Dressyr
25 december 2023 16:41
Ridsportplus

Amanda Lindholm om utlandsjobben och framtidsplanerna

Ung i ridsportenNär hennes SM-medaljör och JEM-häst skadade sig 2022 tog Amanda Lindholm beslutet att åka till tyska stjärnan Dorothee Schneider för att arbeta ett tag. Nu väntar ett annat utlandsäventyr med en ny topphäst för 20-åriga Amanda Lindholm som är nästa ryttare i serien Ung i ridsporten.

Amanda Lindholm om utlandsjobben och framtidsplanerna
Amanda Lindholm och stoet Rozette som hon hade många framgångar med, bland annat SM- och NM-medaljer. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hon har varit med i hetluften i dressyr ända sedan ponnyåren och tillsammans med Rozette (SWB sto f -07 e Rosevelt-Ragazzo, uppf Britt-Marie H-Ivarsson, äg Anna Lindholm) trillade framgångarna in under juniortiden.

  Det viktigaste jag tar med mig från tiden hos Dorothee är vikten av lösgjordhet över ryggen och rakhet hos hästen.

  Amanda Lindholm.

  Amanda Lindholm blev nominerad till Årets komet av Ridsports redaktion 2021 och fanns med på tidningens lista över de hetaste unga ryttarna att hålla koll på inför 2022.

  Sedan skadade Rozette sig, och ungefär samma veva tog Amanda Lindholm studenten. Det var då hon bestämde sig för att komma i väg utomlands, och hamnade hos ingen mindre än flerfaldiga tyska mästerskapsmedaljören Dorothee Schneider som groom och beridare.
  – Det var hårt arbete och långa dagar. Jag red allt från unghingstar till Grand Prix-hästar. Nu i efterhand förstår jag att det är en av de viktigaste sakerna jag gjort för min ridning, säger Amanda Lindholm.

  Bra ridning

  – Det viktigaste jag tar med mig från tiden hos Dorothee är vikten av lösgjordhet över ryggen och rakhet hos hästen, men också att det går att utbilda nästan vilken häst som helst till Grand Prix med bra ridning.

  Amandal
  Amanda Lindblad och nya stjärnan Tiramisu. Foto: Privat

  Hon kom hem till Sverige igen i våras och hade då en förhoppning om att kunna ta upp tävlandet med Rozette igen, men så blev det inte. Nu är stoet dräktigt och i stället kom det en ny tävlingshäst i hennes väg – introverta Tiramisu (SWB sto f -11 e Tailormade Temptation-Donnerhall, uppf Lars Forsström, äg Anna Lindholm).
  – Jag och Tiramisu visade sig vara en perfekt kombination. Hon är en ganska introvert häst som det har tagit lång tid att komma nära, hon har ett stort hjärta och vill alltid göra sitt bästa när vi tränar. Hennes favoritgodis är all sorts exotisk frukt, bäst tycker hon om banan, berättar Amanda Lindholm.

  Lite tävlad

  Stoet var bara startat en handfull gånger innan Amanda Lindholm tog över henne, men resultaten kom direkt när ekipaget började att tävla. Under hösten blev det internationell debut på ett ungdomsmeeting i tyska Troisdorf med placeringar alla dagar och seger i den avslutande YR-küren.
  – Tiramisu har imponerat och har blivit bättre varje start. Jag tror Tiramisu har det som krävs för att gå mästerskap och jag ser fram emot nästa års säsong.

  Nu siktar tjejen, som började rida på ridskola som liten och som blev helt hästbiten efter att ha fått låna en welshponny under sommarlov under lågstadiet, på att kunna arbeta med hästar i framtiden. Vägen dit fortsätter med vistelse hos svenska OS-ryttaren Juliette Ramel i Nederländerna för träning under vintern.

  ”Inspirerande miljö”

  – Jag har två hästar med mig. Det känns roligt att få så skicklig hjälp med hästarna nästan varje dag med hästarna och att få utvecklas i en så inspirerande miljö. 

  Alla intervjuer i serien Ung i ridsporten.

  Fakta

  Amanda Lindholm

  Ålder: 20 år. 
  Bostadsort: På en hästgård i Upplands-Bro, Stockholm. 
  Familj: Mamma, pappa och lillasyster Ebba Lindholm, 16 år. 
  Gren: Dressyr.
  Främsta meriter: SM-silver som junior och YR, YRNM-guld i lag, red JEM med Rozette 2019.
  Bästa häst: Tiramisu (SWB sto f -11 e Tailormade Temptation-Donnerhall, uppf Lars Forsström, äg Anna Lindholm).
  Aktuell: Ingår i svenska YR-landslagets B-trupp 2024.
  Bästa sidor: Nördig och målmedveten. 
  Sämsta sida: Dåligt tålamod.
  Dold talang: Skidåkning.

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden