Ponny
23 maj 2014 11:44

B-ponnyryttare får fortsätta tävla enligt nytt förslag

Det blir inget förslag om att höja tävlingsåldern för ponnyryttare till 13 år. Däremot föreslås att barn under åtta år inte ska få tävla annat än i avdelning B och Clear Round.

Efter mycket vånda och många diskussioner i olika forum kommer nu Ridsportförbundets tävlingssektion med sitt förslag om åldersindelning för ponnyryttare.

Den gamla idén om att barn under 12 år inte skulle få tävla i konkurrens med andra har fallit bort tills vidare. I stället väljer Ridsportförbundet att vänta och se var den större diskussionen inom idrotten om barns tävlande tar vägen. Samtidigt faller också tanken på att i nuläget sätta en 12-årsgräns för att få tävla B-ponny.
Men en åttaårsgräns föreslås för att få starta i klasser med konkurrensinslag, som i hoppningens avdelning A.

För B-ponnyryttare föreslår tävlingssektionen en gemensam 13-årsgräns för både dressyr, hoppning och fälttävlan. I dag är det tillåtet att tävla B-ponny i dressyr och fälttävlan till och med det år ryttarna fyller 14 år.

– Många säger att barnen är större i dag och att vi därför skulle sänka åldersgränsen till 12 år för B-ponny, men vi kan inte hitta belägg för det. Grunden är som alltid att ekipaget ska vara proportionerligt, och det måste vi hantera oavsett ryttarens ålder, säger Tobias Mattsson, ordförande i tävlingssektionen.

Tävlingssektionen föreslår att ungdomar ska få tävla ponny till och med det år det fyller 20 år, och samtidigt föreslås en ny åldersindelning i två grupper, en för barn och ungdomar till och med 16 år, en för dem som är 17-20 år.
– Skälet till indelningen är att det upplevs orättvist att väldigt unga ponnyryttare tävlar mot dem som är mycket äldre, säger Tobias Mattsson.

Under några veckor tar tävlingssektionen in synpunkter på förslagen. Planen är att sedan baka in ponnyåldrarna från och med nästa års tävlingsreglementen.

SvRFs enkät

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden