Bakom Kulisserna
Blogg
Inbjudna gästbloggare delar med sig av sin vardag runt om i världen.
Bakom Kulisserna
5 februari 15:03

Ridande polisen: ”Det är helt gratis att följa trafikreglerna”

Ridande polisen: ”Det är helt gratis att följa trafikreglerna”
Ridsports gästbloggare, ridande polisen Helen Fischerström, har ägnat veckan åt trafiksyndare, demonstranter och en hel del förkovran av de fyrbenta kollegorna. Foto: Helen Fischerström

Under veckan som varit har det blivit en del patrullering på stadens gator och i trafiken.

Tyvärr är det inte alla bilister och trafikanter som följer trafikregler och gällande lagstiftning. Då man som polis stoppar ett fordon, kan vara en bil eller en cykel, och föraren kanske inte har följt trafikreglerna, så har föraren alltid en förklaring:

– Jag skulle bara… osv.

Om alla som vistas ute på stan ”Skulle bara”, så blir det ganska ohållbart i längden.

Det har i alla fall blivit ett par böter utskrivna av rytteriet under veckan.

En förare hade sitt barnbarn i knäet i framsätet och utan bälte.

En annan ville ta en genväg och tog cykelbanan i stället för att köra runt kvarteret med bilen.

Om vi är på plats och ser när sådant händer så kan vi ju inte bara rida vidare…

Det kan vara lite bökigt att som ryttare stå och skriva, samtidigt som du har en häst i andra handen. Du ska prata med en kanske irriterad bilist, kolla körkort och ha kontroll på den övriga trafiken som ska passera.

Men med lite tålamod så löser vi det också.

Polisbloggen_pbot
Helen och kollegan Anette har stoppat en bilist som fick åka vidare med en p-bot. Foto: Helen Fischerström

I lördags var det en demonstration utanför USA:s ambassad. Vi var där med fem hästar. Allt gick lugnt till. Alla deltagare höll sig bakom avspärrningarna. De spelade musik, viftade med flaggor och stämningen var god.

Jag sitter på Gino. Han är min gamla polishäst. Han är 19 år och har varit hos oss sedan han var 5 år.

Jag har ju börjat rida igen efter min operation i foten. Foten känns bra så länge jag rider i vinterstövlarna. Den är fortfarande för svullen för att trycka ner i ett par vanliga ridstövlar. Det var full fart direkt med patrull på stan och demonstrationer…

Annars har det varit en lugn vecka då Stockholm ligger lite i vinterdvala.

Nu är det en bra tid för oss polisryttare att träna våra hästar.

De rids ju i dressyr och hoppning som vilken annan häst som helst. Även om våra hästar inte tävlas så ska de ju kunna både dressyr och hoppning, om inte annat för variationen på träning.

Här syns min kollega Zanna som i veckan lånade Gorm för lite hoppträning.

Väl mött/ Helen

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag? Helen driver även ett Instagramkonto som du hittar här!


Bakom Kulisserna
Igår 10:27

Sissela Smith: ”Jag hoppas komma hem med fyra GP-hästar”

Sissela Smith: ”Jag hoppas komma hem med fyra GP-hästar”
- Mina hästskötare betyder lika mycket för mig som mina hästar gör. Det säger hoppryttaren Sissela Smith, här flankerad av Emma Cervin och Hanna Elofsson som är med Sisselas och hennes arbetsgivare CC Holsteiner Breeding Sweden som hästskötare under den sex veckor långa vistelsen på Sunshine Tour i Spanien. Foto: CC Holsteiner Breeding Sweden

De kommande veckorna har jag fått äran att få visa och förklara för er hur vi på team CC Holsteiner Breeding lever i sex veckor här i södra Spanien och tävlar på Sunshine Tour.

I första inlägget tänkte jag förklara lite hur vi har startat.

Mellan Norrköping och Vejer de la Frontera är det 367mil och vi körde ner sex hästar, bara resan kräver en hel del planering.

För att minska risker har vi två chaufförer som kan turas om och inte bli för trötta, sedan kör vi per sträcka cirka 70 mil tills ett stop på nio timmar minimum så både hästar och chaufförer får vila ordentligt.

Det är väldigt viktigt att hästarna tempas innan och efter körning samt att de dricker mycket vatten så man inte riskerar transportsjuka. Hästarna brukar även motioneras lite på stoppen, äta lite mash och hö.

Image4
På väg! Foto: Sissela Smith

Under färd brukar de få äta hö på golvet halvvägs och få lite mash med mycket vatten, dricker de dåligt kan man alltid ha i lite äppeljuice och morötter. Allt som allt tar fem stopp- norra Tyskland, norra Frankrike, södra Frankrike, norra Spanien och sedan äntligen framme.

Vi är noggranna med att resan blir så bra som möjligt för hästarna så de mår bra.

Under denna tour har vi även två hästskötare, Emma Cervin och Hanna Elofsson som tar hand om våra hästar. Det är slitigt jobb som hästskötare på såna här tävlingar, självklart är det väldigt trevligt med sol och +20 grader, men det är jobb sju dagar i veckan 06-21.

Image1
Hästskötarna Emma och Hanna hjälper Sissela med hästarna som är på plats. Foto: CC Holsteiner Breeding Sweden

Dessa tjejer är tuffa och arbetsvilliga men framförallt intresserade av det vi gör tillsammans och orkar därför jobba så intensivt. För att det ska bli schyssta arbetsförhållanden och bra kvalité på arbetet så har vi två hästskötare så de hinner göra det lilla extra och även hinna ta några timmar ledigt då och då.

Emma är min huvudgroom och är minst lika stor prioritet för mig som hästarna, att hon mår bra och får rätt förutsättningar för hennes jobb är jätteviktigt för mig. Jag har själv groomat när jag jobbade hos Rolf- Göran Bengtsson och det har gett mig en förståelse på hur mycket jobb och press de faktiskt har att ta hand om andras hästar på denna nivå.

I lastbilen bor även Claes och Carin, ägare av stallet CC, de är med hela touren och tar hand om oss på olika sätt, Carin lagar oftast mat till oss och Claes dirigerar.

De är mycket noggranna med att alla äter ordentligt för att få energi när vi jobbar så mycket, faktum är att de faktiskt betalar för alla våra måltider för att vi inte ska vara slarviga med det.

De fyra bor i vår stora fina lastbil och jag bor själv i trailern som har en liten bodel. Vi skurar ur hästdelens båda platser och använder den ena som garderob, så jag har lite som en egen ”walk in closet”!


Att organisera och styra sånt här är lite av min extra hobby.

Vi är några svenskar här, några hela touren och vissa hälften. Jag tycker svenskarna alltid har varit duktiga på att bygga god stämning, lära sig av varandra och ha kul ihop. I söndags när vi red klart spelade vi lite golf, jag, Claes, Jacob Hellström och Pontus Westergren.

Roligt att lära känna varandra utanför stallet också.

Image2
Kul att hinna umgås med de andra svenska ryttarna på plats! Här är Marcus Westergren och hans son Carl-Hugo. Foto: Sissela Smith

Förra veckan startade vi lite lätt med touren, Charmonix min bästa häst var felfri 145 ranking klass och känns förberedd på att göra två Grand Prix helger. 5-åriga Daquars Dream var felfri tre av tre klasser – en mycket bra start!

Faktiskt första tävlingen jag gör på henne. Unghästarna kvalar till finalen som går sista veckan med sju stycken felfria rundor. Sen har jag Casemiro, Gialitha och Dior som ska utbildas mot GP klasser, alla har gått svår hoppning.

Image5
Solen skiner på solskenstouren. Den svenska flaggan funkar även bra som solskydd. Foto: Sissela Smith

Sist men inte minst 7-åriga Daiquiri som jag faktiskt kvalade till Göteborg, men han får springa bland palmerna istället för strålkastarna. Huvudmålet med touren är att bli stabil i större klasser, helt enkelt lägga i en växel till och komma hem med fyra GP-hästar.

87294122_2642853962659921_8913500428600082432_n
Lata dagar i solen…. Foto: CC Holsteiner Breeding Sweden

Unghästarna ser jag detta mest som rutin och utbildning.

Nästa gång får ni höra och se lite vad som har hänt under veckan

87180377_248855099616199_5697436317583933440_n
Första veckan av sex veckors vistelse på Sunshine Tour är snart till ända. På tisdag sänder Ridsport och RidersLiveTV ett sammandrag från helgens Grand Prix, där Sissela Smith är en av de svenska ryttarna på plats som kommer till start. Foto: CC Holsteiner Breeding Sweden

/ Sissela Smith, ryttare CC Holsteiner Breeding Sweden


Bakom Kulisserna
19 februari 12:46

Ridande polisen: ”I veckan har vi fått två nya hästar”

Ridande polisen: ”I veckan har vi fått två nya hästar”
Häng med polisen Helen Fischerström bakom kulisserna på Rytteriet i Stockholm. Här syns hon på sin tjänstehäst Gorm. Foto: Privat

Jag har fixat körkortstillstånd för tung lastbil, alltså C-körkort. Alla vi som jobbar här har körkort BE, bil med tungt släp. Nu till sommaren skall vi bli med 6-hästars lastbil. Det är ju superbra! Och nu är vi några stycken som skall plugga så vi kan köra denna lastbil.

Jättekul, tänkte jag… Sedan fick vi böckerna och så tog det stopp, för mig alltså, jag har öppnat böckerna en gång. Det känns som att sätta sig vid skolbänken och det är ju länge sedan man satt där.

Det är som man inte vet hur man ska göra när man ska plugga.

Sedan är det ett teoriprov som mest består av kuggfrågor, känns det som i alla fall. (Jag har en son som inte för så länge sedan fick sitt körkort för bil). Det är väl bara att ta tag i detta nu. Man måste först klara teoriprovet, innan man ens får börja övningsköra, bara en sådan sak.

Img_0238
Bara att traggla sig igenom….Helen Fischerström kämpar med klurig körkortsteori. Foto: Helen Fischerström

I veckan har vi fått två nya hästar, Colorado och Phindus. Och lite före jul fick vi Opsy Daysy. Så tre nya hästar som skall skolas in under våren.  Nu är dessa mycket ridna innan, men det blir ju ändå väldigt speciellt för dem att vara här.

Det är mycket som de ska vänja sig vid. Hela atmosfären blir väldigt speciell.

14dac3bc-eae3-4ffc-8e8a-2877659f0aca
Rytteriets nya arbetskamrater har anlänt: Från vänster: Colorado 6 år, Opzy Daysy 9 år och
Phindus 5 år. Foto: Helen Fischerström

Så vi hälsar våra nya hästar välkomna och det skall bli spännande och se vad de går för.

Jag brukar få frågan om det är vi polisryttare som sköter alla hästar och stallet själva. Det gör vi ju inte. Vi har ett stort gäng hästskötare som jobbar i stallet med allt vad det innebär, ja, mockning, fodring osv.

De sköter och gör rent vår utrustning, gör ordning hästarna då vi ska ut på t ex fotboll eller demonstrationer. Det är ju en massa extra skyddsutrustning som skall på hästarna då. Om vi har kortege vid stadsbesök eller vid Sveriges Nationaldag, så putsar de hästarna och knoppar manar.

Men till vardags borstar vi givetvis våra hästar själva innan vi ska ut och rida.
Våra hästskötare är också väldigt duktiga ryttare och hjälper till då det behövs med att motionsrida hästarna.

Img_0175
Vi har en stab med jätteduktiga hästskötare till vår hjälp. Foto: Helen Fischerström

Just i denna stund då jag skriver detta, kl 18.14 på tisdag kväll, är det sex hästar och ryttare på Zinkensdam IP. Det är bandyderby mellan Hammarby och AIK.

Sist det var match där blev det väldigt stökigt. Jag får rapportera nästa gång hur det gick. Det är ju ett returmöte nu på torsdag också, då jobbar jag. I dag är jag ledig.

Vi hörs nästa vecka, rid väl!

/Helen

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag? Helen driver även ett Instagramkonto som du hittar här!


Bakom Kulisserna
12 februari 16:03

Ridande polisen: ”Tiden går fort om man har roligt”

Ridande polisen: ”Tiden går fort om man har roligt”
Helen Fischerström på kollegan Gorm. Foto: Privat

En vecka har redan passerat och det är dags att skiva ihop ett nytt blogginlägg.

Det kommer snabbt … men brukar man inte säga att ”tiden går fort om man har roligt”.  Jobbar man på Rytteriet så har man roligt, ja eller nästan alltid.

Det finns kanske en och annan mindre rolig dag. Men hur som helst så står det ju alltid en glad häst och väntar på en när man kommer till jobbet.

Veckan som varit har mest handlat om utbildning. Vi har haft besök av Rytteri Väst och Rytteri Syd (alltså Göteborg och Malmö, det finns ju rytterier där med).

Ibland så samtränar vi med varandra. Det händer ju att de kommer till Stockholm och arbetar med sina hästar eller att vi möts på mitten någonstans, till exempel i Jönköping, då det varit demonstrationer där.

Polisbloggen_kedja
En av de bästa formationerna kallas för ”kedjan”. Foto: Helen Fischerström

Vi tränar mycket formationer med våra hästar, till exempel kedja.

Den kan ridas i galopp om vi ska splittra en stökig folkmassa som i nuläget inte kan omhändertas eller som kommunikativ förflyttning, då vi långsamt med hästarna föser en folksamling som är lugn.

Här en film på när vi rider en kedja:

Och ett klipp när vi visar kommunikativ förflyttning:

Vid formationsträning så är det väldigt viktigt att vi tränar på och kan hålla rättning i ledet och att hästarna håller sams och kan gå nära bredvid varandra.

Vilket kan vara svårt nog, speciellt om det är nya och unga hästar.

Men med rätt träning rättar sig hästarna så småningom in sig i ledet.

Då kan det se ut så här:

Som sagt, våra hästar är fantastiska!

Som avslutning kan jag säga , det är ju inte bara våra hästar som behöver träna, vi tränar faktiskt själva också …!

/Väl mött Helen

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag? Helen driver även ett Instagramkonto som du hittar här!


Bakom Kulisserna
29 januari 15:32

Ridande polisen: ”Så tränar vi scenarion som kan ske vid ett skarpt läge”

Ridande polisen: ”Så tränar vi scenarion som kan ske vid ett skarpt läge”
Häng med polisen Helen Fischerström bakom kulisserna på Rytteriet i Stockholm. Här syns hon på sin tjänstehäst Gorm. Foto: Privat

I veckan som varit, har polisrytteriet haft stor övning tillsammans med hovstallet, militären på Beridna Högvaktens hästar, säkerhetspolisen och polisens insatsledare.

Vi kallar det för kortegeövning.

Ett antal gånger per år i samband med statsbesök och Nationaldagsfirandet, så hålls det Kunglig beriden kortege genom staden. Vid en sådan måste ALLT stämma. Det är säkerhet, det är tidsplaner, det är samband och framför allt att hästarna fungerar och håller sina platser vid vagnarna och militärens hästar i sin tropp.

Vi vill ju inte ha några hästar som springer runt lösa på stan.

När vi drar ut på en sådan övning så är det cirka 80 hästar som går ut samtidigt ner på gatorna runt citykärnan. Vi brukar också, såklart, pricka in morgonrusningen när alla är på väg till sitt arbete. Jag får nog erkänna att det kan kännas lite rörigt, men jag tror och hoppas, att stockholmarna har tålamod med oss…


Vid övningarna så bygger vi upp olika scenarion som skulle kunna ske vid ett skarpt läge. Det kan vara ett ”vagnsfel” så vi måste göra en omlastning av skyddspersonerna, eller att vi helt tappar vårt samband på radion, eller att det dyker upp en ”mystisk person” längs kortegevägen.

Vi poliser som rider med i kortegen har ju hand om skyddet runt vagnarna som skyddspersonerna sitter i, så allt oförutsett måste vi kunna hantera, samtidigt som vi skall hålla våra hästar på plats.

Vid övningarna så är det ett väldigt bra tillfälle att testa våra nya och unga blivande polishästar.

Vi vill ju få ut dem så fort som möjligt i tjänst.

En del hästar och speciellt nya, kan bli väldigt laddade då vi är så många hästar ute samtidigt.

En del vill gärna sprattla iväg och de tycker att allt är väldigt spännande (eller läskigt).

Som ryttare måste man se till att ha sin häst rastad innan vi går iväg på en övning, ja eller ännu viktigare att hästen är rastad då det är skarpt läge.

Hastbajs
Vad händer egentligen med polishästarnas bajs? Foto: Helen Fischerström

Eftersom vi polisryttare ”hänger” mycket på stadens gator så lämnar ju hästarna en del saker bakom sig där de har gått… hästbajs.

Jag vet att många har en åsikt om det och frågor.

Vad gör ni med allt hästbajs? På den frågan kan jag bara svara, ingenting… det landar där det landar.

Ibland undrar jag om just övergångstället ger hästarna en signal om att, nu är det dags att släppa en hög…i alla fall känns det så, det känns lite jobbigt ibland, framförallt om det står en massa människor som väntar och vill gå över.

Men en del hästbajs åker väl in i sopmaskinerna som far runt på Stockholms gator om nätterna, annat regnar bort efter några dagar, men…det består ju bara av gräs och vatten…

/Helen

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag?


Bakom Kulisserna
22 januari 17:45

Ridande polisen: ”Hästarna ställer upp till 100 procent”

Ridande polisen: ”Hästarna ställer upp till 100 procent”
Häng med polisen Helen Fischerström bakom kulisserna på Rytteriet i Stockholm. Här syns hon på sin tjänstehäst Gorm. Foto: Privat

När vi jobbar på matcher har vi kroppskamera på oss. För att vi i efterhand ska kunna se ett händelseförlopp och om det är en gärningsman som måste identifieras. Så här kan det kan se ut då vi förflyttar oss mellan de olika oroshärdarna. Allt går väldigt fort och vi måste hela tiden lyssna på radion för att höra vad de andra poliserna säger.

Vad har man polisryttare till? Det är ofta en fråga jag får då jag träffar nya människor.

När man möter nya människor och pratar med varandra så är det ganska vanligt att man pratar om sitt yrke. Det blir ofta många frågor.. Det väcker många känslor hos människor man möter, då jag säger att jag är polis, både positiva och ibland negativa.

Ja, givetvis mest positiva och särskilt om jag säger att jag är ridande polis.

Helen
I samspråk med kollega på uppdrag. Helen är längst till vänster. Foto: Privat

Som polisryttare består våra arbetsdagar mycket av häst, häst och åter häst. Vi som arbetar på polisrytteriet vill ha med hästen som ett verktyg i vår polisiära verksamhet så långt det går.

Såklart är vi med vid demonstrationer, i samband vid fotbollsmatcher och vid kungliga korteger.

Helen Polis3
Helen och Gorm poliskortege. Foto: Privat

Jag hoppas att jag på denna sida kan få visa lite av vår verksamhet och hur vi jobbar, lite hur vi tränar och vardagen då vi ”bara” är ute och rutinpatrullerar.

Det jag kan säga efter ett antal år i yrket är att hästarna ställer upp för oss till 100 procent i alla lägen. De är helt fantastiska.

För fyra veckor sedan opererade jag foten så jag har varit sjukskriven i tre veckor men är tillbaka på jobbet sedan en vecka. Tyvärr dröjer det nog några veckor innan jag sitter i sadeln igen. Jag får jobba med lite planering och andra administrativa arbetsuppgifter så länge.

Jag ska göra allt jag kan för att snabbt komma upp i sadeln igen. Snart drar ju allt igång för oss med fotboll, våra eskorter, kanske något statsbesök och demonstrationer.

Helen Polis4
Foten läker. Snart väntar patrullering på huvudstadens gator. Foto: Privat

Helen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I hennes gästblogg får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm – vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig – och även ovanlig – arbetsdag?


Bakom Kulisserna
2 december 2019 21:00

Gästbloggen: ”En del hittar man på från ingenting”

Gästbloggen: ”En del hittar man på från ingenting”
Mycket misstänksamma ankor agerade mottagningskommité när funktionären Johanna återvände till gården efter veckan i Friends arena. Foto: Johanna Sällberg

När man landar hemma på sofflocket såhär efter en vecka i bubblan inne på Friends arena går först luften lite ur en men efter en stund börjar hjärnan bubbla av ideér.

Varje år innebär ju nya utmaningar och vissa saker löser vi direkt på plats medan andra ligger kvar och kan förbättras året efter. Jag vet att jag inte är den enda som just nu sitter och går igenom hjärnkontoret för att utvärdera och hitta områden att förbättra.

Om vi hade lyckats genomföra allt helt perfekt och ideérna tog slut så skulle det inte bli någon show nästa år. Det är ju det som är fantastiskt med att få vara en liten kugge i det stora maskineriet på Friends, varje år har kreativa människor hittat på nya saker som ska ske inne i arenan och vi som jobbar med logistiken får nya utmaningar.

Tomtemopsarna gav upp vinkandet och somnade mitt i sista föreställningen… ↑

Varje liten del av showen som publiken får se har ju fötts ur en idé som snurrats runt och sedan realiserats. Vissa saker snubblar man kanske över, som den fina hunden Lykke och hennes förare som Owe Sandström hittade av en slump på ett annat arrangemang, och andra hittar man helt enkelt på från ingenting.

Trötta men glada får vi för sista gången njuta av att se ut över publiken och tänka att fasen vad roligt det är att skapa denna show.

För mig är ofta sista dagen den bästa. Allt brukar då rulla på i min grupp och de uppvisningar som jag är inblandad i ute i mässpaddocken sitter perfekt efter tre dagars uppträdande. Det näst sista jag gör är att övervaka avslutningen av FEI-bevakningen. När sista internationella klassen är slut så släpper man smittskyddsreglerna och FEI-hästarna får lämna sitt slutna område.

I år innebar det också att Lorenzo kunde få värma upp på den banan som ligger inne i FEI-området så att jag och min sista tappra medarbetare kunde ägna nästan en timme åt att se en av världens bästa hästartister värma upp och träna igenom sitt nummer. Snacka om första parkett.

Hönsen har inte noterat att matten varit borta då tidsuppfattning inte är deras starka sida.

Det absolut sista vi gör är alltid att gå med i julavslutningen och dra in den sista slurken av extrem julstämning. Trötta men glada får vi för sista gången njuta av att se ut över publiken och tänka att fasen vad roligt det är att skapa denna show.

Lorenzo på väg till föreställningen efter att ha haft privat show för fem imponerade funktionärer. ↑

Det är en fantastisk vecka varje år men det gör heller inte så ont att landa hemma i valplådan och hos mina övriga djur som med skiftande entusiasm hälsar mig välkommen. Alla har sitt egna sätt att hantera mattes frånvaro, fåren möter mig med besvikelse över att jag övergett dem, ankorna är misstänksamma då det aldrig är säkert om det är samma matte som innan, grisarna är otåliga då de absolut måste få sin mat på rätt sätt, hästarna förklarar att de nu övergått till vilt tillstånd eftersom ingen styrning har funnits och hönsen har inte noterat att matten varit borta då tidsuppfattning inte är deras starka sida.

Gastbloggen-johannasallberg.4001
Nya tomtemopsar på tillväxt, det är inte direkt jobbigt att mysa med dessa. Foto: Johanna Sällberg

De enda som är riktigt nöjda är de två tomtemopsarna som fick vara med och som kan skryta för övriga hundar att de minsann haft egentid med matte. Det sköna med djur är att imorgon kommer samtliga ha glömt det hela och vi rullar på som vanligt igen.

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
1 december 2019 14:11

Gästbloggen: ”Gäller att få djur och människor att hålla tiden!”

Gästbloggen: ”Gäller att få djur och människor att hålla tiden!”
Det här är exempel på hur de olika funktionärerna är uniformerade. Alla dessa har nu arbetat i många dagar men minst skrynklig är definitivt livdragonen. Här med tomtemopsen Bosse som vaktar FEI-stallet tillsammans med Johanna. Foto: Johanna Sällberg

Det är en klar fördel att vara bra på att schemalägga saker om man vill bli lite multifunktionär som jag lyckats bli.

I mitt vanliga bondeliv schemaläggs inte särskilt mycket eftersom väder, vind och djurens behov styr varje dag.

Jag är inte den enda som jobbar i många olika ändar, vi blir ju alla inkastade här och var. Vi i stallet och bevakningen har det egentligen ganska lugnt efter att tävlingarna startat, betydligt värre är det för teamet som jobbar med själva produktionen.

Vem jagar liksom ut Lorenzo från banan med sexton hästar när han får lite feeling och tar två varv extra?

Deras komradios går varma dagarna i ända. För att lyckas med både tv-sändningar och liveproduktion krävs en stab av personer som försöker se till att få djur och människor att hålla tiden.

Gastbloggen_johannasallberg.3002
Glada men lite trötta funktionärer som nu är inna på den sista dagen och kvällen i Friends arena. Foto: Johanna Sällberg

Det är ju just det där med att jobba med djur som gör det nästan omöjligt. Att beräkna hur fort en ryttare tänker rida eller hur många hästar som inte tänker hoppa är inte ens möjligt. Ett schema görs inför varje föreställning och sedan är det alltid något som stoppar upp eller går för fort.

Vem jagar liksom ut Lorenzo från banan med sexton hästar när han får lite feeling och tar två varv extra?

Ljustekniker, ljudtekniker och producent har skapat ett väldigt detaljerat schema över exakt vilken låt eller vilket ljus som ska tryckas igång vid varje givet tillfälle i föreställningarna. När man tittar i deras papper är det långa rader av olika noteringar kring hur allt ska se ut.

De sitter ju uppe på motsatta sidan mot var hästarna kommer in på teknikbryggan och har då radiokontakt med ringmastern som ser till att släppa in hästarna. Nu finns det helt gäng med ringmasters som nog är de som svettas mest över att hästar och ryttare inte är på plats.

Gastbloggen_johannasallberg.3001
Ringmasteruppgiften kan vara svettig ibland. Kommer folk att hålla tiderna? Foto: Johanna Sällberg

Har de ingen där så blir det ju tomt i arenan och det är ju inte så spännande för publiken. De internationella ryttarna är ju vana vid att det är tv-sändningar och vet när det är skarpt läge men alla övriga ryttare och statister kan lätt tappa bort sig.

De ser mer slitna ut för varje gång under sina välputsade uniformer.

Vi har ju också livgardets dragonmusikkår på plats och deras hästar lär nog var de som går in och ut flest gånger på arenan. De är med på alla stora prisutdelningar samt vid varje kvällsföreställnings start och alla julavslutningar.

Där jag sitter kommer de springande sisådär en gång i timmen och de ser mer slitna ut för varje gång under sina välputsade uniformer. Imponerande ändå att det inte finns en fläck efter flera dagars ridning, själv hade jag hunnit bli både skrynklig och dammig efter åtta -tio uppsittningar per dag.

Jag ser nog just nu mer än tilltufsad och skrynkligare ut än tomtemopsen när vi närmar oss sista dagen. Lite för lite sömn och väldigt mycket spring brukar ta ut sin rätt efter några dagar.

Men, vila kan man göra när man har tråkigt eller när det blir snöstorm och vädret alltså sätter stopp för alla allmänna bondeaktiviteter (det kan hända att jag schemalägger en middagslur på måndag dock).

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
30 november 2019 09:23

Gästbloggen: ”Top Ten-hästarna står här och sover med halvöppna boxar”

Gästbloggen: ”Top Ten-hästarna står här och sover med halvöppna boxar”
Isabell Werth och Bosse= mopsie Foto: Johanna Sällberg

Jag ska faktiskt erkänna en liten sak, det är inte ofta jag blir starstruck men en ryttare som jag beundrar enormt är en viss Isabell Werth.

Så här bakom kulisserna kan jag avslöja att hon är väldigt trevlig också. Att gilla djur är en trevlig egenskap och att gilla mopsar är ännu trevligare. Den där tomtemopsen fick faktiskt göra vad vi kallar en mopsie med just henne…

När man sitter här i FEI-stallet kan man bara konstatera att sådär särskilt hispiga är inte världens bästa dressyrhästar. De bor här i vad som kallas ett lastfar där det i vanliga fall mest transporteras saker.

Taket är fullt av olika sorters rör som susar nästan hela tiden, det låter som om folk spolar lite då och då också.

Skillnaden mellan hur de ser ut när de dansar runt inne på banan och när de står här och dåsar är enorm.

När de drar igång den värsta musiken inne på arenan så går basgångarna rakt genom väggarna. Samtliga hästar som deltar i Top Ten står här och sover med halvöppna boxar. Ingen är otålig eller trampar runt.

Gastbloggen.johannasallberg.2003
Fix med en av de avslappnande dressyrhästarna. Foto: Johanna Sällberg

Ibland står de på gången och putsas och jag tror att vilken vanlig ryttare som helst skulle vara nöjd om hästen stod så still och avslappnat. Skillnaden mellan hur de ser ut när de dansar runt inne på banan och när de står här och dåsar är enorm.

Det är lite småmysigt här mellan klasserna faktiskt.

Vissa släpar med eget hö men förvånansvärt många använder det arenan erbjuder.

Samtliga hästar står faktiskt och mumsar här mest hela tiden faktiskt. Det är ju en annan logistisk utmaning, hö och strö till trehundra hästar. Det körs hit många lass av allt och det är väldigt viktigt att hålla hög kvalitet på det hela.

Vissa släpar med eget hö men förvånansvärt många använder det arenan erbjuder. Det är tur att det är så då det skulle bli ännu värre logistiskt om alla hade höbalar som ska ligga över hela stallet.

Nu fungerar det så att vid vissa tidpunkter får man gå och hämta ut det man behöver för dagen och packa i höpåsar precis som i majoriteten av alla svenska stall.

Att sitta på pass såhär är ett av de lugnare uppdragen nu när allt dragit igång, mest tittar jag på när andra jobbar.

Det är ju ett trevligt avbrott från vardagen där jag mest blir betraktad av diverse djur när jag går omkring och jobbar på gården (alla som någon gång ägt får vet precis hur de vaktar varje steg man tar i förhoppning om att man ska upptäcka att de är hungriga eller fryser eller är törstiga eller bara att de faktiskt finns).

Gastbloggen.johannasallberg.2002
Redo för tomtetåg. Foto: Johanna Sällberg

Det som avslutar varje dag för oss är den klassiska julavslutningen. Alla funktionärer som finns på plats är välkomna att delta som statister då arenan är enormt stor och det krävs mycket folk för att lyckas fylla den någotsånär och skapa en lite mer intim känsla.

Julavslutningen ur mopsperspektiv…↑

Mängder av tomtar och andra figurer samlas för att gå in och få den absolut bästa utsikten nerifrån arenan.

Det är som att landa i ett hav av jul och glitter.

För många av oss blir det startskottet för den äkta julkänslan som sedan ska hålla hela vägen fram till jul.

/Johanna

Johanna Sällberg är uppfödare, hopptränare och bonde till vardags. Men just nu är hon funktionär under Sweden International Horse Show för sjätte året i rad. Då får någon annan sköta om hästarna, grisarna, fåren och hundarna hemma på Åkerby Gård i Hölö. 


Bakom Kulisserna
29 november 2019 19:45

Häng med vår gästvloggare Philip Svitzer in i Friends!

Häng med vår gästvloggare Philip Svitzer in i Friends!
Philip Svitzer är taggad inför helgens final i Prins Carl Philips pris! Foto: Pernilla Hägg

Flerfaldige SM-vinnaren, Youtubern och Hästlycka-bloggaren/poddaren Philip Svitzer är en av åtta ponnyryttare som under fredag och lördag rider finalen av Prins Carl Philips pris i Friends Arena.

Han är rejält taggad på att försvara fjolårets seger och även på att ta med er läsare på resan mot lördagens final, häng med i en fartfylld vlogg!

Vi får bland annat se honom ladda på ett lite annorlunda sätt…, extremt modigt bara timmar före start!

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 113 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-