Sverige
30 september 2022 09:45

Barn arbetade i stallet – stoppas av förbundet

ProblemUtredningen av missförhållandena hos en ridklubb i Stockholms län fortsätter. Nu stoppar Svenska Ridsportförbundet barn från att arbeta i stallet i utbyte mot ridlektioner. Samtidigt vill klubben slänga ut privatryttarna.

Barn arbetade i stallet – stoppas av förbundet
Ridklubben dras med stora ekonomiska problem (arkivbild). Arkivbild: Roland Thunholm

En ridklubb i Stockholms län utreds sedan en tid av Svenska Ridsportförbundet. Anmälningar om brister i klubbens ekonomi och demokratiska styrning, liksom dåligt bemötande av barn och unga är det som ligger bakom. Klart är att klubben har så dålig ekonomi att kommunen har tagit över klubbens ridanläggning, värd sju miljoner kronor.

Nu framkommer det att ett av problemen handlar om att barn får arbeta i stallet med ridlektioner som lön, så kallade stallvärdsridning. Det stoppas nu efter synpunkter från Svenska Ridsportförbundet, vilket framgår av ett mejl som i dagarna gick ut till ridklubbens medlemmar. Styrelsen jobbar på att få fram ett bra alternativ som följer FN:s barnkonvention står det i mejlet. Det rapporterar Norrtelje Tidning som har gjort en större granskning av missförhållandena på klubben.

Samtidigt framgår det att klubben ligger efter med betalningar för bland annat strö och foder. I skulderna, som uppgår till över en halv miljon kronor, ingår även obetalda skatter och skulder hos Kronofogden.

Klubben har även ansökt om krisstöd hos Norrtälje kommun. I ansökan listar klubben ett flertal åtgärder för att komma till rätta med problemen. Att sälja av hästar och se över personalkostnader är ett par av förslagen. Klubben vill också göra sig av med privatryttarna, då dessa enligt ansökan bidrar till dålig stämning och inte genererar några vinster i kassan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden