På Hufvudsta har vi en ridskolehäst som heter Lavina. Hon är drygt 170 centimeter i mankhöjd, mörkbrun utan tecken och född år 2002.
I många år har hon stått på ridskolan, briljerat i hoppning, visat upp sig i dressyrstarter och legat på två hjul i kurvan på hopptävlingar; vilket har gett rosetter.
Ett sto som ingen kan säga till, som aldrig låter sig bestämmas över, som fått ryttare att ödmjukt erkänna att ridning är en svår konst samt fått elever till glädjetårar när de hittat facit på hur Lavina vill bli riden.
I takt med att Lavina blivit äldre så har hon också börjat bestämma vilka lektioner hon ska medverka på i sitt arbetsschema.
Det har visat sig att Lavina tycker bättre om att gå på ponnylektioner än storhästlektioner. Tempot är lägre, barnens framåtdrivande hjälper tydligare samtidigt som de har en mjuk kontakt med munnen. Dessutom trivs hon bra med att gå på led och slippa ta täten.
På personalmöten har vi diskuterat Lavina. Hon har ju trots allt blivit äldre, lite mer stel och blivit mer begränsad med vilka lektioner hon vill vara med på.
Därför kändes det rätt att försöka låta Lavina gå i pension.
Efter sommarbetet kom Knut fram till mig. En liten kille som rider hos oss och tillhör Lavinas fanclub.

”Var är Lavina?”
”Hon är hemma hos Catharina” svarade jag och hoppades på inga följdfrågor.
”När kommer hon hem?”
”Det är inte bestämt ännu.”
Planen var att medan vi letade efter Lavinas nya hem som pensionär, så fick hon vara hemma hos Catharina under tiden.
Hästgård med ett litet, lugnt stall. Hästkompisar och större hagar än hos oss. Kunna rida ut, stor ridbana och femstjärnigt omhändertagande.
Lavina bestämmer vilka lektioner hon vill gå och vilka elever hon trivs med.
Louise Nyberg om sin arbetskompis
Det skulle snart visa sig att Lavina inte visste hur bra hon hade det där. Hon ville inte tas in själv till stallet, ridas ensam på banan eller i skogen, lämnas i hagen när någon häst skulle ridas och gillade inte heller när flocken splittrades åt olika håll.
Spekulanterna var inte intresserade av en före detta ridskolehäst på högvarv som saknade att gå på led.
Vi gav försöket ett par månader. Men Lavina hade bestämt sig. Hon ville åka hem igen.
Hon klev ur transporten på ridskolans stallplan, förvirrad och fortfarande uppe i varv men gnäggade samtidigt igenkännande efter sina kompisar. Inne i boxen hade hon svårt att få ro till att äta.
Det tog två dagar och jag saknade en häst till våra yngsta elever på ridskolan; hästlekis. De nya ponnyerna var fortfarande för känsliga för att kunna gå lektion med de barnen.
”Kan jag ta med Lavina på hästlekis?” Frågade jag min chef som undrade om det verkligen var en bra idé.
In i ridhuset kliver Lavina, står snällt på medellinjen med sina arbetskollegor och styr sedan runt med ett litet barn på ryggen. Det ser ut som hon aldrig ens varit ifrån ridskolan.
Nej, Lavina trivdes inte med pensionärsliv. Faktum är att hon styr hela ridskolans verksamhet…
Lavina bestämmer vilka lektioner hon vill gå och vilka elever hon trivs med.
Hon har mer eller mindre alltid haft samma box på anläggningen för annars blir hon stressad.
Hon godkänner vilka som får vara hennes boxgranne och hon avgör vilka som får dela hage med henne.

Jag känner kärlek för den här ridskolehästen; speciellt när ridskolebarnen berättar att Lavina brukar sänka halsen när de ska nå att sadla och tränsa. Samma häst som de vuxna eleverna haft svårt att tränsa.
Det är fler som känner som jag, för senaste julshowen blev hon framröstad till årets häst.
Idag är Lavina 21 år gammal. Med de yngsta nybörjarbarnen travar hon så fort med spetsade öron att de knappt får stopp. På hopplektionerna vägrar hon acceptera att benen numera är stela; hon ger allt och tar travbommarna som galoppbommar.
Visar största tålamod när barnen borstar och kratsar hovar.
Och vi har ingen aning om hur länge hon planerar att fortsätta vara ridskolehäst.
Vi hörs!
Lollo
Följ Ridsport på