Fälttävlan
17 juli 2019 14:56
Ridsportplus

Bergendorff: ”Vi har arbetat hårt med att höja nivån”

Inför EMEtt OS-kval är det som står i fokus för det svenska laget på årets EM, som rids i tyska Luhmühlen i månadsskiftet augusti-september. Under förbundskapten Fredrik Bergendorffs ledning har de svenska landslagsryttarna fått fila på att förbättra sig i samtliga tre grenar.

Bergendorff: ”Vi har arbetat hårt med att höja nivån”
Fredrik Bergendorff med sitt VM-lag 2018 - truppen lär se lite annorlunda ut till årets EM. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det känns väldigt bra inför EM, vi har arbetat hårt med att försöka höja nivån i laget. Det har inte varit lätt men generellt så är dressyrpoängen bättre nu och vi kan gå terrängen lite snabbare men fortfarande känna oss positiva och säkra. Flera av ryttarna har bättre resultat i banhoppningen, så generellt är allt lite bättre – men är det tillräckligt? Det tror jag kanske aldrig att man tycker, speciellt som coach så undrar man alltid vad man kunde gjort mer för att få allt att bli ännu lite bättre. Men det hör nog till i den här rollen, konstaterar Fredrik Bergendorff.

EM-aktuella ekipage i Aachen

Han är snart på väg till tävlingarna i Aachen, där han plötsligt fick ett lag att leda efter att Niklas Lindbäck kommit med i sista stund.
– Vi visste att det fanns en chans så jag är inte så förvånad. Men det ska bli väldigt kul att se de svenska ryttarna i Aachen, det är alltid lite speciellt på de här stora arenorna.

Förutom Niklas Lindbäck rider Malin Josefsson och Louise Romeike, en trio som troligtvis har bra chanser att ta en plats i det svenska EM-laget – även om förbundskaptenen inte vill nämna några namn i nuläget.
– Det är ett väldigt viktigt EM i år, vårt största mål är att rida så att vi får ett OS-kval. Det är det viktigaste.
Har du stommen i laget klar?
– Nej inte än, även om mina tankar såklart finns där om hur det ska se ut. Det finns vissa ekipage som är säkrare än andra, menar Fredrik Bergendorff.

Ridsport
Ludwig Svennerstål och Stinger hade en tuff banhoppning på VM i Tryon, med hela sju nedslag. Foto: Roland Thunholm

Individuell tävling i laget

En annan ryttare som ofta brukar vara aktuell när det vankas mästerskap är Ludwig Svennerstål, stationerad i Storbritannien. Han har ridit OS, EM och VM de senaste tre åren, men på VM förra året blev det ingen fullträff för Ludwig och Stinger, och i år har det varit ganska tyst kring ekipaget.
– Det gick ju inte så bra på VM, men i år har det sett väldigt bra ut för dem – Stinger har hoppat felfritt på tre korta fyrstjärniga tävlingar. Vi har en liten individuell tävling mellan de svenska ryttarna, vem av dem som kan sluta en fyrstjärnig tävling på så låga straff som möjligt – Ludde ledde den tävlingen med Stinger ett bra tag, då de låg under 30 straff. Sedan kom Louise Romeike och gick om honom, hon leder tävlingen med Waikiki för tillfället, berättar Fredrik Bergendorff.

Långa listan klar nästa vecka

EM, som rids i tyska Luhmühlen, startar med veterinärbesiktning den 28 augusti och avslutas med banhoppning den 1 september. Detta blir sjätte gången EM i fälttävlan arrangeras i Luhmühlen – senast det begav sig var 2011. Sverige har ett lagsilver att försvara från EM 2017. Sex svenska ryttare får åka, av dem rider fyra i laget och två individuellt.
– Vi kommer att ta fram en lång lista med tolv ekipage som presenteras den 23 juli. Därefter tas de sex EM-ryttarna ut några veckor senare, cirka tre veckor innan mästerskapet börjar. Vi har hästar som går Nations Cup på Irland nästa vecka, och en till Nations Cup i Frankrike därefter, så vi får avvakta de här tävlingarna innan vi bestämmer vilka som får åka till EM, avslutar Fredrik Bergendorff.

Showjumping, European Eventing Championships, Strzegom, Poland, 20 August 2017
EM-laget från 2017, där lagbronset senare byttes mot ett silver efter att Tysklands diskvalificerats. Foto: Strzegom International Horse Trials

EM i Luhmühlen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden