Bakom Kulisserna
Blogg
Inbjudna gästbloggare delar med sig av sin vardag runt om i världen.
Bakom Kulisserna
6 oktober 2018 09:15

Gästblogg: Följ med Linn Hörnvall bakom Breeders-kulisserna

Linn.ratt
Linn Hörnvall, gästbloggare på Ridsport.

Hej allihopa!
Jag heter Linn Hörnvall och har fått äran att gästblogga ifrån Breeders Trophy på Flyinge. Sedan i april jobbar jag som ryttare på Hästak som är ett stort hästföretag som drivs av Anders och Christina Kjellsson. Där bedrivs både avel, seminstation och utbildning/tävling/försäljning av hopphästar.

Till årets Breeders Trophy har vi med fyra hästar, tre hingstar och ett sto: 4-åriga Kannando Hästak e. Kannan-Carmargue, en häst som blivit lite av en favorit hos mig. Han är fortfarande lite valpig i kroppen men det är en otroligt personlig och positiv häst som ger känslan av att det viktigaste i livet för honom är att göra oss människor glada!

4-åriga Viking Hästak e. Heartbeat-Carmargue är nog hästen i stallet som har allra enklast för sig, än så länge tror jag inte han har stött på något i livet som han upplevt som svårt.
5-åriga Casanova Hästak
e. Cosmeo-Diamant de Semilly är killen som lever upp till sitt namn. Det finns nog ingenting han är rädd för och han tycker definitivt att han är bäst i hela världen.
Enda bruden i sällskapet, 6-åriga Thelma Hästak e. Heartbeat-Comes van de Heffinck är ungefär det snällaste man kan tänka sig i hästväg samtidigt som hon har den perfekta mängden nerv i sig och ett fantastiskt tävlingshuvud.

Kannado
Kannado Hästak och Anders.
Viking.hästak
Viking Hästak redo för start.

Som ni hör är det fyra ganska olika individer, och just detta med att se hästarna som individer är något jag tycker är väldigt viktigt i både hantering och ridning. Jag vill gärna tillbringa så mycket tid jag har möjlighet till för att skapa en relation med varje häst, inte bara från hästryggen utan också från marken, tror det är otroligt viktigt för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt med varje häst.

Höstsköt
Duktiga Amanda som hjälper mig här nere, guld värd!
Boxg
Nya fina boxgardiner från Equeen lagom till Breeders Trophy

Så här på tävling har jag ett ganska liknande upplägg med alla hästar med små skillnader beroende på hästarnas olika behov. Normalt sett vill jag börja rida cirka 20 ekipage innan min start, jag värmer alltid upp mina hästar ganska basic, är av åsikten att tränar gör jag hemma- på tävling värmer jag upp. Jag kontrollerar att gas och broms fungerar i både trav och galopp och sedan försöker jag hinna skritta några minuter innan jag börjar hoppa. Jag försöker att alltid vara ganska sparsam med sprången på framhoppningen, hoppar ”så lite som möjligt men så mycket som behövs”. Hästar som är väldigt försiktiga eller lite spända kan få något extra språng på mindre hinder medan helt obrydda hästar ofta funkar bättre om man inte hoppar för många språng.

På Väg T Start
Kannando Hästak påväg mot start.

Här på Breeders Trophy har hästarna hoppat fint. Vi har båda 4-åringarna plus 6-åriga Thelma i final så det blir en spännande söndag! Jag har som fördel att jag sällan blir nervös, oftast rider jag bara mer fokuserat under en viss del press. När jag var yngre hade jag rätt mycket prestationsångest men med åren har jag lärt mig att alla gör misstag ibland och det kommer alltid nya tävlingar, så det finns ju egentligen inte så mycket att vara rädd för – Och i grund och botten gör vi ju detta för att vi tycker det är roligt!

Nu ser jag fram emot finalerna på söndag och hoppas att både jag och hästarna fortsätter i samma spår som hittills under veckan. Håll tummarna!


Bakom Kulisserna
3 mars 12:25

Bruksprovets sista dag klar – Pickachu fortfarande pigg och fräsch

Bruksprovets sista dag klar – Pickachu fortfarande pigg och fräsch
Victoria Almgren gör sig redo för sista momentet med Pickachu ter Elzen. Foto: Stall V

Igår var det dags för testryttarna, och det är alltid lika kul att se hingstarna med andra ryttare och det blev lite nya sidor som kom fram hos vissa hingstar, en del hoppade bättre och en del lite sämre.

Pickachu skötte sig bra med båda testryttarna, och uppförde sig som förväntat. Det blev ett tufft arbetspass för de unga hästarna, dels så reds de fram av ordinarie ryttare innan och sen testades de ordentligt av båda testryttarna, både med att hoppa fram på enkelhinder och sen hoppade de hela eller delar av banan några gånger. Gissar att en del hästar är trötta på söndag eftermiddag.. 😉

190303_victoriablogg5
Dave Maarse på Pickachu, ”good canter and comfortable to ride” . Foto: Stall V
190303_victoriablogg2
Jennifer Fogh Pedersen gör sig redo. Foto: Stall V

Idag var det bruksprovets sista moment, hoppning med egen ryttare. Vi hoppade fram på ett enkelhinder, tills vi var nöjda. Domarna låter hela tiden hästarna få den tid de behöver, vilket jag tycker är viktigt. En dålig förberedelse kan lätt förstöra för en unghäst.

190303_victoriablogg1
Pickachu pigg och fräsch även sista dagen!! Hoppade runt banan utan problem även idag! 🙂 Foto: Stall V

Banan som vi hoppade var lite längre och lite svårare än i onsdags, men på en lagom nivå tycker jag. Pickachu var väldigt pigg och fräsch, och hoppade runt felfritt och enkelt. Jag ser det som en styrka att hästarna är pigga även sista dagen, efter en tuff vecka, en bra häst fortsätter att jobba på även om det varit mycket för de i veckan. Den största klassen kommer oftast ligga sista dagen på ett tävlingsmeeting..

Pickachus styrkor är att han är positiv, samarbetsvillig, kvick i reaktionerna, försiktig på hinder och cool i temperamentet. Hans svagheter är att han hoppar upp lite för mycket fram, får högsta punkten lite för långt bakom hindret och att han tappar balansen lite efter hindret. Detta är saker som jag tror blir bättre med träning och när han blir starkare i sin kropp.

Nu ska han få en välförtjänt vila på några veckor, för att sen sättas igång och antagligen göra 2-3 tävlingar detta året som 4-åring.

190303_victoriablogg4
Redo för sista momentet. Foto: Stall V

Tack för mig! 😉

Victoria Almgren


Bakom Kulisserna
1 mars 19:32

Kvartssamtal – och redo för fas II

Kvartssamtal – och redo för fas II
Blir många promenader denna veckan! Här morgonpromenad!

Mellandag på bruksprovet! Idag hade jag ett ”kvartssamtal” med domarna, där vi (och tillsammans med hästägarna förstås) kom fram till att Pickachu fortsätter till fas 2.

Img_1448
Redo för fas 2:-)

Jag var inte nöjd med vårt hopp-prov i onsdags, eftersom han var lite för taggad, så det känns skönt att få hoppa honom igen. Fas 2 innebär att hingstarna kommer att ridas av två testryttare i morgon och av den egna ryttaren igen på söndag. I år är det Jennifer Fogh Pedersen och Dave Maarse som har uppdraget att rida hingstarna på bruksprovet.

Testryttarna brukar vara populärt av publiken, och jag själv tycker det är jätteintressant att se olika ryttare på olika hästar. Hästarnas styrkor och svagheter blottas ofta när det kommer upp nya ryttare som inte känner de sen innan, och därmed rider de ”förutsättningslöst”. Både Jennifer och Dave är såklart två fantastiskt duktiga ryttare, så det ska bli intressant att se de rida Pickachu!

Det är inte så många som har ridit honom innan såklart, men jag brukar vara noga med att låta ett par andra rida/hoppa hingstarna, så det inte blir ”en chock” för de när någon ny kommer upp på dem. En del hästar kan faktiskt reagera ganska mycket på nytt kroppsspråk och lite annorlunda hjälper.

Idag har jag varit hemma i Värnamo hela dagen och ridit och kört hästar, så Fanny och Pickachu har fått klara sig själva i Flyinge. Imorgon bitti bär det av söderut igen! Håll tummarna för oss!;-)

Img_1379
Viktigt med vätskebalansen!
Img_1382
Och viktigt att äta ordentligt..;-)

Bakom Kulisserna
28 februari 21:54

”Pigg, framåt och fokuserad på gångartsprovet”

”Pigg, framåt och fokuserad på gångartsprovet”
Pickachu ter Elzen Foto: Lottapictures

Alla hästarna har officiella bruksprovsbilder, här ovanför är Pickachus!

Bruksprovet dag 3 – gångartsprov. Det blev en lång dag idag också, jag körde tidigt i morse ner till Flyinge (tar lite drygt 2 h från Värnamo), red Pickachu på gångartsprovet, tittade på några hästar (och fikade förstås), för att sen åka hem och hoppa några hästar hemma  på eftermiddagen. Stall V blir lär inte bli miljöcertifierat denna veckan… Haha…

Img_1750
Snygga flätor gjorda av duktiga Paulina, de är sydda så de ska hålla ordentligt! Jag får ofta ”skäll” för att jag drar i dem för mycket… Haha…

Tredje och sista dagen i fas 1 innebar gångartsprov under ryttare, man rider efter domarnas instruktioner i alla gångarterna. Hopphästarna rids dessutom på en linje med två galoppbommar, 21 m emellan och man rider på 6 eller 7 galoppsprång.

Idag var Pickachu mycket lugnare och kändes väldigt fin när jag red honom, både på framridningen och inne på banan, han var pigg och framåt men var hela tiden fokuserad på vad han skulle göra.

Img_1794
Idag fick han MVG av mig i uppförande:-)

Img_1780

Img_1768Domarnas kommentarer var bl a: Skritten är taktmässig och framåtgripande, samma sak gäller med traven även om vi här tycker att han brister lite i sitt register. Galoppen är ganska rund och reglerbar med bra balans men även här skulle han kunna visa lite större register. En samarbetsvillig häst.

Så vad händer nu!? En del hästar går direkt till fas 2, och en del kallas till samtal med domarna imorgon fm, och en del rekommenderas inte vidare i bruksprovet. Pickachu är kallad till ett samtal (eller snarare jag), så vi får se vad de kommer säga. Vi höres imorgon!


Bakom Kulisserna
27 februari 20:34

”Lite för busig inne på banan”

”Lite för busig inne på banan”
Pickachu Ter Elzen med Victoria Almgren under onsdagen på Flyinge. Foto: Yvonne Karlsson

Idag var det dags för hoppningen, det var uppbyggt en trevlig och inbjudande unghästbana tycker jag. Det var ett par enkelhinder, en långsida med 6 galoppsprång, en båge med räcke till oxer emot sargen samt en kombination på diagonalen.

Pickachu skötte sig ganska bra tycker jag, det är alltid svårt att veta hur man ska förbereda de unga hästarna på bästa sätt, eftersom de oftast inte har tävlat eller utsatts för liknande uppgifter innan. Man vill inte rida fram de för mycket så de blir trötta innan hopprovet, men samtidigt får de inte vara för laddade heller såklart.

Med facit i hand skulle Pickachu ha rastats lite mer innan hoppningen, eftersom han var lite för busig inne på banan. Han är en pigg och glad häst, vilket man såklart ska uppskatta och vara glad över. Han hoppade runt båda banorna enkelt och med ett gott självförtroende, och om han får säga det själv så var han såklart bäst…;-)

Img_1652
Genomgång av banan med domaren Mikael Nolin.

Domarnas omdöme löd: ”En häst som är kvick från marken med god hoppvilja, han vill göra sitt jobb. God balans på väg mot hindren men sämre balans efter språnget. Första delen av språnget har god kvalitet, andra delen lite sämre.”

Jag hann inte se så många hästar tyvärr, men av de få jag såg tyckte jag det var hög kvalité på årets hingstar, ska bli kul att se vilka som går vidare till Fas 2. Som vanligt har jag ganska mycket hästar hemma som ska ridas, så efter hoppningen i Flyinge körde jag hem och red ett gäng hemma, så det blir lite bilkörning denna veckan…

Fanny, min duktiga hästskötare är kvar och tar hand om Pickachu i Flyinge. Eftersom mina hästar är vana vid att vara ute mycket i hage hemma, så vill jag att de kommer ut och promeneras mycket. Imorgon är det dags för gångartsprovet, hoppas han är lite lugnare då;-)

37c30dd8-703f-4195-8ddb-9a6e52ef0b25
Pickachu spanar in Ehrengranats-allén i Flyinge.
F3545285-d56e-47b8-a56c-4c48affd8b93
Äter middagshöet.

Bakom Kulisserna
26 februari 21:07

Efter bruksprovets första dag: ”MVG igen till Pickachu”

Efter bruksprovets första dag: ”MVG igen till Pickachu”
Fina killen!

Så var vi igång!! Idag har vi avklarat bruksprovets första dag. Eftersom Pickachu är rätt cool av sig (hittills iaf…) och min första start var inte förrän 12.30, så valde jag att åka ner en dag senare med honom (brukar oftast åka dagen innan), så jag och Fanny åkte tidigt i morse istället. Skönt för hästen (och oss) att sova hemma en natt till;-).

Resan ner gick fint, och när vi kom fram var de noga med att kolla igenom alla hingstarna innan urlastning, och vi fick lämna hästägarförsäkran och ett papper på hästarnas temp senaste 5 dagarna. Jag tycker det är bra att de är extra noga nu, i dessa tråkiga EHV-tider… Efter att ha fotograferat honom så började själva Bruksprovet med veterinärbesiktningen och där skötte han sig perfekt, MVG igen!

Img_1366
Inkvarterad, han trivs i sin stora fina box!
Img_1386
Tur-Nallen är med såklart!

Direkt efter veterinärbesiktningen var det exteriörbedömning, och då kom pigga och busiga Pickachu fram… Haha, men han sansade sig och visade upp sig fint! Såg förresten att det var en hel del hormonstinna grabbar här idag, men det är inte så konstigt eftersom de är unga, de flesta inte så världsvana än och dessutom är det vår i luften! Jag tänker ofta själv på hur fantastiska våra hästar egentligen är, och vad vi kan få de till att göra tillsammans med oss.

Img_1485
Veterinärbesiktning.
Img_1507
Väntar på att få komma in på Exteriörbedömningen, båda är fokuserade!
Img_1574
Många granskande domarögon…

Nu ikväll fick vi komma in i Stora Ridhuset och rida där som miljöträning inför morgondagen, han uppförde sig väl där inne och kändes fin i ridningen! En av de egenskaper jag gillar mest hos Pickachu är hans goda temperament, även om det är mycket blod i honom, så är han oftast cool och avspänd i nya miljöer. Jag har sett en del spännande hästar här idag, och det ska bli kul att se de imorgon under ryttare. Det ska bli kul att hoppa Pickachu imorgon, jag tror att han också är laddad!! 🙂

Höres imorgon!

A2e510bb-2d08-4a14-b924-8632b786eb16
Mycket förberedelser före bruksprovet… Klippa, putsa, rykta, bada och massera…

Bakom Kulisserna
22 februari 09:22

BP-bloggen: Så förbereds Pickachu inför bruksprovet

BP-bloggen: Så förbereds Pickachu inför bruksprovet
Peptalk!

Ibland får jag frågan vad det är för skillnad på att utbilda en hingst, jämfört med ett sto eller en valack. Jag själv tycker egentligen inte det är någon direkt skillnad, utan det handlar om att utbilda en unghäst och att träna den inför kommande uppgifter. Däremot kräver hingstarna mer hanteringsmässigt såklart. Jag får även frågan om jag gillar ston, valacker eller hingstar mest, och det kan jag inte riktigt svara på utan jag ser mer till individen och dess karaktär, än vad det är för kön på hästen.

Hästar som jag själv gillar bäst är hästar med blod i, gärna lite känsliga (dock ej spända), hästar som är ridbara, hinderkloka och ”smarta” på hinder, och framförallt de som är positiva och gillar sitt jobb, precis som Pickachu ; )

Det som är viktigt att tänka på när man förbereder en häst för ett bruksprov är att man måste börja tidigt med den; t ex det 4-åringarna ska göra i sitt prov i februari, är det som de andra 4-åringarna kanske ska göra i september/oktober.

Under bruksprovet ska de stallas upp i en ny miljö, veterinärbesiktigas, exteriörbedömas, göra hopp-prov under ryttare, göra gångartsprov under ryttare och i bästa fall ridas av två testryttare, och allt detta under tävlingsmässiga förhållanden med publik på läktaren mm. Allt detta kräver såklart mycket förberedelse.

Pickachu reds in när han var 2,5 år, och hoppades in i våras när han var 3 år. Efter inhoppningen fick han vila ganska länge, och smälta det han lärt sig. Jag tror på det upplägget där man varvar träningsperioder med viloperioder för de unga hästarna, så de får tid att återhämta sig både fysiskt och mentalt. Efter hans vila sattes han igång i juli igen, och har varit i träning sen dess bortsett från ett par mindre viloperioder. Att vara ute i god tid är alltid viktigt så att hästen hinner förberedas för det den ska göra (bruksprov i detta fall), det är viktigt att också ”ha lite marginal”, om den t ex kommer in i en tillväxtperiod eller om den får någon skada och måste vila ett tag.

Det gäller att hela tiden träna lagom mycket, för lite träning är såklart inte bra men heller inte för mycket. De är fortfarande mycket unga, och det tar tid för kroppen att anpassa sig så att den blir stark och hållbar för framtiden. Jag som unghästutbildare har ett stort ansvar för att hästen är redo inför uppgiften, det är min sak att se till att hästen är redo för det den ska göra, vare sig det är 3-årstest, tävlingsdebut, Falsterbo, Breeders eller ett bruksprov.

Tur
Pickachu på tur, uteridning är viktigt för alla hästar tycker jag.
Miljö
Idag var vi och miljötränade i annat ridhus, Pickachu fick MVG!

Förutom den vanliga träningen hemma med att förbereda Pickachu för rid- och hopprovet, så har jag varit iväg på lite olika ställen och miljötränat honom. Många hästar blir lite spända när de kommer till nya ställen, så det är viktigt att träna på att komma till andra ridhus/ridbanor med nya hinder. Att visa hingsten vid hand är också något man måste träna på, de visas för hand i skritt och trav inför domarna.

Hvh1
Häst vid hand…
Hvh2
…tränas inför bruksprovet.

Ca två veckor innan visningen klipper vi och skor honom, det är viktigt att inte göra det för nära inpå avresan. När man klipper hästarna blir de ofta känsliga i huden, och jag upplever dessutom att de är extra känsliga så här års. Så för att minimera risken med hudproblem badar vi honom inte så mycket, utan ryktar ordentligt varje dag istället.

Idag har vi varit uppe på ridklubben här i Värnamo och hoppat liten bana med honom, han fick MVG i uppförande! Som individ är han väldigt trevlig, samarbetsvillig och klok, jag gillar honom själv väldigt mycket!

Tunga
Hoppas han inte räcker ut tungan på detta viset nästa vecka… Haha…

Bakom Kulisserna
19 februari 16:54

Premiär för Ridsports bruksprovsbloggare Victoria Almgren

Premiär för Ridsports bruksprovsbloggare Victoria Almgren
Victoria Almgren tar med Ridsports läsare bakom kulisserna på bruksprovet.

Hej! Jag heter Victoria Almgren och ska genom att blogga, berätta om mig och mina förberedelser inför och under bruksprovet.

Jag är helt nybörjare i bloggsammanhang. Har faktiskt knappt läst några andras heller, men jag ser fram emot att dela med mig av min vardag till er. Presentation av mig själv: Jag driver sedan drygt 20 år (hjälp är det så länge!) ett utbildnings- och tävlingsstall utanför Värnamo i Småland, där jag har ca 20 hästar i träning.

Jag gör allt ifrån inridningar (numera bara i mån av tid), och tävlar hästar upp t o m svår klass i hoppning, men mest är det unghästar i åldrarna 4-7 år.  Jag har vunnit både 4-, 5-, och 6-årschampionaten, ridit några unghäst-VM, tävlat upp t o m 160, tagit SM-silver som senior mm.

Jag har alltid älskat att jobba med unghästar, har gjort det sen jag var liten och red ponny. Min första egna ponny Alexander, som jag fick när jag var 11 år, var äldre och rutinerad, men efter honom har jag nästan bara haft unga ponnyer och hästar. Vi hade inga möjligheter att köpa färdiga ponnyer eller hästar, utan jag har mest börjat med yngre eller ”problemhästar” och försökt göra det så bra som möjligt med varje häst. Genom att utbilda, tävla och sälja så han jag kunnat bygga upp min verksamhet till vad den är idag.

Att träna unghästar är något jag brinner för, jag älskar att se de unga hästarna utvecklas från vecka till vecka, och det är härligt när man känner att de förstår vad jag som ryttare vill att de ska göra och de gör det för att de gillar det. Att få den unga hästen att vilja jobba med dig är så viktigt tycker jag, den måste gilla sitt jobb lika mycket som jag!

Jag har visat ett antal hingstar på bruksprovet genom åren, förra året hade jag ingen, men för två år sedan hade jag 4-åringarna Ike och Mr Vain GJ som båda godkändes, och Ike 1348 blev dessutom bruksprovsvinnare då!

Ridsport,
Framgång 2017: Tillsammans med bruksprovsvinnaren Ike, Benny Zeiloth och Lena Zeiloth. Foto: Roland thunholm

I år kommer jag bara visa en häst och det är Pickachu ter Elzen. Pickachu är 4 år, e Comme Il Faut-Oklund-Jalisco B, född i Belgien. Vi köpte honom för ca ett år sedan efter att ha sett honom löshoppa väldigt fint, och så gillade jag honom för att han är ädel och lagom stor. I nästa blogg kommer jag berätta mer om honom och hur han har förberetts inför bruksprovet, vi hörs snart igen!

Vb2

Vb3
Pickachu laddar inför nästa vecka!

Bakom Kulisserna
3 december 2018 11:36

Emilia Bergåkra: ”Det var svårt att hålla sig från glädjetårar”

Emilia Bergåkra: ”Det var svårt att hålla sig från glädjetårar”
Jag och fina Jarno! Foto: Privat

Hej på er! Gårdagen började med hotellfrukost sen direkt upp på hästryggen och börja rida fram inför Ponny Kür finalen. Jarno var väldigt lugn på framridningen vilket kändes bra. Jag kände mig inte nervös men självklart hade man lite fjärilar i magen på grund av all publik och arenan. Jag var väldigt taggad och vilket gjorde att jag spände mig. Det påverkade inte Jarno men det blev extra svårt att få tillbaka axlarna.

Men efter uppvärmningen kändes det bra och jag kunde slappna av allt mer. Jarno kändes väldigt fin! Han lyssnade på mina hjälper och var alldeles lagom pigg. Inne på arenan så blev han lite spänd men han skötte sig väldigt bra. Det var en fantastisk känsla inne på arenan. Obeskrivligt.

Trots atmosfären gjorde vi en ritt utan några stora missar. Han drog in rumpan lite i ett hörn men det var allt. Jag var väldigt nöjd efter min ritt och det var svårt att hålla sig från glädjetårar. Han är verkligen som en ny ponny nu, han har byggt upp sig och rör sig på ett annat sätt. Men vi rider fortfarande bara på första växeln. Jag vet hur mycket kvar vi har att ge men det är mycket träning kvar som återstår. Men vi har ingen brådska!

Ritten belönades med 73.550 procent och vi knep en fantastisk andra plats. Det var väldigt tajt mellan ettan, tvåan och trean. Det bevisar ju vilket starkt startfält det var och alla har ju väldigt höga mål för framtiden.

Emilia4
Jarno och jag inne på banan. Foto: Haide Westering
Jarno6
Fokuserade… Foto: Haide Westering
Emilia2
En andra plats! Foto: Haide Westering

Jag är väldigt glad över Jarno som var så fin inne på banan och på prisutdelningen. Jag önskar kunna kvala hit nästa år igen. Men då skulle jag hoppas på att det är ännu mer publik och att Ponny küren får vara en större del utav SIHS. Det är ju ett populärt inslag och skulle kunna platsa in i kvällsshowen vid ponnyhoppningen tror jag.

Efter ritten åt jag och dom andra i ponnyküren lunch tillsammans. Alla är väldigt bra vänner och det är verkligen positivt. Alla peppar varandra och är glada för varandras skull. Vi blir mer som ett lag! Efter lunch behövde vi dra oss hemåt.

Jarno27
Min fina Jarno!

Nu drar vinterträningen igång och nästa tävling är i februari. Då vill vi komma tillbaka och rida på en helt ny växel. Jag ska under jullovet göra ny kür till Jarno och mina andra hästar. Jag gör mina kürer själv så dom blir verkligen personliga och dom blir precis som jag vill ha dom. Jag tycker min och Jarnos Kür fick ett bra avslut här på SIHS, nu ska det som sagt göras en ny!

Tack för att ni hängt med mig bakom kulisserna!
/Emilia Bergåkra


Bakom Kulisserna
1 december 2018 21:58

Emilia Bergåkra inför ponnyküren: ”Det kan räcka långt”

Emilia Bergåkra inför ponnyküren: ”Det kan räcka långt”
"Det gäller att vara bestämd och hålla Jarno i sitt fokus." Emilia Bergåkra om sin plan inför söndagens ponnykür i Friends. Foto: Privat

Hej, jag heter Emilia Bergåkra och har fått äran att få gästblogga hos tidningen Ridsport under Sweden International Horse Show.

Jag och min ponny Jarno ska starta ponny küren där vi rider vår alldeles egna kür.

Jarno är en holländsk ridponny och godkänd hingst som ägs av Stuteri K2. Han är 17 år och har med tidigare ryttare nått stora framgångar. Nu har jag haft honom i 7 månader och redan tagit internationella placeringar och ett SM-brons.

Jarno är en fantastisk läromästare och en väldigt snäll hingst. Inför SIHS har vi tränat mycket på hans schvung i traven. Han har länge burit på en fantastisk trav och nu har jag med hjälp sakta men säkert kunnat plockat fram den. Det är en helt fantastisk trav men vi har fortfarande en lång bit kvar att vandra.

Emiliabergarka2
Det är mycket atmosfär i Friends.

Utöver traven har vi övat mycket programdelar från vår kür. Vi har gått in på varenda liten detalj och finslipat. Nu hoppas jag att kunna hålla Jarno på banan trots atmosfären. Han är en väldigt pigg och känslig ponny. Tycker om att hålla koll på allt vilket kan göra han lite nervig. Men jag hoppas att jag inne på banan kommer kunna sätta han i ett bra fokus så han fokuserar endast på mig.

Mitt mål är inte att vinna küfinalen. Mitt mål är i stället att hålla Jarno på banan, rida en harmonisk ritt och känna mig nöjd. Då tror jag det kan räcka långt. Men samtidigt kan jag inte bestämma hur det ska gå för de andra. Det gäller helt enkelt att göra sitt bästa och ha kul! Det tycker jag är viktigt.

I dag har jag ridit Jarno inne på arenan. Han var lugnare en vad jag kunnat tro men självklart så ligger det en spänning i luften. Det gäller att vara bestämd och hålla Jarno i sitt fokus. Så fort man själv slappnar av eller ramlar ur sin bubbla börjar han titta och fokusera på annat. Men han kändes fin och lyssnade bra.

Emiliabergakra2
Emilia Bergåkra och godkände hingsten Jarno inne i Friends. Foto: Privat

Ikväll laddar jag upp inför finalen med att lyssna på min kürmusik. Jag älskar verkligen min musik, så jag brukar lyssna på den och tänka igenom programmet. Och det gör jag alltid med ett leende på läpparna.

Det ska bli spännande att få rida in på arenan med så mycket folk. Men det ska självklart bli roligt. Jarno älskar ju att visa upp sig och han sticker verkligen ut med sin guldiga färg.

Håll tummarna för oss söndag morgon 09:50!!

/Emilia

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-