Avelsnyheter
4 december 2018 12:26
Ridsportplus

Harlem D har brutit käken

OlyckaDen populära hingsten Harlem D 1354 har drabbats av frakturer i käken. Prognosen är dock god enligt ägare Sophia Skobe Rosén, som berättar mer om läget.

Harlem D har brutit käken
Harlem D vid bruksprovet 2017. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Harlem D 1354 (KWPN hingst e Vivaldi u Dorina e Donnerhall, uppf J.C.M Derikx, äg Stall Säthälla AB) blev premiehingst vid KWPNs hingstpremiering i Den Bosch 2015 och godkändes i SWB vid bruksprovet 2017. Han ligger på topp-10 över använda dressyrhingstar i Sverige i år. I sin första årgång i Sverige, föl födda 2018, har Harlem D 42 avkommor registrerade i BLUP

Hingsten syntes senast på banorna i Elmia Scandinavian Horse Show där han var tvåa i såväl semifinal som final med Stall Säthällas ägare Sophia Skobe Rosén. Nu berättar Sophia att hingsten har råkat ut för en olycka i stallgången och drabbats av frakturer i käken.

– Det gick otroligt fort. Han fastnade i en liten grej som man inte tror att någon ska kunna fastna i, och det var när han ryckte till som han skadade sig. Dessbättre har han inte skadat exempelvis nacken i rycket.
– Käken ligger i rätt läge, vilket förstås är positivt. Som det ser ut nu behöver han inte opereras och det vore skönt att slippa.

Ridsport
Harlem D 1354 under våren 2018. Foto: Roland Thunholm

Sophia berättar vidare att Harlem D är pigg och vid gott mod. Det som gäller är ”mjuk mat och mjuka pussar” som ägarna själva uttrycker det på Facebook.
På måndag ska Harlem D röntgas igen för att kontrollera att käken inte har flyttat sig och att den självläker på rätt sätt.

Vet du något om hur det här kan påverka Harlem i sport och avel?
– Vi vet inte än, men klart är att det förstås blir lite vintervila nu. Veterinären har gett oss lugnande besked – det brukar läka bra. Det är bara att hålla tummen.
– Troligen blir det bettlöst som ett första steg efter att det har läkt. Men, nu tar vi det vecka för vecka och hoppas att det läker så bra som möjligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden