Avelsnyheter
7 november 2018 16:07
Ridsportplus

Genfors uppfödning blev premiehingst i Verden: ”Det är riktigt stort”

Svensk framgång i VerdenVid Hannoveranerförbundets hingstpremiering utsågs en svenskfödd Vivaldi-son till premiehingst.
–Det är riktigt stort. Att ha en uppfödning som blir premiehingst händer kanske bara en enda gång, säger uppfödaren Anna Genfors.

Genfors uppfödning blev premiehingst i Verden: ”Det är riktigt stort”
Premiehingst: Vivaldos, e Vivaldi-Desperados, uppfödare Anna Genfors. Foto: Lars Lewandowski

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag är inte säker på att vi någonsin kommer att få en premiehingst igen. Att vara med om det här är helt underbart.
Så sammanfattar Anna Genfors upplevelsen av att vara på plats vid Hannoveranerförbundets hingstpremiering för ett par veckor sedan och se sin 2-åriga uppfödning efter Vivaldi-Desperados bli premiehingst.

Llfo7790e9d1z
Under festliga former hyllas de framgångsrika hingstarna i Verden. Till vänster om Vivaldos syns Anna Genfors. Foto: Lars Lewandowski

Hon och maken Gunnar Genfors driver ridgymnasium i Helsingborg och deras avel på Stuteri Skalkagården går hand i hand med utbildningsverksamheten. Via Hella Kuntz, flera gånger testryttare i Sverige och från och med nästa år en del av SWB:s avelsvärderingsnämnd, kom Anna i kontakt med tyska Stall Ramsbrock. Tack vare det fick Genfors elever chansen att arbeta hos Ramsbrock och Genfors köpte också hästar därifrån.

– Genom Heinrich Ramsbrock och hans verksamhet har jag fått mycket hjälp och lärt mig väldigt mycket. Herr Ramsbrock är enligt min mening en av de mest erfarna och kunniga hästmänniskorna som finns, i hans verksamhet föds över 100 föl årligen och stallet presenterar 50-60 hingstar varje år. Han har gett mig rådet att lära mycket av andra, men följa min egen övertygelse i avelsarbetet, säger Anna som år 2010 hittade sitt drömsto bland Ramsbrocks uppfödningar.

Vinnande Doris Day

– Jag föll helt för ett sto som vi köpte på våren när hon var tre. Hon vann allt hon kunde vinna, säger Anna om 3-årssäsongen som avslutades med att Doris Day (f -07, e Desperados-Brentano II) bland annat fick titeln Hanoverian Championesse och slutligen Bundeschampionesse i Warendorf riden av sin förra ägare och chefsberidare på Stall Ramsbrock, Hermann Burger.

Genforsdorisday1
Doris Day är mor till Vivaldos.

Sedan dess har Doris Day varit i avel och hon har en godkänd son i Alphaville (f -15, e Ampere-Desperados). De flesta av Genfors uppfödningar registreras i Hannoveranerförbundet.
– Det beror på att det ger hästarna så mycket möjligheter – allt är så mycket större i Tyskland och de får möta internationell konkurrens på ett annat sätt, säger Anna.

Två helsyskon

Friedrich Jahncke Schau, Isterberg, 100710, Stuten, Stutenschau, Hannoveraner
Sannolikt en stolt mor när sonen nu har blivit premiehingst.

Premiehingsten har en helsyster född i år och ännu ett helsyskon som väntas till våren. Utöver helsyskonet väntas också ett föl e Escamillo-Diaggio på Skalkagården. Det var där Doris Days Vivaldi-son föddes 2016, innan han så småningom flyttade till Stall Ramsbrock för att växa upp med andra jämnåriga hingstar. Hos Ramsbrock hittade Gerd Sosath talangen och köpte honom i somras.

Det var Gerd Sosath som visade hingsten, som nu heter Vivaldos, i Verden på hingstpremieringen.
– Jag är väldigt glad att han har kommit till Sosath, där han kommer att ingå i deras hingstprogram. Han får alla förutsättningar där för bra utbildning, sport och avel.

Är ni förvånade över att det gick så väldigt bra i Verden?
– Det finns inget som är givet och med de unga hästarna händer mycket på kort tid. Vi visste att han var bra, men hur bra vet man aldrig förrän man faktiskt står där.
Kommer ni själva att använda Vivaldos?
– Oh ja. Redan till våren ska vi använda honom till minst två ston och det ser vi mycket fram emot.

Gerd Sosath

om Vivaldos

We are very happy that we did not need to buy our premium stallion by Vivaldi at the auction on Saturday. A great thank you to the breeder, Anna Genfors, and the rearer, Heinrich Ramsbrock, who offered this stallion in summer.

(…) He convinced the judges and audience from the first day with his elastic movements, outstanding mechanics and charisma.

The chestnut stallion is very typey, middle framed and is already very well balanced. In his daily work he is always motivated and willing to learn.

Källa: Gerd Sosath

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-