Dressyr
27 februari 16:23
Ridsportplus

Avel och sport går hand i hand för EM-medaljören

Ung i ridsporten20 år ung har hon redan hunnit med tre EM på häst varav ett ledde till lagmedalj. Numera arbetar hon heltid i familjens hästföretag och drömmer om att rida Grand Prix på en egenuppfödd häst. Dressyrtjejen Blanca Bosson är nästa ryttare ut i serien Ung i ridsporten.

Avel och sport går hand i hand för EM-medaljören
Blanca Bosson på eleganta Cardon M vid SM 2023. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Som uppvuxen i en hästintresserad familj med två äldre bröder som red blev det naturligt för Blanca Bosson att börja rida tidigt på familjens ponny.

  Det var en väldigt häftig känsla att jag och Casey kunde växla upp så snabbt.

  Blanca Bosson.

  – Jag hoppade lite när jag var liten, men min äldsta storebror tävlade i dressyr och dressyren kom mer naturligt för mig, säger 20-åringen som började träna för Mattias Jansson när hon var nio år gammal.
  – Han skapar alltid trygghet i alla situationer för mina hästar och för mig, säger hon om dressyrryttaren dit familjen Bosson också ställer hästar för träning.

  Som för de flesta andra har karriären i sadeln gått både upp och ner. När hon ska lista några saker som har betytt mycket är det lånet av en kategori B-ponny som kom i lagom ålder och lärde henne mycket.
  – En annan vändpunkt var när jag skulle rida mitt sista JSM 2021. Jag såg väldigt mycket fram emot det eftersom det hade gått väldigt bra på EM. Men veckan innan SM skadade min häst Casey sig i hagen så det blev inget JSM. Däremot gick YRSM veckan efter, och då var vi redo igen och fick väldigt snabbt lära oss nya svåra program och en ny kür.
  – Det gick över förväntan och det var en väldigt häftig känsla att jag och Casey kunde växla upp så snabbt.

  Testade U25 internationellt

  I höstas gjorde hon något liknande när hon struntade i åldersbarriären och startade en internationell U25-klass med program som innehåller såväl piaff och passage som galoppombyten i varje – alltså ett stort steg från YR-programmen. Även det gick över förväntan och gav mersmak:
  – Jag kommer att satsa på U25 i år, trots att jag har ett år kvar som YR. Målet i år är att skaffa mer rutin i U25 och höja mina procent båda nationellt och internationellt.

  Familjen Bosson bedriver också avel i liten skala med flera unghästar och i år väntas ett föl. Satsningen är möjlig tack vare mammas och pappas stöd både praktiskt och ekonomiskt [mamma Amelie var under flera år skribent på Ridsport, reds anm]. Dessutom är inte alla hästar tänkta att behållas, utan några ska säljas. Blanca har också 17-åriga Cynosa som rids men inte har tävlat på länge på grund av en hovskada.

  ”Svårt vara optimist”

  Som dressyrryttare går det inte att komma ifrån att hon har berörts av de senaste månadernas avslöjanden om olika våldsamma träningsmetoder.
  – Det är bra att alla missförhållanden kommer fram. Förhoppningsvis kommer det att leda till att hästsporten utvecklas och att framtiden blir ljusare. Men just nu är det trots allt ganska svårt att vara optimist, men då får man prata med hästarna så känns det genast bättre.

  Blanca1
  Blanca Bosson och Casey. Foto: Privat

  Familjens gemensamma hästintresse har lett till att de gör många olika hästrelaterade saker tillsammans.
  – Vi åker på hästresor även när jag inte tävlar utan som publik till sådant som unghäst-VM och hingstpremieringar utomlands, berättar Blanca.

  Storebror ett stöd

  Storebror Olle har varit med i hästföretagandet och tävlat mycket, men sedan ett år tillbaka går han i pappa Peters fotspår och läser till läkare. Detta i Göteborg vilket innebär att han inte är lika engagerad längre.
  – Men vi pratar i telefon om hästarna nästan varje dag, säger Blanca Bosson som hoppas att det ska finnas någon framtida GP-häst bland familjens alla unghästar.
  – Jag hade tyckt att det hade varit väldigt roligt att rida Grand Prix på en egenuppfödd häst.

  Alla intervjuer i serien Ung i ridsporten.

  Fakta

  Blanca Bosson

  Ålder: 20 år.
  Bostadsort: Lund. Hästarna är inhyrda på olika väl valda ställen beroende på ålder och vad hästen i fråga gör.
  Gren: Dressyr.
  Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder.
  Gör: Arbetar i familjens hästföretag.
  Bästa häst: Cardon M, ”Casey” (KWPN val f -07 e Lord Leatherdale-Sandro Hit, uppf  C. F. van Mook, äg Amelie Bosson) 
  Främsta meriter: Indiviudellt YRSM-silver 2023, NM-silver som C´children 2016, 21:a plats på JEM individuellt 2021, YREM-brons i lag 2022.
  Aktuell: Ingår i YR-landslagets A-trupp 2024.
  Dold talang: Härstamningsnörd som kan räkna upp stammarna på familjens 15 hästar – och många andra också – i minst tre led.
  Kuriosa: Är engagerad i galoppsporten genom ett samarbete med familjen Roger Osberg/ Alexandra Granrot, men ännu så länge har hon inte suttit upp i en kapplöpningssadel.  

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden