Ponny
18 juni 2022 14:50
Ridsportplus

”Jag vill gärna skapa ett band med mina hästar”

MästerskapsaktuellFör landslagsryttaren Ophelia Jenderholt är förstaponnyn Pat's Choice hennes allt. Efter segern i SHW Young Talents hägrar nu sommarens stora mästerskap. Ridsport har pratat med Ophelia om hennes temperamentsfulla team, pressen att rida i landslaget och mycket mer.

”Jag vill gärna skapa ett band med mina hästar”
Ophelia Jenderholt älskar sin Pat's Choice, även kallad "PC". Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att hitta ponnyryttaren Ophelia Jenderholt på en tävling är inte svårt – det lyser nämligen rosa på långt håll. Allt är rosa, från schabrak och stigbyglar till hjälm och kavaj. Den snart 16-åriga landslagsryttaren med den rosa signaturfärgen har ridit på i princip alla stora arenor i Sverige, hon har flera SM-medaljer i bagaget och har även fina framgångar internationellt. På lördagen vann hon dessutom finalen i SHW Young Talents med ögonstenen Pat’s Choice (CONN val f-09 e Tulira Robuck-Westside Fred, uppf Michael Jennings, äg Lars Kokk).

Ponnyn ägdes tidigare av Lina Nilsson och har gått höga klasser med Filippa Lagergren i sadeln. Men sedan snart tre år är Ophelia och ”PC”, som han kallas, ett sammansvetsat team.
– Han är det bästa jag har,  han är mitt hjärta. Han är helt fantastisk, säger Ophelia.
– Han fegar inte ur, ber jag honom så är han alltid med mig. Vi har gjort en extrem resa tillsammans och hittat en tillit till varandra, som har hjälpt oss mycket på vägen.

När han ser ett hinder, då vill han följa med mig.

Han var inte den bästa ponnyn hon provred när han köptes, men matchningen blev perfekt.
– Han har en fantastisk teknik och jag kände att han inte kommer att stanna. När han ser ett hinder, då vill han följa med mig. Det är väldigt skönt för då kan man lita på hästen och utvecklas därifrån, säger Ophelia.

Löst och ledigt är målet

Hon tränar för Lennart Lindelöw och Micke Jönsson.
– De kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt när det gäller förfining av detaljer, att hitta rytmen i hästen och glädjen i hela sporten.

– Med Lennart får vi ofta göra lite komplicerade övningar som vi ska försöka lösa på ett okomplicerat sätt. Det handlar mycket om att rida optimala vägar.

Hästen ska kunna göra det avslappnat och hitta den snälla, glada rytmen utan att jag inverkar för mycket.

Bland annat rör det sig om att rida linjer, ibland på ett givet antal galoppsprång och ibland är det fritt att välja själv, berättar Ophelia.
– Sedan ska vi lösa det på ett löst och ledigt sätt. Det behöver inte alltid vara på exakt det antalet steg som man har planerat, men det ska göras med ett flyt. Hästen ska kunna göra det avslappnat och hitta den snälla, glada rytmen utan att jag inverkar för mycket.

Micke Jönsson har Ophelia tränat för ”i hela sitt liv”. Han är en trygghet med egen erfarenhet från att rida SM på ponny och därefter svår hoppning.
– Han är väldigt bra på att träna svängar – och att alltid ha hästen framme utan att vara för på.

Ophelia Jenderholt-pat´s Choice 4 220618 Rt
Ophelia Jenderholt och Pat’s Choice har fullt förtroende för varandra. Foto: Roland Thunholm

Temperamentsfullt team

Mamma Maria Jenderholt och pappa Lars ”Large” Kokk är nästan alltid med båda två på tävling och det finns ett väl inrutat teamwork. Hästbakgrunden kommer från mamma som har ridit och tävlat när hon var yngre, och med henne går Ophelia banan medan pappa går med ponnyn. I stallet sköter mamma foder och ”pulver” och pappa mockar.

Att det finns lite temperament i teamet är Ophelia väl medveten om.
– De är helt fantastiska, de gör allt för mig. Sedan är det klart att vi bråkar, som en familj. Det har säkert folk som står bredvid oss på tävling hört. Det är aldrig så stort, men vi gnabbas en del, säger hon.

Jag älskar att nörda ner mig i gamla hoppfilmer från olika ställen där jag är riktigt nöjd med min ridning.

Gnabbandet går dock aldrig ut över hästarna.
– När jag går in till PC är jag alltid glad. För mig är det väldigt viktigt att ”bonda” med mina hästar. Jag stretchar och masserar dem och jag är ute och går. Jag vill gärna göra det själv, så att hästen alltid känner att jag är med.

Att hon har gjort så mycket och har så stor rutin, trots sin unga ålder, är något som även slår henne själv ibland.
– När jag bläddrar tillbaka på Instagram och ser allt jag har gjort, då tänker jag ”wow, har jag verkligen varit med om det där?”. Jag älskar att nörda ner mig i gamla hoppfilmer från olika ställen där jag är riktigt nöjd med min ridning.

Ophelia Jenderholt-pat´s Choice 2 220618 Rt
Förhoppningen är att få lyfta bucklan i ännu större sammanhang innan ponnytiden är över. Foto: Roland Thunholm

Har fått nycklar att hantera pressen

Att rida på landslagsnivå har stundtals känts som en press, men Ophelia har hittat nycklar för att hantera nervositeten med hjälp av den mentala coachen Mikaela Parmlid.
– Jag har haft lite problem med nerver och där har Mikaela varit en stor hjälp.
– Det var Lennart som tog in henne i mitt liv och hon har nästan fått min nervositet att försvinna helt och hållet. Nu är det en positiv nervositet, man går in och är taggad istället.

Ibland händer det dock att nervositeten kommer smygande, exempelvis när man ska rida in på Stockholms stadion eller rida nationshoppning utomlands.
– Du vill ju aldrig förstöra för laget – och jag blir så extremt arg på mig själv när jag känner att jag inte har presterat för laget. Speciellt när man läser tidningen efteråt, det är inte kul.
– Samtidigt måste du vara glad för de andras skull, det är viktigt. Man får helt enkelt lära sig att leva med det och komma tillbaka, det är en hård sport.

Jag lyssnar också på ljudböcker, det lugnar mig jättemycket.

Mikaela Parmlid finns som tur är alltid bara ett telefonsamtal bort.
– Blir jag riktigt nervös så ringer jag Mikaela. Jag förklarar på vilket sätt nervositeten har kommit och så hjälper hon mig med vad jag ska tänka på tillsammans med några övningar. Ofta är det må bra-grejer – och sedan är jag inne i hästens box. När jag är med PC blir jag lugn.
– Jag kan gå och lägga mig på ett täcke i boxen – och ibland har jag till och med sovit inne i boxen en stund innan start. Eller så går jag en promenad med honom. Jag lyssnar också på ljudböcker, det lugnar mig jättemycket.

Kan bli både NM och EM

Efter det här året tar Ophelia klivet upp till junior och i stallet finns redan Get Impressed (KWPN sto f-11 e Diarado-Dutchboy, uppf J. Vermunt, äg Lars Kokk), som hon har debuterat 1,40 med. Då lämnar hon ponnysatsningen bakom sig och lillasyster Melwira Jenderholt tar över Pat’s Choice. Hon har redan tagit över Ophelias tidigare stjärna, C-ponnyhingsten Aragon (ASRP hingst f-04 e Bostorp Bravad-Amal ox, uppf Marco Almendarez, äg Lars Kokk).

Men än är det långt dit. Först är förhoppningen att det sista internationella ponnyåret ska mynna ut i ett mästerskap. Inom kort är det NM på hemmaplan i Flyinge och därefter väntar EM. Strax är det dags för laguttagning och vill det sig väl kan det till och med bli två mästerskap för Ophelia och Pat’s Choice i sommar.
– Målet är EM, vi satsar dit, säger Ophelia med ett leende.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden