Dressyr
18 december 2018 12:14

Blandade åsikter efter kortade GP-programmets världscuppremiär

PremiärI går hade det kortade GP-programmet premiär då världscupryttarna på brittiska Olympia red GP:n inför dagens kür. "Bitty" och "quick coming" säger Charlotte Dujardin bland annat om programmet, medan andra verkar gilla det bättre.

Blandade åsikter efter kortade GP-programmets världscuppremiär
Hans Peter Minderhoud segrade i GP:n på Olympia. Foto: Revolution Sports

I kväll ska det jagas världscuppoäng i küren på Olympia. Som vanligt stod Grand Prix på agendan dagen innan och i går var det det kortade GP-programmet som gällde för första gången.  Programmet beräknas ta knappt fem minuter och innehåller 27 rörelser, att jämföra med ordinarie GP-programmets 33 rörelse på cirka 5,45.

Segrade gjorde holländska Hans Peter Minderhoud och Glock’s Dream Boy N.O.P. på 73,895 procent. Hemmaryttaren Charlotte Dujardin red Carl Hesters VM-häst Hawtins Delicato till en andraplats på 73,026 procent.

Startfältets enda svensk var Minna Telde som tillsammans med Isac placerade sig åtta på 69,842 procent bland de tolv till start.

Världscupküren startar 20.50 svensk tid på tisdagskvällen. Minna och Isac startar som nummer 6, klockan 21.40.

Start- och resultatlistor

Del av pilotfas

Det kortare GP-programmet som utgjorde klassen före världscupküren ingår, som Ridsport har berättat tidigare, i en tvåårig pilotfas i ett försök att göra dressyren mer publikvänlig.

Målet med pilotfasen är ”to maintain a pacey and interesting competition on the first day, keep the audience engaged, expose emotions with direct interview of the athletes still mounted at the end of the test”, meddelade FEI tidigare i höstas.

Förändringen innebär, utöver att programmet kortas, bland annat att ryttaren stannar kvar på arenan medan poängen offentliggörs och att poängen presenteras domare för domare.

Delade meningar

”Det var väldigt nytt och annorlunda än vad vi har varit vana vid, men för mig var det ett riktigt coolt ögonblick när poängen kom upp och jag blev väldigt glad”, säger segraren Hans Peter Minderhoud i ett pressmeddelande från arrangören.

Till tidningen DressageNews säger han vidare att vissa delar av det nya formatet, som de kortare slutorna, inte riktigt flöt för honom och Dream Boy.

Ridsport
Charlotte Dujardin, här fotad vid sitt Sverigebesök, red det kortade GP-programmet med Carl Hesters VM-häst Hawtins Delicato. Foto: Roland Thunholm

Charlotte Dujardin framhåller att hon är nöjd med Hawtins Delicato och att hon gillade stödet från publiken på Olympia. Hon berättar vidare för DressageNews att hon tycker att programmet ”rides really fast” och att det på några ställen var svårt att få det rätta flytet. Hon använder ord som ”bitty” och ”quick coming” om hur det kändes.

”Alla ryttare måste diskutera det här med domarna och se var det landar”, säger Dujardin till DressageNews.

Klassens trea, tyska Frederic Wandres med Duke of Britian, trivdes med programmet , enligt arrangörens pressmeddelande.
”Jag var nervös för att rida det nya programmet, men ’it rode well’ för mig och min häst hanterade rörelserna och kändes riktigt bra,” säger Wandres.

”Lättare att döma än att rida”

Brittiska domaren Stephen Clarke kommenterar programmet i pressmeddelandet:
”Ja testet var ganska svårt eftersom rörelserna kommer snabbt och är korta – det är utan tvekan lättare att döma än att rida. Men kvällen i sin helhet var lyckad; det var en bra publik och man kunde verkligen känna intresse och entusiasm”.

En som inte rider på Olympia är den ständiga vinnaren Isabell Werth. I en annan artikel hos DressageNews ger hon inte mycket för det nya kortare formatet.
”Detta är inte alternativet för mig. Det är inte sanningen vi kommer att få fler media och mer åskådare för att vi kortar programmet”, säger Werth.

Det kortade

GP-programmet

Här kan du se programmet i PDF, från aktuellt schedule.

Gp1

Gp2Gp3

Expandera

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden