Körning
9 december 2021 21:14
Ridsportplus

Axel Olin satsar på fyrspann igen: ”Känns väldigt rätt”

NysatsningAxel Olin har bestämt sig. Det blir fyrspann nästa tävlingssäsong. I stallet står ett gäng unga lovande hästar och hela teamet är överens. Senaste tillskottet i stallet inhandlades i Friends Arena.

Axel Olin satsar på fyrspann igen: ”Känns väldigt rätt”
Iskalla skånska vintervindar bekymrar inte Axel Olin och Camilla Christensen. Här med en del av gänget som ska gå i fyrspann när tävlingsäsongen kommer igång igen. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Axel Olin och sambon Camilla Christensen åkte till Friends som helt vanliga åskådare. Körde personbil upp och skulle ha lite egentid, kryddat med fyrspannskörning och världscup.

Hästarna är unga men har ju varit ute en del redan och de väcker uppmärksamhet var vi dyker upp. Axel Olin.

Väl på plats blev det svårare.
– Det drog i ”körtarmen” något så fruktansvärt, berättar Axel.
– Vi hjälpte till lite med Glenn Geerts spann och då kände jag verkligen att jag ville tillbaka och Camilla höll med till hundra procent.

– Och så köpte vi en körhäst också, berättar Camilla Christensen.

Köpte häst i Friends

Ungraren Joszef Dobrovitz hade en till salu som han tyckte Axel skulle slå till på. En vacker skimmel  e Odermus och så lippizzaner på mödernet. Och så blev det.
– Där stod vi med hästen, alla började ge sig av och hur skulle vi fixa det här?

Som tur var för både häst och team fick de hjälp av fyrspannskusken Mareike Harm som tog med den i sin lastbil och så mötte hemmateamet upp för omlastning i norra Skåne för sista biten hem till Stall Nytorp utanför Kristianstad.

Även efter glamouren på Friends var Axel övertygad om att börja köra fyra igen.
– Jag har ju kört spann i tio år och även om det var roligt att satsa på parkörning ett tag så känns det väldigt rätt med spann igen.

Han har god stöttning. Danska elitkusken Lars Heibing lärde han känna när han regelbundet började träna danska ekipage för några år sedan En bekantskap blev en god vänskap och ett samarbete som fungerar väldigt bra.

Bild 3
Axel Olin är på väg tillbaka till spannkörningen igen. Med hjälp av sponsorerna Lars Heibing som äger den bruna hästen och Mathias Niebel som äger den grå. Foto: Eva Österlund

 

Bild 4
Camilla Christensen tillsammans med Orbit, senaste tillskottet i stallet. På Friends gick hästen i ungraren Joszef Dobrovitz spann, sedan blev den skåning.

Foto: Eva Österlund

– Det började med Lars Heibings häst, Itunes, en brun valack som skulle var hos oss i två veckor. Han är fortfarande kvar och ingår i spannet, tillsammans med en annan brun häst, Lord Walda, en gelderländer efter Dylano, också från Lars. Han vill ju verkligen att jag ska köra spann igen och ställer upp och hjälper till.

Två skimlar

Och sedan är ju det skimlarna. Kalani, Kensey och Lady Beautiful. Hästar som ställdes till Axels förfogande av körsportsentusiasten och sponsorn Mathias Niebel.
– Hästarna är unga men har ju varit ute en del redan och de väcker uppmärksamhet var vi dyker upp, fortsätter Axel.

Många som han aldrig har talat med annars kommer fram och berömmer de grå. Det förekommer bud på hästarna också från och till men till salu är de inte. De blir en viktig del av spannet, två vita och två bruna. Och så några på vänt.

Det är fullt på Axels agenda. Han fortsätter att träna sina danska ekipage, stallet är fullt av inkörningshästar, det går åringar i hagen och det ska köras häst varje dag.

Närmast väntar en helg i sportkörningens tecken på Strömsholm, där ska tränarna Glenn Geerts och Dennis Schneider hålla stenkoll tillsammans med den svenska lagledaren Annika Borg.
– Klart man ska vara med, menar Axel.
– Att vara i ett landslag innebär inte bara rättigheter man har skyldigheter också och vi vill ju tillbaka till hundra procent.

Planerar för 2022

Ingen vet hur nästa års tävlingssäsong kommer att bli. Det lurar fortfarande virus runt hörnet men man måste ju ändå planera för en ”riktig” säsong. Axel och Camilla pratar om Kronenberg, de vill till Windsor och sedan får de se.

De skyndar långsamt, hästarna är unga och bygga upp några skyhöga förväntningar är inte aktuellt det närmaste året. Nu ska de köras i spann, nu ska teamet börja vägen tillbaka.

I Team Olin ingår förutom Axel själv och Camilla Christensen, även groomarna Michaela Nilsson, Antonia Johansson och Patrick Strauss. Och så stöttande föräldrar förstås, Wiveca och Mats Olin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden