Dressyr
30 augusti 2016 13:19

Bettlöst på tävling i höst

Enligt dressyrens TR är det inte tillåtet att rida bettlöst, men nu finns det ändå en möjlighet för dig som vill göra det. Tågarpsortens Ryttarförening arrangerar en klubbtävling i dressyr och ryttare från alla klubbar är välkomna. Kravet är att du rider utan bett.

Bettlöst på tävling i höst
Nu ska det tävlas dressyr hos Tågarpsorten och det är bettlöst som gäller.

En av personerna bakom detta är Kajsa Wipp, som sedan många år arbetat med konfliktfri problemlösning och hästagility.
– Vi träffar många hästar som har problem med att gå med bett, berättar hon. Vi är itutade att det behövs ett bett för att kontrollera hästen, men om hästen har ont av bettet blir det ju ett kontrollerande genom smärta. Vi ser att det går att ha total kontroll även utan bett – och det är det vi vill visa här.

Kajsa har sin bakgrund i den traditionella dressyren, och hon har fått sin grund av major Anders Lindgren.
– Anders betonade alltid att hästen ska vara lugn, lydig och lösgjord, och det tycker jag är lättare att uppnå genom att rida bettlöst. Men jag tycker det är så tråkigt att vi som gör det blir exkluderade från den värld där jag har min bakgrund.

Tävlingsledningen har beslutat att alla typer av bettlösa huvudlag är välkomna, men du måste ha ett huvudlag av något slag. Det går alltså inte att rida i halsring. Men allt från grimma till hackamore är okej.
– Jag funderade ett tag på om vi skulle säga att det inte fick vara skänklar heller, men vi kom fram till att vi testar så här och utvärderar sen, säger Kajsa.

Däremot har de bestämt att bett inte alls är tillåtet – det kommer alltså vara en renodlad tävling för bettlöst och inte en blandad där bettlöst är tillåtet.
– Vi gör så den här gången för att göra ett statement. Någon måste börja, och nu gör vi det.

Själva tävlingsmomentet är endast för Tågarps egna medlemmar – utomstående är dock välkomna att rida P&R/”träningstävling” på grund av gällande tävlingsbestämmelser.

Dressyrdomaren Gisela Broomé som ska döma tävlingen tycker att det är bra. På så sätt blir det mer lika förutsättningar för de som hon dömer.
– För mig är det här helt nytt, och jag ser det som en möjlighet att lära mig något, säger hon. Jag har noga betonat att jag kommer döma efter TR, så måste det ju förstås vara.

Tävlingen den 15 oktober har klasser upp till LA:1. Proposition.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden