Veterinärt
7 augusti 2013 14:04

Bandmask vanligt vid kolik

ParasiterDet är 16 gånger vanligare med bandmask hos hästar med koliksymptom än hos hästar som inte har det. Det visar en ny studie vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Bandmask vanligt vid kolik
Noggrann avmaskning är viktigt för att förhindra parasiter. Arkivbild

– Vi har sett ett tydligt samband där ägg av bandmask i större utsträckning hittas hos hästar med koliksymptom, säger Helena Back, veterinär vid SVA på myndighetens hemsida.

Kolik är en vanlig anledning till att hästägare tillkallar veterinär. Orsakerna är många, och den nya undersökningen visar att bandmask kan vara en av dem. Undersökningen är gjord av Helena Back tillsammans med forskare Ann Nyman och veterinär Eva Osterman-Lind, samtliga vid SVA.
– Det har varit mycket omtvistat om huruvida infektion med bandmask kan orsaka skada, eller kliniska symptom hos häst. Det har därför varit viktigt att göra en studie under svenska förhållanden för att se om bandmasken är en parasit som man bör vara uppmärksam på även i det förebyggande arbetet. I den här studien ser vi en signifikant skillnad i förekomst av bandmaskägg i träckproven hos kolikhästar och hästarna i kontrollgruppen. Det tyder på att bandmasken kan ge hästar i Sverige besvär, säger Helena Back.

Undersökningen är gjord som en fallkontrollstudie av blod- och träckprover från totalt 134 hästar.
– Studien visar på att infektion av bandmask är underdiagnosticerat hos hästar i Sverige och att relativt få hästar var avmaskade mot bandmask, säger Helena Back.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-