Världen
14 december 2020 06:15

Blinkningar avslöjar om hästen är stressad

ForskningBlinkhastigheten har tidigare varit en metod för att mäta stress hos människor. Nu menar forskarna att hästens stressnivå kan mätas på samma sätt.

Blinkningar avslöjar om hästen är stressad
Hästarnas blinkhastighet uppmättes bland annat vid klippning. Foto: iStock

Att kunna mäta stress hos djur är värdefullt när det kommer till djurens mående och välfärd. Vanliga metoder som att mäta mängden kortisol, det så kallade stresshormonet, eller övervaka pulsen kräver dock utrustning, medan mätningar av hur snabbt ett djur blinkar är betydligt enklare. Något som forskarna tidigare har använt för att mäta stress hos människor, men som forskarna nu även har testat på hästar. Det rapporterar danska Ridehesten.

Sambandet mellan spontana blinkningar och stress tycks vara kopplat till frigivandet av signalsubstansen dopamin. Men samtidigt som det mesta visar på att blinkhastigheten ökar under stress, tyder också annan forskning på att den minskar när hästen konfronteras med något potentiellt hotfullt.

– Mänskliga studier har visat på en minskning i spontan blinkhastighet i perioder av koncentration och kognitiv ansträngning, förklarar forskarna och fortsätter:
– Potentiellt hotande stimuli kan kräva kognitiva ansträngningar för att verifiera det som ett hot, och därmed minskar den spontana blinkhastigheten i början av stressreaktionen.

”Blink rate as a measure of stress and attention in the domestic horse”läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden