Träningstips
29 december 2016 12:15

Lotta Björe tipsar om ett gott slut

Nu är årets tävlingssäsong i princip slut. Att avsluta på rätt sätt gör det lättare att komma i gång igen till nästa år. Lotta Björe tipsar om vad du ska tänka på.

Lotta Björe tipsar om ett gott slut
Passa på att njuta av snön om och när den kommer. Att låta hästen ta det lugnare, eller vila helt, under en period är välbehövligt och även ryttaren behöver få ladda batterierna inför nästa säsong.

– Det är skönt både för häst och ryttare att avsluta med en bra runda på årets sista tävling. Därför kan det vara bra att ha en reservplan om det som var tänkt att bli årets sista tävling inte kändes så bra, råder Lotta Björe. Men bara för att tävlingssäsongen är slut behöver man inte sluta träna sin häst. I stället är det lämpligt att fortsätta träna ett tag till efter att ha gjort årets sista tävling.

Träna på något specifikt
Välj ut en eller ett par detaljer som du har känt inte fungerat riktigt under säsongen och träna lite extra på dem. Det kan till exempel vara att lära hästen att byta galopp ordentligt, eller att den behöver lite mer styrketräning för att orka variera galoppsprången mer. Fundera också på vad du som ryttare kan behöva träna lite mer på före vintervilan.

Att låta hästen ta det lugnare under en period är bra. Men det är inte bara hästen som behöver återhämta sig. Även ryttare, tränare och familjen runt ekipaget behöver få koppla av efter en intensiv tävlingssäsong.
– Det kan vara bra att runda av säsongen på ett trevligt sätt. Till exempel att hela familjen sätter sig ner och summerar året. Vad var vi nöjda med? Var det något som kunde ha gjorts bättre, och i så fall vad?
Dessutom är det bra att redan i det här läget göra en ny målplanering och strategi för nästa säsong, tipsar Lotta.

Hitta glädje och motivation
Den yngre hästen kan må bra av att få vila helt under en period, medan en äldre häst ofta behöver röra på sig en del för att inte stelna till. Då kan det vara lämpligt att till exempel bara rida varannan dag och undvika att rida i ridhus utan i stället bara rida ut. Något som förstås blir lite roligare om det är snö och lagom kallt ute.
– Det är viktigt att använda vilan för att hitta glädje, inspiration och motivation inför nästa säsong, säger Lotta.

5 tips inför vintervilan:

1. Tänk igenom vad du behöver förbättra inför nästa säsong och jobba på det lite extra innan hästen får vila.

2. Var uppmärksam på hur hästen reagerar på extra träning och nöt inte på för länge. Ibland är det lätt att bli för överambitiös och inte nöja sig med de framsteg som är gjorda. Om hästen känns trött och ovillig kan det vara bättre att ge den en vilopaus.

3. Ofta kan hästar som utvecklas mycket bli mer trötta psykiskt änfysiskt. Då är det viktigt att låta hästen ta det lugnt och kanske bara gå i hage kombinerat med att få ridas ut.

4. Tänk på att anpassa foderstaten efter hur mycket den arbetas och dra gärna ner på kraftfod­ret lite under viloperioden.

5. Undvik att klippa häs­ten precis innan den ska vila. Låt den i stället få vara lite lurvig så att den kan vara ute längre i hagen och på så sätt få röra sig utan att arbeta.

Artikeln ursprungligen publicerad i tidningen Ridsport nummer 24 2015.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden