Bakom Kulisserna
Blogg
Inbjudna gästbloggare delar med sig av sin vardag runt om i världen.
Bakom Kulisserna
30 november 2019 09:23

Gästbloggen: ”Top Ten-hästarna står här och sover med halvöppna boxar”

Gästbloggen: ”Top Ten-hästarna står här och sover med halvöppna boxar”
Isabell Werth och Bosse= mopsie Foto: Johanna Sällberg

Jag ska faktiskt erkänna en liten sak, det är inte ofta jag blir starstruck men en ryttare som jag beundrar enormt är en viss Isabell Werth.

Så här bakom kulisserna kan jag avslöja att hon är väldigt trevlig också. Att gilla djur är en trevlig egenskap och att gilla mopsar är ännu trevligare. Den där tomtemopsen fick faktiskt göra vad vi kallar en mopsie med just henne…

När man sitter här i FEI-stallet kan man bara konstatera att sådär särskilt hispiga är inte världens bästa dressyrhästar. De bor här i vad som kallas ett lastfar där det i vanliga fall mest transporteras saker.

Taket är fullt av olika sorters rör som susar nästan hela tiden, det låter som om folk spolar lite då och då också.

Skillnaden mellan hur de ser ut när de dansar runt inne på banan och när de står här och dåsar är enorm.

När de drar igång den värsta musiken inne på arenan så går basgångarna rakt genom väggarna. Samtliga hästar som deltar i Top Ten står här och sover med halvöppna boxar. Ingen är otålig eller trampar runt.

Gastbloggen.johannasallberg.2003
Fix med en av de avslappnande dressyrhästarna. Foto: Johanna Sällberg

Ibland står de på gången och putsas och jag tror att vilken vanlig ryttare som helst skulle vara nöjd om hästen stod så still och avslappnat. Skillnaden mellan hur de ser ut när de dansar runt inne på banan och när de står här och dåsar är enorm.

Det är lite småmysigt här mellan klasserna faktiskt.

Vissa släpar med eget hö men förvånansvärt många använder det arenan erbjuder.

Samtliga hästar står faktiskt och mumsar här mest hela tiden faktiskt. Det är ju en annan logistisk utmaning, hö och strö till trehundra hästar. Det körs hit många lass av allt och det är väldigt viktigt att hålla hög kvalitet på det hela.

Vissa släpar med eget hö men förvånansvärt många använder det arenan erbjuder. Det är tur att det är så då det skulle bli ännu värre logistiskt om alla hade höbalar som ska ligga över hela stallet.

Nu fungerar det så att vid vissa tidpunkter får man gå och hämta ut det man behöver för dagen och packa i höpåsar precis som i majoriteten av alla svenska stall.

Att sitta på pass såhär är ett av de lugnare uppdragen nu när allt dragit igång, mest tittar jag på när andra jobbar.

Det är ju ett trevligt avbrott från vardagen där jag mest blir betraktad av diverse djur när jag går omkring och jobbar på gården (alla som någon gång ägt får vet precis hur de vaktar varje steg man tar i förhoppning om att man ska upptäcka att de är hungriga eller fryser eller är törstiga eller bara att de faktiskt finns).

Gastbloggen.johannasallberg.2002
Redo för tomtetåg. Foto: Johanna Sällberg

Det som avslutar varje dag för oss är den klassiska julavslutningen. Alla funktionärer som finns på plats är välkomna att delta som statister då arenan är enormt stor och det krävs mycket folk för att lyckas fylla den någotsånär och skapa en lite mer intim känsla.

Julavslutningen ur mopsperspektiv…↑

Mängder av tomtar och andra figurer samlas för att gå in och få den absolut bästa utsikten nerifrån arenan.

Det är som att landa i ett hav av jul och glitter.

För många av oss blir det startskottet för den äkta julkänslan som sedan ska hålla hela vägen fram till jul.

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
22 januari 17:45

Ridande polisen: ”Hästarna ställer upp till 100 procent”

Ridande polisen: ”Hästarna ställer upp till 100 procent”
Häng med polisen Helen Fischerström bakom kulisserna på Rytteriet i Stockholm. Foto: Privat

När vi jobbar på matcher har vi kroppskamera på oss. För att vi i efterhand ska kunna se ett händelseförlopp och om det är en gärningsman som måste identifieras. Så här kan det kan se ut då vi förflyttar oss mellan de olika oroshärdarna. Allt går väldigt fort och vi måste hela tiden lyssna på radion för att höra vad de andra poliserna säger.

Vad har man polisryttare till? Det är ofta en fråga jag får då jag träffar nya människor.

När man möter nya människor och pratar med varandra så är det ganska vanligt att man pratar om sitt yrke. Det blir ofta många frågor.. Det väcker många känslor hos människor man möter, då jag säger att jag är polis, både positiva och ibland negativa.

Ja, givetvis mest positiva och särskilt om jag säger att jag är ridande polis.

Helen
I samspråk med kollega på uppdrag. Helen är längst till vänster. Foto: Privat

Som polisryttare består våra arbetsdagar mycket av häst, häst och åter häst. Vi som arbetar på polisrytteriet vill ha med hästen som ett verktyg i vår polisiära verksamhet så långt det går.

Såklart är vi med vid demonstrationer, i samband vid fotbollsmatcher och vid kungliga korteger.

Helen Polis3
Helen och Gorm poliskortege. Foto: Privat

Jag hoppas att jag på denna sida kan få visa lite av vår verksamhet och hur vi jobbar, lite hur vi tränar och vardagen då vi ”bara” är ute och rutinpatrullerar.

Det jag kan säga efter ett antal år i yrket är att hästarna ställer upp för oss till 100 procent i alla lägen. De är helt fantastiska.

För fyra veckor sedan opererade jag foten så jag har varit sjukskriven i tre veckor men är tillbaka på jobbet sedan en vecka. Tyvärr dröjer det nog några veckor innan jag sitter i sadeln igen. Jag får jobba med lite planering och andra administrativa arbetsuppgifter så länge.

Jag ska göra allt jag kan för att snabbt komma upp i sadeln igen. Snart drar ju allt igång för oss med fotboll, våra eskorter, kanske något statsbesök och demonstrationer.

Helen Polis4
Foten läker. Snart väntar patrullering på huvudstadens gator. Foto: Privat

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag?


Bakom Kulisserna
2 december 2019 21:00

Gästbloggen: ”En del hittar man på från ingenting”

Gästbloggen: ”En del hittar man på från ingenting”
Mycket misstänksamma ankor agerade mottagningskommité när funktionären Johanna återvände till gården efter veckan i Friends arena. Foto: Johanna Sällberg

När man landar hemma på sofflocket såhär efter en vecka i bubblan inne på Friends arena går först luften lite ur en men efter en stund börjar hjärnan bubbla av ideér.

Varje år innebär ju nya utmaningar och vissa saker löser vi direkt på plats medan andra ligger kvar och kan förbättras året efter. Jag vet att jag inte är den enda som just nu sitter och går igenom hjärnkontoret för att utvärdera och hitta områden att förbättra.

Om vi hade lyckats genomföra allt helt perfekt och ideérna tog slut så skulle det inte bli någon show nästa år. Det är ju det som är fantastiskt med att få vara en liten kugge i det stora maskineriet på Friends, varje år har kreativa människor hittat på nya saker som ska ske inne i arenan och vi som jobbar med logistiken får nya utmaningar.

Tomtemopsarna gav upp vinkandet och somnade mitt i sista föreställningen… ↑

Varje liten del av showen som publiken får se har ju fötts ur en idé som snurrats runt och sedan realiserats. Vissa saker snubblar man kanske över, som den fina hunden Lykke och hennes förare som Owe Sandström hittade av en slump på ett annat arrangemang, och andra hittar man helt enkelt på från ingenting.

Trötta men glada får vi för sista gången njuta av att se ut över publiken och tänka att fasen vad roligt det är att skapa denna show.

För mig är ofta sista dagen den bästa. Allt brukar då rulla på i min grupp och de uppvisningar som jag är inblandad i ute i mässpaddocken sitter perfekt efter tre dagars uppträdande. Det näst sista jag gör är att övervaka avslutningen av FEI-bevakningen. När sista internationella klassen är slut så släpper man smittskyddsreglerna och FEI-hästarna får lämna sitt slutna område.

I år innebar det också att Lorenzo kunde få värma upp på den banan som ligger inne i FEI-området så att jag och min sista tappra medarbetare kunde ägna nästan en timme åt att se en av världens bästa hästartister värma upp och träna igenom sitt nummer. Snacka om första parkett.

Hönsen har inte noterat att matten varit borta då tidsuppfattning inte är deras starka sida.

Det absolut sista vi gör är alltid att gå med i julavslutningen och dra in den sista slurken av extrem julstämning. Trötta men glada får vi för sista gången njuta av att se ut över publiken och tänka att fasen vad roligt det är att skapa denna show.

Lorenzo på väg till föreställningen efter att ha haft privat show för fem imponerade funktionärer. ↑

Det är en fantastisk vecka varje år men det gör heller inte så ont att landa hemma i valplådan och hos mina övriga djur som med skiftande entusiasm hälsar mig välkommen. Alla har sitt egna sätt att hantera mattes frånvaro, fåren möter mig med besvikelse över att jag övergett dem, ankorna är misstänksamma då det aldrig är säkert om det är samma matte som innan, grisarna är otåliga då de absolut måste få sin mat på rätt sätt, hästarna förklarar att de nu övergått till vilt tillstånd eftersom ingen styrning har funnits och hönsen har inte noterat att matten varit borta då tidsuppfattning inte är deras starka sida.

Gastbloggen-johannasallberg.4001
Nya tomtemopsar på tillväxt, det är inte direkt jobbigt att mysa med dessa. Foto: Johanna Sällberg

De enda som är riktigt nöjda är de två tomtemopsarna som fick vara med och som kan skryta för övriga hundar att de minsann haft egentid med matte. Det sköna med djur är att imorgon kommer samtliga ha glömt det hela och vi rullar på som vanligt igen.

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
1 december 2019 14:11

Gästbloggen: ”Gäller att få djur och människor att hålla tiden!”

Gästbloggen: ”Gäller att få djur och människor att hålla tiden!”
Det här är exempel på hur de olika funktionärerna är uniformerade. Alla dessa har nu arbetat i många dagar men minst skrynklig är definitivt livdragonen. Här med tomtemopsen Bosse som vaktar FEI-stallet tillsammans med Johanna. Foto: Johanna Sällberg

Det är en klar fördel att vara bra på att schemalägga saker om man vill bli lite multifunktionär som jag lyckats bli.

I mitt vanliga bondeliv schemaläggs inte särskilt mycket eftersom väder, vind och djurens behov styr varje dag.

Jag är inte den enda som jobbar i många olika ändar, vi blir ju alla inkastade här och var. Vi i stallet och bevakningen har det egentligen ganska lugnt efter att tävlingarna startat, betydligt värre är det för teamet som jobbar med själva produktionen.

Vem jagar liksom ut Lorenzo från banan med sexton hästar när han får lite feeling och tar två varv extra?

Deras komradios går varma dagarna i ända. För att lyckas med både tv-sändningar och liveproduktion krävs en stab av personer som försöker se till att få djur och människor att hålla tiden.

Gastbloggen_johannasallberg.3002
Glada men lite trötta funktionärer som nu är inna på den sista dagen och kvällen i Friends arena. Foto: Johanna Sällberg

Det är ju just det där med att jobba med djur som gör det nästan omöjligt. Att beräkna hur fort en ryttare tänker rida eller hur många hästar som inte tänker hoppa är inte ens möjligt. Ett schema görs inför varje föreställning och sedan är det alltid något som stoppar upp eller går för fort.

Vem jagar liksom ut Lorenzo från banan med sexton hästar när han får lite feeling och tar två varv extra?

Ljustekniker, ljudtekniker och producent har skapat ett väldigt detaljerat schema över exakt vilken låt eller vilket ljus som ska tryckas igång vid varje givet tillfälle i föreställningarna. När man tittar i deras papper är det långa rader av olika noteringar kring hur allt ska se ut.

De sitter ju uppe på motsatta sidan mot var hästarna kommer in på teknikbryggan och har då radiokontakt med ringmastern som ser till att släppa in hästarna. Nu finns det helt gäng med ringmasters som nog är de som svettas mest över att hästar och ryttare inte är på plats.

Gastbloggen_johannasallberg.3001
Ringmasteruppgiften kan vara svettig ibland. Kommer folk att hålla tiderna? Foto: Johanna Sällberg

Har de ingen där så blir det ju tomt i arenan och det är ju inte så spännande för publiken. De internationella ryttarna är ju vana vid att det är tv-sändningar och vet när det är skarpt läge men alla övriga ryttare och statister kan lätt tappa bort sig.

De ser mer slitna ut för varje gång under sina välputsade uniformer.

Vi har ju också livgardets dragonmusikkår på plats och deras hästar lär nog var de som går in och ut flest gånger på arenan. De är med på alla stora prisutdelningar samt vid varje kvällsföreställnings start och alla julavslutningar.

Där jag sitter kommer de springande sisådär en gång i timmen och de ser mer slitna ut för varje gång under sina välputsade uniformer. Imponerande ändå att det inte finns en fläck efter flera dagars ridning, själv hade jag hunnit bli både skrynklig och dammig efter åtta -tio uppsittningar per dag.

Jag ser nog just nu mer än tilltufsad och skrynkligare ut än tomtemopsen när vi närmar oss sista dagen. Lite för lite sömn och väldigt mycket spring brukar ta ut sin rätt efter några dagar.

Men, vila kan man göra när man har tråkigt eller när det blir snöstorm och vädret alltså sätter stopp för alla allmänna bondeaktiviteter (det kan hända att jag schemalägger en middagslur på måndag dock).

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
29 november 2019 19:45

Häng med vår gästvloggare Philip Svitzer in i Friends!

Häng med vår gästvloggare Philip Svitzer in i Friends!
Philip Svitzer är taggad inför helgens final i Prins Carl Philips pris! Foto: Pernilla Hägg

Flerfaldige SM-vinnaren, Youtubern och Hästlycka-bloggaren/poddaren Philip Svitzer är en av åtta ponnyryttare som under fredag och lördag rider finalen av Prins Carl Philips pris i Friends Arena.

Han är rejält taggad på att försvara fjolårets seger och även på att ta med er läsare på resan mot lördagens final, häng med i en fartfylld vlogg!

Vi får bland annat se honom ladda på ett lite annorlunda sätt…, extremt modigt bara timmar före start!


Bakom Kulisserna
29 november 2019 15:13

Gästbloggen: ”Man behöver ha minst två personer (och en tomtemops) i bakfickan”

Gästbloggen: ”Man behöver ha minst två personer (och en tomtemops) i bakfickan”
Min bästa statist, Bosse, redo för julavslutningen. Foto: Johanna Sällberg

När jag går runt hemma på gården har jag alltid minst en isolator och tre skruvar i fickan, bara utifall att de skulle behövas.

När man är gruppledare för en lite större grupp funktionärer gäller samma princip, man behöver ha minst två personer i bakfickan.

För några år sedan hade vi ju Pignon på plats som skulle visa sin fina frihetsdressyr. Ganska så snart kom hans hästskötare och frågade mig vem som skulle hjälpa till med mockning och hämtning av hö, det var ju inget som någon tänkt sig att han behövde hjälp med då de flesta har med hästskötare så det räcker till hästarna. Efter lite omstrukturering trollade vi fram tre tjejer som fick sitt livs roligaste vecka då de fick prova i princip allt med hans hästar.

Att driva ett sådant här arrangemang är aldrig som ett självspelande piano.

Shower och tävlingar har så smått rullat igång nu och vi har redan nu lyckats få extrauppdrag. Att driva ett sådant här arrangemang är aldrig som ett självspelande piano. Varje år byts ju några funktionärer ut och vid varje byte upptäcks det att det i princip är omöjligt att veta vad som krävs innan man gjort sin första dag. Vi som har jobbat några år försöker alltid hjälpa våra nya medarbetare så när frågan kommer så får vi helt enkelt trolla lite med knäna och omstrukturera litegrann.

De tänker inte så mycket på de tiotusen i publiken utan klarar av att komma ihåg hur de ska gå.

För att skapa alla shower krävs det ju väldigt mycket folk och en stor del av våra statister och artister är barn. Det krävs många samlingar och genomgångar där vi instruerar barn som ska gå åt både höger och vänster. Faktum är att det i många fall är enklare att få barnen att utföra saker så här på studs än vuxna. De tänker inte så mycket på de tiotusen i publiken utan klarar av att komma ihåg hur de ska gå.

I en del av arenan finns ju det område vi kallar stallbacken där alla rasföreningar från Svenska Hästavelsförbundet har montrar och klapphagar.

Där vimlar det av söta ponnyer och barn som då dubbelarbetar dels med att visa upp sig i mässpaddocken och med att delta i julavslutningar.

Gastbloggen.johannasallberg.1010
Stallbackens snyggaste pyjamas på welshen Georgina. Foto: Johanna Sällberg

Jag som är uppfödare av just ponnyer från början är lite inblandad även där i olika uppvisningar. Det är ganska stor grupp som jobbar med att få ihop ett program i mässpaddocken med de sextio hästarna från hästavelsförbundet.

Som ni kanske förstår blir det rätt mycket spring mellan mina uppdrag men som tur är så är hela min grupp fantastisk och flexibel så det mesta löser sig även om det blir lite justeringar hit och dit.

Just nu svarar jag på de flesta frågor lite som Alfons Åberg, jag ska bara…

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
28 november 2019 12:30

Gästbloggen: ”Det vi ser bakom kulisserna imponerar”

Gästbloggen: ”Det vi ser bakom kulisserna imponerar”
Kämpande stallpersonal ser till att allt foder kommer på plats. Foto: Johanna Sällberg

En fördel med att vara bonde är att man blir bra på att jobba hårt i perioder. Det är en perfekt träning inför jobbet som funktionär.

När man väl kliver in i bubblan på Friends är det lite som att genomföra en veckas hederlig gammal höskörd.

Nu har de internationella ryttarna och deras hästar börjat ramla in i stallet och vi har börjat bevaka det hela. I stallet är vi två grupper som jobbar för fullt, min grupp som håller koll på ackrediteringar och en stallgrupp som sköter servicen till hästarna.

När man ska stalla upp på en arena som Friends så får man uppfinna en egen logistik.

Stallgruppen har det hårdaste jobbet när hästarna kommer, de hjälper till att bära in alla saker samt att mocka lastbilarna. När man ska stalla upp på en arena som Friends så får man uppfinna en egen logistik.

Arenan är ju egentligen byggd för vanliga evenemang som fotboll eller konserter och då dyker det inte upp femtio-sextio lastbilar med levande last på två dagar. Det gäller alltså att få ut hästarna och in alla saker på så kort tid som möjligt för att kunna flytta lastbilarna direkt då det i princip bara får plats en eller två åt gången utanför stallet.

Gastbloggen_johannasallberg.1001
Träningen inför de avslutande julshowerna är i full gång! Foto: Johanna Sällberg

En av våra största artister i år är ju Lorenzo som anlänt med hela arton hästar. Han är en lite speciell utmaning då han helt obekymrat traskar genom stallet med alla hästarna lösa. Vi vanliga hästmänniskor har ju fullt sjå med att uppfostra en häst åt gången, han har total kontroll över en hel skock.

För att få hästen att räta in sig i ledet säger han bara hästens namn och genast ser man hur den sträcker upp sig och fokuserar.

När han ska till träningen går han framför hästarna och med någon slags ögon i nacken vet han exakt om någon verkar försöka avvika från planen. För att få hästen att räta in sig i ledet säger han bara hästens namn och genast ser man hur den sträcker upp sig och fokuserar. Det publiken får se i showen är imponerande men det vi ser bakom kulisserna imponerar ändå mer.

Förutom Lorenzo och hans arton hästar så står det cirka sextio hästar från Svenska Hästavelsförbundet i showstallet. De är utvalda av Hästavelsförbundets olika rasföreningar som representanter för sina respektive raser.

De flesta av de hästarna är till vardags helt vanliga rid- eller körhästar som just denna vecka får chansen att förvandlas till showhästar. Det är allt från små miniatyrer till gigantiska shirehästar som alla ska samsas på den lilla yta som finns.

Gastbloggen_johannasallberg.1003
Krulligt värre! Foto: Johanna Sällberg

En av de viktigaste egenskaperna en häst behöver ha för att kunna vara med är faktiskt att kunna stå still och vänta då de inför varje entré behöver ställas upp i led som måste vara stilla för att inte störa det som pågår på framridningen.

Vi har ju sedan ett helt gäng med islandshästar, massor av shetlandsponnyer, livdragoner och en Pegasus som ska lyckas ta sig fram till banan varje gång det är julavslutning.

Ni kan ju tänka er hur vi springer runt när de då ska in och Lorenzo samtidigt kommer ut och ska passera ner till stallet med arton lösa hästar…

/Johanna Sällberg

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
27 november 2019 16:00

Gästbloggen: ”Vi måste vara stenhårda även mot våra ryttaridoler”

Gästbloggen: ”Vi måste vara stenhårda även mot våra ryttaridoler”
Johanna Sällberg och hennes mopsar är återkommande funktionärer under Sweden International Horse Show. Häng med bakom kulisserna! Foto: Privat

Nyligen fick jag frågan om jag kunde försöka beskriva lite varför jag ställer upp varje år och jobbar som funktionär under SIHS och lite om vad som egentligen händer där bakom alla showerna.

Först tänkte jag att det kanske inte var så intressant, men så kom jag på att innan jag började jobba som funktionär så hade jag ju faktiskt ingen aning om vilka fantastiska insatser som krävs för att få en internationell show att rulla på. Min huvuduppgift är att organisera bevakningen av FEI-stallet men sedan dyker det alltid upp tusen andra små jobb när man ändå är på plats.

Hur får man egentligen in en fot på ett sådant här arrangemang då? Det kan göras på lite olika sätt, i mitt fall blev jag utvald av Svenska Connemarasällskapet att få delta med min gamla ponny som rasrepresentant. Det första jag lärde mig var att om man bara har attityden att inget är omöjligt så leder det till mer ansvar och roligare uppgifter.

Första året med alla hästar från rasföreningarna på plats var ju alla lite nervösa men jag lovade glatt att rida damsadel inne i stora arenan bland fyrverkerier och annat. Det gick alldeles galant tack vare en nervstark ponny och kanske också lite för att vi övat i rätt många år på just detta. Efter det har det rullat på, året efter hade jag med ett litet cirkussällskap och började vakta en stalldörr som med tiden blivit tio dörrar.

Fei-stallet
Lugnet före stormen i FEI-stallet som vaktas av funktionärer som sover med ögonen öppna. Foto: Johanna Sällberg

Alla uppgifter som vi funktionärer utför är på ett sätt lika viktiga. Vi är som kuggar i ett kugghjul, hackar en så stannar hela alltet. Som gruppledare så är mitt jobb att se till att min grupp snurrar på.

Just att bevaka FEI-stallet är en liten utmaning då vi måste vara stenhårda även mot ryttare som är våra idoler, utan rätt ackreditering får man inte sätta en fot innanför dörren. Hur många gånger de än har passerat oss med ackrediteringen på så måste vi stoppa dem om de kommer utan, så är reglerna. Det vet alla ryttare och hästägare om, så de tar egentligen inte illa upp om vi skulle stoppa dem men lite diskussion kan det bli ibland.

Att vara funktionär kan alltså vara en utmaning, fast en rolig sådan. Vi som varit med på Friends ett tag brukar säga att det är som att kliva in i en bubbla. Det är en bra beskrivning av känslan man får därinne, världen utanför har man inte tid för.

Vi har mestadels väldigt roligt och oväntade saker händer mest hela tiden. Så här första dagen har det ändå rullat på utan större incidenter, det har tränats på olika showdelar med alla showhästar som är på plats.

På bara två dagar ska alltså cirka nittio hästar koordineras så väl att publiken får se tomtar och diverse andra figurer uppträda i julavslutningar och andra showinslag, helst utan krockar och med alla hästar på väg åt rätt håll. Det är nu vi ska skapa magi och göra det som faktiskt är en av världens största hästshower.

/Johanna Sällberg

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
27 november 2019 11:32

Gästbloggen: ”Härlig get a way i Prag”

Gästbloggen: ”Härlig get a way i Prag”
Väntar på att få köra av färjan i Danmark.

Tack och hej!

Vilken härlig get a way jag fick i Prag. Den innehöll verkligen allt. Sån ära att få hänga med Christian K och All In tillsammans med Malin och Peder och gänget som var på plats. Grym sport, show och att få uppleva Prag, som var en väldigt vacker stad.

481f715e-31d7-48ed-9483-71796ee529fa
Roadtrip från Prag genom Tyskland.
481f715e-31d7-48ed-9483-71796ee529fa
Prag – en vacker stad.

Resan hem gick fint, jag ansvarade för körandet och Malin för hästarna.

Nu sitter jag på tåget på väg hemåt och tillbaka till verkligheten.

I kväll ska det ridas hästar och komma ikapp med allt på jobbet igen. Det ligger nog en hög och väntar!

Tack för att ni läst bloggen och vem vet, den kanske kommer tillbaka i framtiden.

/Jenny Andersson

Jenny Andersson är sportchef på Södertälje ridklubb till vardags. Hon har just haft semester och ägnat den åt att vara extragroom till Peder Fredricson under super GCT-finalen i Prag.


Bakom Kulisserna
25 november 2019 08:53

Gästbloggen: ”Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst”

Gästbloggen: ”Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst”
Ridsports gästbloggare Jenny Andersson summerar resan till Prag. Foto: Jenny Andersson

Wow!

Precis lagt mig i sängen i lastbilen efter att ha kört från Prag och ska nu försöka sova… lättare sagt än gjort! (vi sover strax utanför Berlin)

Vilken söndag det blev i Prag, ridsport när den är som bäst!

Det var ett revanschsuget gäng som kom till start idag för Shanghai Swans efter att både Peder och Daniel rivit något hinder för mycket i super grand prix fick de nu till det och stod som segare i Super league här i Prag. Det var verkligen inte klart förens sista ryttaren ridit i mål.

8f2a0b4e-c5cf-4c14-bf96-1c0b17560136
Bild på Shanghai Swans innan första omgången. Foto: Jenny Andersson

Det var så stora hinder och tekniskt svårt, allt låg på max höjd. Peder och favoriten Christian K var grymma som alltid. Den lilla hästen med en stor personlighet som älskar allt och alla bara han får godis. 🙂

62abb81c-4155-4a92-a281-c7ed0c2876d7
Bästa Christian K, fantastisk häst! Foto: Jenny Andersson

Magisk att få uppleva detta live!

Efter prisutdelning som var mäktig, var det bara att packa ihop allt. Innan vi ens hade kommit till stallet höll man på att köra ut underlaget både inne i arenan och i tältet vid uppstallningen. Full aktivitet överallt.

Fbe596cc-246f-4ad3-a10e-d5b37047a9b2
Stora, spektakulära hinder, tjeckiska flaggan som en vägg att rida emot. Foto: Jenny Andersson

Malin tog hand om hästarna och jag sköte det administrativa och körde fram lastbilen. Det gick smidigt att ta sig ut och efter att ha krånglat oss ut Prag, gick resan smidigt mot uppstallningen i Tyskland. Malin la sig och sov under resan och jag har sjungit för döva öron. 🙂

4c360b26-914f-4492-9f57-954cd7692c53
O2 arena, sån häftig atmosfär! Foto: Jenny Andersson

Nu ska jag också sova så att jag orkar med ett telefonmöte imorgon och köra hemåt.

Vi hörs och ses snart igen!

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-