Hästägartips
22 september 2017 11:00
Ridsportplus

Benskydden kan skada hästen

I vår ambition att ta väl hand om våra hästar använder vi ibland benskydd och bandage. Syftet är gott, men ibland kan det i stället skapa fler skador på hästen. "Jag har sett hästar som blivit brända", förklarar veterinären och forskaren Lars Roepstorff.

Benskydden kan skada hästen
"Jag ser mer skador orsakade av felaktigt använda skydd och bandage än jag ser skador som skulle kunnat undvikas med skydd", säger veterinär Lars Roepsdorff. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lars Roepstorff är veterinär och forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Han menar att det är viktigt att förstå sammanhangen och principerna. 
    – Generellt tycker jag nog att jag ser mer skador orsakade av felaktigt använda skydd och bandage än jag ser skador som skulle kunnat undvikas med skydd, och det tror jag de flesta praktiserande veterinärer håller med om. 

    Framför allt är det skydd eller bandage som sitter länge på benen som är problematiska. 
    Att ta på benskydd för att skydda mot slag under ett ridpass är sällan några större problem. Där­emot tycker Lars Roepstorff att det ibland finns en övertro på vad skydden kan göra för nytta. 

    Ger inget stöd
    Ett hårt skydd kan fördela trycket från ett slag över en större yta, vilket minskar skaderisken. Men ett skydd eller en linda kan aldrig ge stöd åt ett hästben. 
    För att ett bandage ska ge stöd krävs det i princip att det är av gips eller hårt på annat sätt –  och då förlorar du i gengäld den rörlighet du vill ha under ridning. 

    Många av de mjuka skydd som används förstår Lars Roepstorff inte alls nyttan med. De kan självklart skydda hästen från att riva sig på en söm, men de har liten eller ingen effekt för att minska kraften av ett slag.
    – Det är den här grundprincipen som är viktig att förstå. Du måste titta på kraften och ytan. En stor kraft på en liten yta orsakar skada. Kan du fördela ut kraften över en större yta blir den mindre per kvadratcentimeter. Samma princip gäller när du ska välja skydd eller linda ett ben, men här är även tiden en faktor. 

    ”Hästar har blivit brända”
    Ett exempel är de senskydd som är öppna fram och har remmar som går runt benet. Där blir det ett tryck från remmarna, som inte fördelas över en större yta. 
    – Jag har sett hästar som blivit brända av den typen av skydd, säger Lars Roepstorff. 

    När det gäller benskydd i hage finns det i huvudsak tre problem: det blir varmt under skydden, det kan komma in grus som ger skav och om skydden sitter på länge kan trycket ge skador.  

    Samma princip gäller förstås vid lindning, oavsett om det handlar om lindor för ridning, stallbandage eller ett sårbandage. Drar du åt lindan hårt är risken för skador stor.

    Minska skaderisken 
    För att minska skaderisken kan du polstra genom att ha något mjukt mellan lindan och benet. När du rider kan det vara en padd, vid en sårskada är det vanligt att stora mängder bomull används. Även här är tiden en faktor – ju längre bandaget ska sitta, desto mer polstring behövs för att undvika skada av bandaget. 

    Att dra rätt och anpassa skydden rätt är svårt att sätt ord på, menar Lars Roepstorff, det är något du måste lära dig av någon som är kunnig, du måste få in känslan. 

    Att benskydd av olika slag påverkar hästen är helt klart. En häst som för första gången får på sig transportskydd förändrar rörelsemönstret på grund av känslan av skydden mot benet. 
    Teknikskydden som används inom hoppning är ett annat exempel, genom punkttryck är de tänkta att förändra hästens rörelser. 

    Däremot ser Lars Roepstorff inga problem med att använda skydd på ett genomtänkt sätt vid ridning och träning. Det viktiga är att reflektera över varför du behöver dem och hitta ett skydd som verkligen gör det du vill. 
    Dessutom är passformen ytterst viktig. Välsittande skydd, som gärna är elastiska och anpassar sig efter hästens rörelse, kan göra stor nytta för en häst som riskerar att slå sig på benen.

    Fakta: Tre problem med att ha benskydd i hagen
    •  Det blir varmt under skydden, vilket inte alltid är positivt. 
    •  Det kan komma grus och annat under skydden och orsaka skav. 
    •  Trycket. Om benskydden är hårt dragna och inte fördelar ut trycket över en större yta och dessutom sitter på länge, finns det risk att de orsakar tryckskador.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden