Hoppning
7 oktober 2018 10:26

Baloé Hp – tiopoängare och Breedersvinnare

Breeders TrophyBaloé Hp tog full pott i finalen för 4-åriga hopphästar och vann Breeders. "Vi kan inte se att något fattas hos honom," sa domarteamet om hingsten.

Baloé Hp – tiopoängare och Breedersvinnare
"Där satt den." Arnold Assarsson red Baloé till två 10:or i Breedersfinalen när hingsten var fyra år. Foto: Roland Thunholm

– Han är töntigt bra. Han gör aldrig fel och har inte varit i en bom än så länge. Han skulle ha haft 12 i betyg, säger hingstens ryttare Arnold Assarsson som inte kunde sluta berömma 4-åringen efter segern i Breeders.

Det fattas ingenting hos honom, du kan inte önska om mer hos en häst. Arnold Assarsson om Breedersvinnaren.

Det var 18 hästar till final bland de 4-åriga hopphästarna och startordningen var omvänd. Finalen gick över 1,10-hinder och hästarna bedömdes av Jens Fredricson, Leif Nilsson och Harald Jönsson.

Josefin Hansén Billberg fick beröm för sitt sätt att visa fölstoet Glee GJ (SWB sto e Cohiba-Cartier, uppf Gustaf Johansson, äg Lenita Svedberg). Ekipaget tillhörde topp-6 inför finalen och trots att stoet inte riktigt visade samma fina hoppning som tidigare under veckan blev betyget 8,4 ridbarhet och 8,4 för teknik och förmåga.

Parcour MM (SWB val e Bravour-Lasandos, uppf/äg Annelie Ehrndal och Jonas Olsson) visade inte riktigt samma fokus på hinder som i kvalet men visade ett stort, fint språng och välbalanserad galopp. Det blev 8,4 för ridbarhet och 8,3 för teknik och förmåga.

”Fantastiskt fin runda”
Fölstoet Estelle (SWB sto e Tangelo van de Zuuthoeve-Cardento, uppf/äg Henrik Tapper) gjorde domarna nöjda.
– En fantastiskt fin runda, hon gör precis det hon ska hela tiden, sa domarna och gav henne 9,3 för ridbarhet och 9,4 för teknik och förmåga.

Codex T (SWB hingst e Armani Code-Elton (sBs), uppf Frida Andersson, äg Royne Zetterman AB och Knut-Axel Nordenbelt) låg trea inför finalen. Han hoppade ännu bättre än tidigare i veckan och visade bland annat en härlig benteknik.
– Här finns all kapacitet som behövs och lite till, sa domarna och gav honom 9,5 för ridbarhet och 9,7 för teknik och förmåga.
Dessutom berömdes Henrik Tapper för sin visning av hingsten.

Viking Hästak (SWB hingst e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB / Hästak AB) visade en härlig galopp och noggrann hoppning under Linn Hörnvall.
– Han är väldigt klok i sin hoppning, sa domarna och gav hingsten 2X9,4 poäng.

Ridsport
Arnold Assarsson och Baloé Hp. Foto: Roland Thunholm

När det var dags för ledaren Baloé Hp 1342 (SWB hingst e Balou du Rouet-Clearway, uppf/äg Malin Carlsson, Hipparion HB) att under rutinerade Arnold Assarsson visa sin klass sist i startfältet blev ingen besviken. Hingsten visade kraftfull hoppning och gjorde allt rätt.
– Vi kan inte se att det är något som fattas hos den här hästen, sa domarna och gav hingsten två tior i betyg vilket räckte till en klar seger med 38,8 poäng.

Utanför Helsingborg
Uppfödaren och ägaren Malin Carlsson driver sin verksamhet utanför Helsingborg och har ungefär 25 hästar. Baloé Hp är resultatet av ett långt och målmedvetet avelsarbete som har gett både godkända hingstar och internationella hopphästar.
– Jag föll pladask för mamman när jag köpte henne i Tyskland för åtta år sedan, säger hon.

Trots att hon har hålla på länge är detta första gången hon vinner Breeders.
– Det är fantastiskt roligt, säger Malin Carlsson som har ett par avkommer efter sin stjärna hemma.
– De är fantastiska och har en typ över det vanliga, säger hon.

Arnold Assarsson har ridit hingsten sedan innan bruksprovet i våras.
– Det fattas ingenting hos honom, du kan inte önska om mer hos en häst. Och han är så enkel att ha i träning, säger ryttaren.

Nu ska ekipaget starta Elmia nästa helg också, sedan är hingstens framtiden lite oklar. Arnold Assarsson ska flytta till Tyskland och Malin Carlsson har fått flera bud på hingsten.
– Vi får se hur det blir. Planen är att jag i iallafall vill behålla honom ett år till, säger Malin Carlsson.

Tvåa blev Codex T med 37,8 poäng och tredjepriset gick till Viking Hästak med 37,6 poäng.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-