Sofie Relander
Blogg
Sofie Relander är unghästutbildare och GP-ryttare i dressyr. Från familjegården utanför Varberg – där hon även driver wine and dine-ridläger-bloggar hon om både vardag och tävling.
Sofie Relander
12 november 2020 20:54

Sofies blogg: ”Jag kan alltid påverka det jag själv har”

Sofies blogg: ”Jag kan alltid påverka det jag själv har”
Sofie Relander med sin Dragon Fly. Foto: Privat

Vad har hänt sedan vår första ATG-träff?

Mycket, hela hösten bara spinner på i all världens fart. Unghäst efter unghäst rids in.

3- åringarna börjar sakteligen få komma igång efter en lång vila. Snart är de 4 år och ska lära sig lite nya grejer.

Efter vi var i Stockholm för några veckor sedan åkte jag ner till Skåne. Där red nämligen min elev Agnes sitt första SM på sin egenutbildade ponny, fräckt om ni frågar mig!

Jag är så stolt över hennes bemötande och intryck mot alla. Hon och många andra verkligen hejar varandra, stöttar varandra och pushar även när resultaten inte blev som väntat. Jag är så glad att hon kunde ta med sig många fina bitar ifrån sitt allra första SM.

Lika fräckt som det är att rida sin egen utbildade häst kan jag tycka att det är att någon rider sitt första SM på en färdigutbildad. För man har alla egna vägar att ta sig framåt på. Men alla stöter på hinder, olika hinder. Ett visst hinder för mig kanske inte är ett hinder för en annan.

Sofierelander.1003
Agnes Backström på sitt första SM med ponnyn Saga (som nu är till salu). Foto: Sofie Relander

Viktigast är att man måste lära sig att verkligen fokusera på sig själv.

 • Vad har jag, hur kan jag förvalta det?
 • Vad behöver jag, hur ser jag till att skapa det?

På det viset så tar man sitt fokus från de andra som vi ju faktiskt inte kan påverka. Men absolut, hur många gånger har inte jag tänkt att ”åh, vilken stor hästbuss, eller vilket flott ridhus, häst, gård, hus etc” ?

Väldigt många gånger. Men jag gläds med dem, åtminstone har jag fått lära mig göra det.

Jag kan absolut tänka tillbaka där jag satt och var avundsjuk och tyckte mycket var orättvist. Men nä, någon klok (oftast min mamma) sa till mig att ”Fia, fokusera du på ditt och dem på sitt, så ska du se att det blir bra, för du kan inte påverka vad de har”.

Däremot kan jag påverka vad jag själv har.

Alla har vi olika utgångslägen. Men det gäller att ta tillvara på minsta lilla halmstrå man kan komma över. Det tror jag är likadant för alla nämligen. Men oj vad jag får påminna mig om det när tankarna börjar segla.

Sofierelander.1002
Blivit väldigt inspirerad till min avsuttna träning igen, tjohoo! Foto: Sofie Relander

ATG-träffen var verkligen så rolig. Det var väldigt bra att få träffa alla de andra. Dessutom från olika discipliner (många hoppryttare, men de var helt okej!).

Vi pratade lite om kost, veterinärlära, fick papper från Johan Plate (mental träning). Det var många intressanta bitar och man fick sig lite tankeställare.

Vi gjorde även lite rörlighetstester, nästa träff är i januari. Fram till dess kommer vi gå igenom en hel del grejer. Så det kommer säkert få stå mer om det, när jag kan mer om det.

/Sofie


Sofie Relander
14 januari 17:43

Sofies blogg: ”Jag tror aldrig jag varit så rädd i hela mitt liv”

Sofies blogg: ”Jag tror aldrig jag varit så rädd i hela mitt liv”
Glamour MW e: Bordeaux ue: Dionysos - Davignon I. Visad med 48p på treårstest. 8,5 rakt igenom alla gångarter. Uppfödare Maria Winberg. Denna är alltså släkt med både Barbaresco och Florello. Foto: Privat

Nu har det gått en bit in i januari och jag försöker blicka tillbaka på 2020.

Det har hänt så otroligt mycket grejer det gångna året. Jag skulle säga att det har mest har hänt positiva och bra saker. Men även många och tråkiga ögonblick har fått upplevas.

Företagsmässigt har det verkligen gått strålande. Jag har haft supermånga hästar på utbildning. Jag hade rekordmånga hästar att visa på unghästtesten. Totalt blev det cirka 15 hästar visade uppdelade på två olika tillfällen. Att visa på unghästtest är så otroligt roligt. Man har hela sitt team med sig, man jobbar ihop och gör det verkligen tillsammans. Jag har haft ett superhärligt gäng vid min sida under hela året.

Img-20200925-wa0003
Total Aptilfool e: Total Hope ue: Don Frederico. Uppfödare Michelle Johansson Perned. Gick Breeders och blev såld efter det. Foto: Privat
Received_251548209469692
Langeskovs Zalvador e: BH Zalabaster ue: BH Don Romantic. Uppfödare Helle Langeskov Roth. Ägare Britt Marie Eriksson. Fick Diplom och utbildas nu vidare. Ska säljas. Foto: Privat

De vanliga tävlingarna har däremot varit lite segdragna för min del. Men till slut kom de igång även för mig. Och det med nio starter i Laholm. Det var fullt ös medvetslöst den helgen. Men så roligt det var att vara igång. Mitt och Carinas 6-åriga sto Lyckhems Dahlia tog en 2:a placering i en MSV B-klass. Det var verkligen roligt tycker jag. Grappa Q satte båda sina MSV C-kval till att få tävla MSV B. Las Vegas gjorde debut på banan och briljerade med sin dundrande galopp. Ja det var riktigt häftigt att få vara där på tävling med fem olika hästar med oss. Jag gjorde även en MSV C-start på min elevs ponny, som sen senare gick SM det året med henne.

20201021_134943 (1)
Lexiha LH e: Demand ue: Bernstein – Magritte. Uppfödare Stall Lilla Heda. Ägare: SR Equestrian AB. Här håller hon på att bli inriden. Sadel och träns på. 3 årstest väntas under 2021. Foto: Sofie Relander

Jag fortsatte att utbilda och tävla Grappa Q och startade några MSV B-klasser med placeringar, vi kunde även avsluta året med vinst i MSV A. Så otroligt roligt att få ta fram fracken. Men den sista tävlingen med honom, oj vad Kerstin och jag tappade det helt. Vi hade ätit lite dåligt under dagen, så fick vi i oss mat på vägen till tävling och energin kom åter tillbaka. Men vi bara fnissade å skrattade och hade oss. Riktigt pinsamma ha, ha. Vi hade nog fått en liten energidipp.

Breeders var någonstans här i mitten av säsongen kan man säga. Vi hade med oss fem hästar dit. Vad glad jag var över att ha en hästlastbil och stort släp. Jag fick med mig fyra ner och Ulrika kunde köra en ner i sin hästbuss. Vi som åkte ner var Kerstin, Agnes, Cornelia, Susanne och Ulrika. Susanne äger Z MW och Ulrika äger Barbaresco MW ihop med  mig.

Nere i Skåne bodde vi på ett B&B som vi blivit tipsade om. Där hade vi fyra av hästarna uppstallade. Den femte bodde hemma i sitt stall i Skåne. Vi hade ett helt hus för oss själva med bastu och relaxrum, cirka 15 min körväg till Flyinge. Så det var verkligen perfekt. Där ska vi verkligen bo fler gånger.

På Breeders hade jag första start med Barbaresco. Vi lyckades hålla vår finalplats. Med över 80 startande så kom vi alltså till finalen! Helt otroligt! Vi var överlyckliga hela teamet. Inte bara över hans prestation. Utan även för alla de andra 4-åringarna. De hade verkligen presterat så otroligt bra. Alla levererade superfina procent och riktigt trevliga rundor. Det var också första gången jag inte knoppade en enda häst. Utan jag kunde fokusera helt och hållet på min ridning och viss logistik samt lite annat förstås. Men mitt team tog verkligen fullt ansvar där och jag kände mig så stolt över dem. De kunde packa, se till att rätt pass var med, att nummer på hästen stämde och så vidare.

20200501_170528
Härligt glatt gäng. Agnes och Alma har precis jobbat Z MW på lina. Foto: Sofie Relander

Att åka därifrån var riktigt ledsamt. Så tomt det kändes. Vi hade varit där nere nästan en hel vecka ihop. Vi hade haft det så himla bra tillsammans.

Men redan veckan därpå åkte jag faktiskt ner igen, denna gång med en 4-årig hopphäst. Lurifax som Malou fött upp och äger. Honom har jag utbildat under året, vi hade varit på någon pay and jump och hade som mål att åka dit ner. Sagt och gjort så gjorde vi det. Det var ju en upplevelse utöver det vanliga. Jag tror ALDRIG jag varit så rädd i hela mitt liv när jag stod i gången och väntade på min tur.

Alltså som jag tänkte ”Vad tusan Fia, vad har du gett dig in på?”

Lite ironiskt tänkte jag så. Hoppa är verkligen så otroligt roligt. Det är så roligt att utmana sig och våga göra något man aldrig gjort tidigare. Jag har aldrig hoppat på Breeders. Det var så häftigt. Vi tog oss runt banan. En hel del fina språng och några vi kan förbättra.

Efter det bokade vi in oss på hoppträning för Svante Johansson. Vi åkte på två hoppträningar innan det var dags för vintervila. Det utvecklades vi mycket på. Tanken är att jag ska fortsätta med den hästen i år igen och hoppa honom. Det ser jag väldigt mycket fram emot.

20200505_095125
Compadre e: Gammelenggårds Zappa ue: Come Back II. Uppfödare: Berit Zamuhl-Jansson. Han fick Diplom och blev sedan såld. Foto: Sofie Relander

Årets sista tävling blev här hemma väldigt nära oss, i Frillesås, bara 15 minuter från gården. Tanken var att ta med åtta hästar. Men det slutade med fem. Någon hade dragit av sig en sko, en annan hade fel på vaccinationen. Alla som följde med fick debutera på en riktig tävling med vanlig bedömning. Det var riktigt skitväder kommer jag ihåg. Det regnade och blåste.

Kerstin fick köra mellan gården och tävlingen. Hon lastade på och lastade av. Agnes fick leda fram på tävlingen och jag red på en häst hela tiden. Alla startade samma klass. Men med teamwork fick vi det att flyta på riktigt bra. Första hästen strulade det med vaccinationen. Föregående ägare hade fyllt i fel. Då var man tvungen att logga in på det TDB-kontot och ta bort en vaccination innan man kunde lägga in den som stämde. Ja alltså det var sådant snurr med den. Men till slut fick vi till det efter många om och men.

Vaccinationen stämde i passet men det var fel ifyllt i TDB. Det gjorde att jag nästan inte fick komma till start. Men jag är inte den som ger upp inte! Det slutade med att den hästen i alla fall blev placerad. Riktigt roligt! Z MW blev också placerad i sin livs första start.

Så året slutade på topp kan jag ändå säga, har fått mycket inspiration genom ATG-talang. Nu är vi så taggade på detta år. Det har redan börjat väldigt bra. Jag har många fina hästar i stallet. Många hästar att göra tävlingsplanering på.

20200914_181946
Här har vi fina Piha e: Harlem D ue: Capriano – Raphael. Uppfödare Aja Blomberg. Detta är med en häst jag är väldigt glad över att jag fick köpa av Aja. Ska bli så roligt att rida in henne under 2021. Foto: Sofie Relander

Jag hoppas jag får komma iväg till Danmark och träna för Daniel Bachmann Andersen. Det jag håller tummarna extra för är att Falsterbo kommer bli av och att jag kan kvala någon häst dit. Även om det är svårt att göra en tävlingsplanering så får man försöka ändå.

Man ska inte ge upp ännu. Hoppas man kan vaccinera sig snart också.

/Sofie


Sofie Relander
24 december 2020 16:50

Sofie Relander om julplanering och kolik

Sofie Relander om julplanering och kolik
Sofie Relander med sin Dragon Fly. Foto: Privat

Denna vecka är Kerstin ledig, Kerstin jobbar som hästskötare här. Eftersom de flesta av hästarna har åkt hem för lie julledigt så är det väldigt mycket mindre att göra i stallet. Så jag bestämde mig för att Kerstin kunde få ledigt en hel vecka. Det får jag ändå ge mig själv cred för bra planerat Fia!

Det är jag som sköter alla bokningar av hästar som ska på utbildning. Jag brukar försöka planera in i förväg när jag vill ha färre hästar för tex en stor tävling som jag ska på, eller om det är något lov för Emilia som jag vill ha lite mer tid till annat för. Sedan blir inte allt precis som jag tänkt, men nu blev det de, tjoho! Ändå är det 14 hästar på stall HAHA, men det är sjukt mycket färre. Dessutom är det otroligt lättskött med djupströbäddar, hagarna nära stallet, många hästar som går ihop i hagen etc. Men sedan kom jag på att jag skulle kunna se mig för efter någon som vill jobba lite extra ibland, för då kan jag få lite halvledigt denna vecka. Redan färre hästar i arbete och sedan få hjälp med stallet. TOPPEN!

En av mina fantastiska elever Tilda ville hjälpa till och jobba extra. Så hon hjälper mig på helger, så jag kan fokusera på att bara rida och lite mindre stallfix. Samt att hon nu hjälper mig med stallet under veckan, in/utsläpp. Så kan jag återigen nästan bara fokusera på ridningen. Dessutom är det max 6 st som jag jobbar nu på dagen och planerad ledighet för alla på jul. Så jag är faktiskt lite halvledig får jag ändå säga. Känns ju gott!

Detta med kolik ”peppar peppar ta i trä” vi har haft ett kolikfall på 15 år, detta var ute på betet. Men inget annat. Vilket känns otroligt bra givetvis. Vad det beror på kan jag inte svara på garanterat. Men hästarna äter väldigt lite kraftfoder och näst intill fri tillgång på grovfoder i försa hand. Behövs de mer så får de kraftfoder utefter vad som behövs givetvis. Det varierar givetvis på hösilaget också. Sedan brukar vi ha TS halt på 65-72. Den största kraftfodergivan är på 2 kg i stallet nu som några hästar äter. Efter ett ridpass så ger jag extra kraftoder, eftersom de jobbat höjs energibehovet tex. Så då får de rätt giva utefter jobbet.

De får alltså inte samma höga giva på sina vilodagar. Det tror jag också är viktigt. Att inte överfodra dem, utan ge dem vad de behöver som grundbehov och sedan toppa upp det när de jobbar. Den större givan ger jag på morgonen när de sedan får tillgång till rörelse och på kvällen får de en mindre giva, eftersom de då står stilla inne. Nu ger jag dem också mash efter arbete, då får de i sig vätska även där. Sedan går de ute från 7-9 på morgonen. Är det dåligt väder får de äta frukosten inne, då tar det lite längre tid innan man kan släppa ut dem så de hinner äta upp. Är det fint väder äter de oftast frukosten (grovfodret) ute i hagen. Sedan kommer de in när det börjar mörkna. Men vi vill ta in dem när det fortfarande är lite ljust ute. Det är för vår skull då det väldigt lätt händer olyckor när det är mörkt. Hade vi haft lampor ute vid alla hagar hade det nog kunnat se annorlunda ut kanske.

Vattnet inne i stallet cirkulerar och är lite uppvärmt. Så de dricker ljummet vatten, vilket de dricker bättre. Men de stora faktorerna är nog:

 • Lite kraftfoder som är uppdelat på två, tre mål
 • Mycket grovfoder
 • Mycket hagvistelse
 • Ljummet vatten

Men alltså håll tummarna nu för att det håller sig så bra som de gjort de senaste 15 åren.

Det är väldigt tacksamt att jag och mamma jobbar på samma gård. För vi hjälper alltid varandra med både smått och stort. På gården har vi säkert över 200 djur som vi kan hjälpas åt med. Sedan att Anders (mammas man) hjälper och lär mig med de händiga bitarna när tex en vattenkopp går sönder eller en armatur behöver bytas.

Ha nu en riktigt god jul och ta hand om er!

/Sofie


Sofie Relander
17 december 2020 16:08

Sofies blogg: ”Jag är galen i brysselkål”

Sofies blogg: ”Jag är galen i brysselkål”
Ridsports bloggare har ökat sitt grönsaksintag med 100 procent. Det har gjort susen för orken berättar hon i veckans blogg. Foto: Privat

På en av de senare genomgångarna med ATG-talang har vi haft uppföljning på kostregistreringen som vi gjorde tidigare i år. Jag är nu inne på den tredje veckan där jag sköter min kost så som vi kommit överens om.

Alltså, det är ju bara så, jag är ett kakmonster! Alla mina mellanmål har mer eller mindre bestått av kakor, fika och annat sött. Vilket resulterat i att jag inte riktigt orkat äta riktigt mellanmål eller ordentligt med lunch och middag. Eftersom jag efter lunchen varit lite hungrig var det snabbt och enkelt att jag stoppade i mig något sött före middagen, vilket sköt fram allt.

Jag fick i mig rätt mängd energi på dagen, men fel sorts energi.

Detta är en av de stora sakerna jag vet att jag verkligen har behövt förändra. Att få rutin i min kost har jag känt varit viktigt. Men det är först när ”rätt” person säger till en och man själv får insikten i att det är detta som behövs. Det är först DÅ man faktiskt tar tag i det.

Jag ville i alla fall ha hjälp med att kunna känna mig piggare på dagarna och orka mer.

Då behövde jag först sätta rutinen NÄR jag äter och VAD jag äter. Jag fick tider av dietisten som jag kan förhålla mig till. Sedan vilka måltider på dagen som ska vara störst, alltså innehålla mest energi för mig.

Enkelt, absolut! Men för att lyckas med detta är jag tvungen att:

1. Bryta en rutin och

2. Sätta in en ny.

Smoothies och liknande är absolut bra, men har jag tid att stå och laga smoothies? Nä…inte än. Ibland har jag gjort det. Men jag köper massor av färdiga smoothies som gör att det blir lätt för mig. För det måste vara lätt, blir det för svårt och krångligt kommer det vara svårt för mig att faktiskt få det att fungera. Så enklast har för mig varit att köpa färdiga smoothies till snabba mellanmål, med en påse nötter, bär, morötter, bars och så vidare.

Sallad
Glasnudelsoppa har det blivit några dagar till lunch. Foto: Sofie Relander

Lunch och middag löste jag genom att köpa massor av nya matlådor och faktiskt förbereda dessa. Laga lite större måltider så jag har för ett par dagar.

Jag skulle också äta mer grönsaker, för det visade sig att jag åt typ noll grönsaker. Även det har jag blivit bra på. Jag fick riktig smak för brysselkål. Den kokar jag, sedan smörstekta den med citron och parmesa. Alltså wow så gott! MEN jag märkte att man fick ont i magen om man åt för mycket haha…aj aj! Klämde i mig nästan ett kg på fem dagar.

Jag har satt larm på min telefon. De ringer så här:

07.00 Frukost.

09.30 Mellanmål – smoothies, ägg, macka, proteinbar, nötter och så vidare.

12.30 Lunch

15.30 Mellanmål – smoothies, ägg, macka, proteinbar, nötter och så vidare.

18.30 Middag

20.30 Kvällssnacks.

Dessa tider är ungefärliga för mig, i bland blir det 30 minuter tidigare och ibland 30 minuter senare. Vilket fungerar sjukt bra för mig. Äter jag sötsaker fortfarande? Absolut! Men jag gör det efter en måltid och ser till att jag först är mätt. Så nu får jag i mig rätt energi från rätt källa.

Sushi
Hemmarullad sushi som jag och Emilia (min dotter) gjorde, det räckte till en lunchlåda också. Foto: Sofie Relander

Den senaste veckan har jag känt mig något så otroligt pigg och alert! Det för att jag orkar äta mer mat än vad jag åt innan. Vilket gör att jag får i mig energi som håller längre för kroppen. Ni vet, till hästar pratar vi om långsam energi och snabb energi. Riktig mat blir långsam energi för mig vilket gör att jag blir mer uthållig. Snabb energi kan jag få av till exempel banan, frukt eller någon godsak. Så jag har alltså tagit bort mycket av det söta och ökat på av den riktiga maten.

Det är ju verkligen så att vi har en jargong i vår sport att vara slarviga med maten känns det som. Vi har full koll på hästens giva med mineraler, energi, protein. Men oss själva? Jag hade ingen aning om vilket behov jag varit i.

Jaja, nu är det ändring på det. Kommer inte bli ett superproffs på det. Men nog kan jag bli bättre och jag stöttar också mina elever med detta.

Jag bryr mig inte om att räkna, väga och hålla på. Det kanske man kan göra inför ett stort mästerskap då det verkligen kan göra skillnad. Då tror jag även att det får vara någon annan som sköter det åt en. Men som så här i vardagen tror jag lätt det kan trigga igång en ätstörning om man skulle göra sådant själv. Det vill jag ju verkligen inte göra!

Ostkalender
Självklart blir det en del choklad också, men alltid efter middagen i så fall. Startar dessutom varje dag med en bit ost Foto: Sofie Relander

/Sofie


Sofie Relander
10 december 2020 19:02

Sofies blogg: ”Vlogg med mina bästa grundövningar”

Sofies blogg: ”Vlogg med mina bästa grundövningar”
Sofie Relander vloggar om Barcelonas igångsättning. Foto: Sofie Relander

I dag tog jag mig friheten att göra en vlogg om skrittjobb som jag just nu gör med Barcelona, samt lite trav.

Jag visar hur jag gör, hur jag tänker, vad jag tänker på och så vidare. Denna övning gillar jag främst att göra med hästar som börjar välta och tränga in i hörnpasseringarna.

Kanske på grund av att vi ryttare blivit lite slarviga kanske, eller bara av någon annan anledning. Men när hästen välter i hörnet och gärna genar så klämmer vi om med benen och då får vi kanske dessutom hästar som blir tröga för skänkeln. Vi får kämpa oss igenom dressyrprogrammet, klämma med innerskänkeln för att pressa ut hästen, så vi åtminstone kan få en 6:a på vägarna.

Hur som helst – här kommer i alla fall några av mina favoriter när det gäller grundjobbsövningar!

/Sofie


Sofie Relander
3 december 2020 12:34

Sofies blogg:”Mamma har gett mig grus i adventskalendern”

Sofies blogg:”Mamma har gett mig grus i adventskalendern”
Det lackar mot jul hemma hos Ridsports bloggare Sofie Relander, som just nu börjat jobba med de egna unghästarna. Foto: Sofie Relander

Sådär ja! Då är även jobbet med mina egna hästar igång här på riktigt. Det krävs mycket planering för att få ihop allt, precis som för vem som helst. När jag bokar in hästar på utbildning gör jag det med hänsyn till vilka månader jag vill jobba med mina egna hästar.

De utbildningshästar jag har bokat in i december börjar rulla hemåt och mina egna kommer sakta men säkert igång. Några kommer ridas in nu i december (har fyra egna att rida in). Men jag tror att två av dem kommer få vänta till februari. Helt enkelt för att de två behöver mer tid åt att få växa i lugn och ro. Men de får givetvis gå ute på lösdriften där de har tillgång till att röra sig fritt. När jag sedan sätter igång med dem har de väldigt bra grundkondition. Det märker jag väldigt stor skillnad på när de fått gå kvar ute.

Det gäller att tänka lite olika med olika individer.

3-åringarna som jag sätter igång här nu samt 4-åringarna har fått en lång vila med lite jobb emellan. Det är nu som det riktiga jobbet börjar för dem. Det är alltid väldigt roligt när jag i december får börja jobba dem. Givetvis kan jag börja tidigare, men hösten märker jag att de mår väldigt bra av att bara få växa och kanske göra lätt arbete som repetition.

4-åringarna har gått Breeders samt en av dem gick en vanlig LB start här i oktober. Vilket han blev placerad på. Väldigt roligt! Men ”min” egen 4-åring, som jag äger ihop med Ulrika, var inte redo i kroppen för en vanlig tävling där man rider program. Han är fortfarande väldigt stor i gången och gör sig bättre i gångartsklasserna. Så det gäller att tänka lite olika med olika individer hela tiden.

Jag tror att man som ryttare och utbildare har en väldig fördel av att ha tålamod, is i magen och ett bra team som kan pusha en i rätt riktning.

Men dessa två 3-åringar jag jobbar nu är verkligen så fina! Caramba Springtime fick 7,5 på skritt, 8 på både trav och galopp och Glamour MW fick 8,5 rakt igenom på alla gångarter. Men med unga hästar med stora fina gångarter tänker jag att man får ta det lugnt med jobbet.

Jobbet för dem nu under ryttare och även avsuttet blir att jobba med enklare tempoväxlingar, träna in en lugn balanserad trav. Lägga in lite bomarbete samt hoppa in dem. Dagar när det är strålande solsken tar man bäst tillvara på att jobba dem ute. Jag jobbar två dagar sedan vila och igen två dagar. Då är det en dag med ryttare och en dag avsuttet. När jag känner att de har styrka att bära ryttare mer kommer jag öka på antalet dagar med jobb. Men läser man en del studier så visar det på att en unghäst inte ska bära ryttare på ryggen mer än 2-3 dagar i veckan.

En 4-årig häst kan börja ridas uppsuttet två dagar i rad på. Detta är något Lars Roepstorff sagt och som B-tränarna på Strömsholm fick läsa i ett fördjupningsarbete. Är man mer intresserad av vad han har att säga så finns det massor att söka upp.

Julklappar_sofierelander
Vem blir inte glad över fina och goda julgåvor? Foto: Sofie Relander

Med detta sagt har jag en mycket spännande vinter framför mig med många fina hästar att utbilda. Jag har ATG som en morot med.

 • Barcelona får börja travas i dag.
 • Jag har ett grymt gym i stallet nu som jag kan träna i nästan varje dag (även ryttaren måste vila…)
 • Johan Plate ringde mig i dag (mental tränare genom ATG-talang) Vi hade ett mycket givande och intressant samtal.
 • Jag har fantastiska kunder som tar med fina julgåvor till mig.
 • Mamma har gett mig grus i adventspresent, hon har grusat upp gångarna, TACK!
Grusgangen_sofierelander
Alla klappar ryms inte i en julkalender…men gör sig desto bättre i höstens lervälling. Foto: Sofie Relander

Detta är några av de saker jag är tacksam över, väldigt nyttigt att tänka över varje kväll vad man är tacksam över. Det gör mig oftast glad!

/Sofie


Sofie Relander
26 november 2020 14:37

”Jag tror jag precis har ridit in en GP-häst”

”Jag tror jag precis har ridit in en GP-häst”
Tadaaa!!! Nu behövs det bara putsas lite på planen. Men hingststallet är uppe i alla fall! Foto: Sofie Relander

Vi har verkligen haft ett bra höstväder, milt och fint. En del regn har det dock kommit, men ändå inte så farligt just här. Jag försöker ha mina hästar så gott det får ute i flock, i lösdrift.

Jag tycker verkligen att alla unghästar jag jobbar som går i flock med andra är enklast att jobba. De får utlopp för sina naturliga behov och instinkter. De kan leka och vara med likasinnade och integrera med varandra.

Men det är superviktigt att flocken fungerar ihop. Man kan inte bara tänka att det är att släppa ut alla vind för våg. Skaderisk? Absolut, men skador händer även i små hagar och även i boxen. Däremot kan jag definitivt se att skador sker när man släpper ut en häst som kanske aldrig är van att gå i stor hage eller ens ihop med andra hästar. Därav får man alltid kolla på sin individ vad som fungerar för den. Därför försöker jag numera ha mina unghästar kvar i flock i stora hagar från ung ålder och uppåt så gott det bara går.

När de blir äldre och man åker iväg på fler tävlingar, träningar med mera så tycker jag det blir lite risky att släppa ut dem stort igen. Men jag tror bara man behöver prioritera och planera bättre. Så tror jag även att jag ska få till det. Någon enstaka räknar jag med att jag kommer få behålla på box. Kanske för att den är lite väl brutal mot de andra hästarna. Eller för att det är just den som springer och skadar sig jämt.

Sofierelander_hingststall_1002
Kerstin sopar och fixar det sista innan montering av hingststallet kan påbörjas. Foto: Sofie Relander

Nu har det gamla hingststallet byggts upp igen. Vilket betyder att jag har fler platser för elever och hästar i träning. Väldigt skönt att ha mycket plats i stallen. Karantänstall, tävlingsstall, träningsstall. Det är planen i alla fall.

Det är också viktigt att de klarar av att stå på box, i alla fall för mig. Det är sällan tävlingar erbjuder lösdrift som uppstallningsmöjlighet. Skulle olyckan vara framme och de skadar sig behöver de också kunna stå på box.

Hästarna som kommer hit på utbildning är oftast här såpass kort tid, så de får gå i egna hagar i anslutning till varandra givetvis.

Jag har nyligen fått börja hyra en av mammas ligghallar i en stor sandmarkshage. Den är en dröm! Här har jag fyra av ”mina” unghästar som kommer igång i arbete nu i december. Två av dem äger jag själv och de andra två är jag delägare i.

Det är två 2- åringar som ska ridas in, en 3-åring som gått treårstest. Samt en 4-åring som gick finalen i Breeders.

Sofierelander_losdrift
Mammas lösdrift på 130kvm. Jag fick hyra den lilla, men lika glad för det är jag. Foto: Sofie Relander

Lösdriften ligger nära i anslutning till gården vilket gör det enkelt för oss att hämta dem till arbete. Men vi kan också ha kvar en inne på box. Till exempel om den ska få extrafoder efter passet. Eller att den bara behöver träna på att stå inne lite.

Den rörelsen de får utomhus är så himla bra för dem. Jag märker av att de är starkare över ryggen samt att de har bättre kondition. Dessutom är det relativt fast underlag i hela hagen, så de stärker också senor och ligament för framtiden.

Sofierelander_losdrift-1002
”Min” ligghall till unghästarna. Foto: Sofie Relander

Barcelona, min GP-häst, skadade ju sig i somras. Hon fick en senskidskada bak och hade en sko av, ett svullet framben, någon sko som var sne. Så där hade något hänt, vad vet vi inte. Men det hör inte till vanligheterna att hon skadar sig i alla fall. Därför skulle jag vara trygg med att ge det en chans till att släppa ut henne ändå.

Sofierelander_barcelona
Barcelona under igångsättning. Jag använder mig ganska ofta av ett träns där jag inte spänner hakbandet. På det viset slipper jag att kinden blir i kläm mellan tänderna. De kan dessutom gapa, gäspa fritt. Men jag får ändå lite stabilitet av nosgrimman för bettet. Foto: Sofie Relander

Barcelona är i alla fall helt frisk nu, men vi ropar inte hej än. Hon är under igångsättning nu. Har fått superbra hjälp av min veterinär Anette Graaf. Men jag ska även ringa Lussan på fredag och höra med henne vad hon har för tips och råd. Hon har ju väldigt mycket erfarenhet, så det ska bli spännande och se vad hon säger. Väldigt tacksam över att få ha henne som mentor genom ridsportförbundets satsning i ATG-talang. Jag är dock lite dålig på att använda min mentor. Måste intala mig att det inte finns dumma frågor!

PS. Jag TROR jag ridit in en GP-häst precis, Anna Jarnalds 3-åriga Elliot. Lägg det på minnet.

/Sofie


Sofie Relander
22 oktober 2020 17:45

”Jag har ringt Lussan!”

”Jag har ringt Lussan!”
Här tränar jag "tömkörning". Har longerlina igenom handtaget på sadeln. Avslutade sedan med att gå lite mer bakom. Detta är en otroligt känslig häst och något bakskygg. Så det är super att göra detta innan man börjar sitta upp på henne. Hon rids in just nu. Foto: Sofie Relander

Snart är den här veckan till ända. Den har gått i en rasande fart. Till skillnad från förra så har det verkligen bara varit riktigt höstrusk. Då är man tacksam att vara i ridhuset. Men fyyyyy vad det är tråkigt. Efter att ha varit ute konstant och jobbat hästarna så har jag verkligen blivit bortskämd. Markerna är alldeles för blöta nu för att de ska hålla att rida på. Så jag måste vänta lite innan jag rider ute med dem på gräset.

Men det har varit riktigt härligt att få njuta av det. Många var dock väldigt pigga ha, ha. Det var nära med både en och annan flygtur för mig.

20201021_111515
Liten 2,5 åring e: Harlem D. Foto: Sofie Relander

Unghästarna jobbar på super, longerar, hänger och de jobbar på riktigt bra tycker jag. Någon dag i veckan har de ryttarfri dag, då kan Linda-Marie eller Kerstin jobba dem från marken. Båda två är väldigt lugna och pedagogiska. Linda-Marie har jobbat själv med inridningshästar tidigare och jobbar som hästskötare i tio år. Det är väldigt skoj att ha en så kompetent person med i sitt team. Kerstin har själv ridit mycket och många hästar. Tagit tillvara på sina chanser hela tiden. Bäldigt orädd också, det är precis vad unghästarna behöver . En säker individ på marken som kan stärka deras självförtroende och förtroende för oss.

När även de gjort jobbet från backen bra så är det dessutom enkelt för mig att hänga och trixa med dem.

En unghäst lär sig oerhört fort. Den kan inte avgöra vad som är rätt och fel. Så det är verkligen upp till oss att alltid lära den rätt. För lär vi den fel kan vi ju inte beskylla hästen för att den sedan är ”elak”. Utan det är helt och hållet handhavandefel. Sedan blir det absolut fel, men man lär sig hela tiden. Viktigt är att se att det inte är hästen som gör felet, utan en själv och att man ska hitta nyckeln till att lösa det.

Det svåra är helt klart när man får en häst till sig som redan varit hos flera stycken på inridning…. Mmm…Där har något gått fel. Men det är kul med utmaningen. Man måste verkligen gräva djupt i sin kunskapsbank och prova olika kombinationer för att hitta vad som passar för just den individen.

Viktigt är att det fortfarande inte är hästens fel. Och självklart har det inte varit medvetet från ägaren eller tidigare ägare att det ska bli så fel. Så det tycker jag inte man ska skämmas för eller må dåligt över. Man ska bara vilja lära sig samt förstå att det INTE är hästens fel till det beteendet.

20201021_134943-(1)
Inridningshäst med träns första gången. Superbra med ett betthöjande träns, då kan man leda dem direkt i tränset då det blir en blandning mellan grimma och bett. Riskerar inte att bettet trillar ner på lanerna. Dessutom får hästen lära sig att det ligger där det ligger. Foto: Sofie Relander

Jag får ofta in hästar där ägarna tycker det är lite jobbigt att det blivit som det blivit eller att de inte hunnit med så mycket. Men jag tycker verkligen inte att man ska behöva ha de känslorna. Har det blivit fel så tar det kanske bara längre tid. Men det går att fixa till. Jag tycker inte man ska skämmas för hästen till exempel kommer direkt från lösdriften hit. Man får bara lägga ner lite mer jobb på grunden i början, då kan man vara säker på att grunden blir bra och då blir resten oftast väldigt bra.

Hästen kan vara nästan hur grön som helst. Hellre det än att den är gjord mycket med men har tappat respekten och förtroendet. Men kom ihåg, även det ska man inte skämmas för, bara lämna iväg eller ta bra hjälp.

Jag känner även av att hästarna är matta just nu. Mycket beror på pälssättning. Så nu har jag fixat ett nytt foder som kompletterar upp detta. Har en häst som ska banta, men ändå behöver lite energi….den är svår! Men jag har hittat ett som funkar super!

20201021_203918
God Morgon aMw testar tävlingsträns. Förhoppningsvis gör hon debut på söndag. Foto: Sofie Relander

Det var ju ett tag sedan jag pratade med Lussan nu, men jag ringde. Vi pratade nästan i en timme, ja det var ju så enkelt! Vi kom fram till att jag skulle göra följande:

 • Tömköra hästarna lite mer.
 • Ringa en utlandsbaserad tränare som jag ska åka till. Detta har jag gjort, båda delarna. Kan inte fatta att jag ska åka utomlands och träna mot slutet av december om allt går som det ska. Helt otroligt! Ni kan inte ana hur läskigt det var att ringa till ”hen”. Jag skulle ju prata engelska plötsligt, annars skulle vi inte förstå varandra tänkte ju jag…..oh ja det är en historia det, den kommer.

/Sofie


Sofie Relander
19 oktober 2020 16:03

Sofies blogg: ”Det är ju inte nu vi ska vara som bäst”

Sofies blogg: ”Det är ju inte nu vi ska vara som bäst”
Ridsports bloggare Sofie Relander har varit och tävlat i Falkenberg i helgen. I bloggen berättar hon om rundor som skolar för framtiden och om vad som gör henne till en stolt ryttare. Foto: Sofie Relander

Nu har en tävlingshelg kommit till ända. Snacka om att vi verkligen har kommit igång med tävlandet nu efter ett långt uppehåll. Jag behöver nog inte nämna vad uppehållet beror på va?

Alla är vi väl less på att höra ordet ”märkliga tider” jag kräks nästan av att höra det ordet. Så less på hela skiten….

Men hur som helst, tävlandet har vi kommit igång med nu. I helgen har jag tävlat med tre hästar och fyra starter. Det har varit helt fantastiskt väder hela helgen! Wow, vad vi njutit.

På fredagen startade jag Grappa Q, som ägs av Våxtorps Djurklinik. Han debuterade MSV A, det gjorde han så bra. Ganska kravlöst tog vi oss runt. Jag ville verkligen introducera denna klass för honom så positivt som det bara gick utan för mycket press. Det resulterade i ett kval till nationell MSVA och nästan 63 procent. Så otroligt glad jag var, piruetterna gjorde han så fint, serien var jag lite för långsam i, så det blev en räknemiss där. Men han gör verkligen allt man ber om. Det är så kul!

På lördagen startade jag Lyckhems Dahlia som jag äger ihop med uppfödaren Carina Lindberg. Efter Breeders blev det VÄLDIGT tydligt med vad vi behöver träna på. Vi behöver träna på att bli lämnade ensama. Att det kommer och går hästar och så vidare.

Så under veckan har jag jobbat henne utomhus (alla har jobbat ute) där man kan skymta hästarna ibland. Det har varit tufft för henne att kunna fokusera på mig. Men vi har tagit oss stegvis framåt.

Sofierelander_blogg
Spana in vloggen längst ner där Sofie Relander kommenterar alla helgens ritter och visar vad hon fick för poäng. Foto: Sofie Relander

Jag valde att rida fram utomhus i Falkenberg där man ser hästar som kommer och går hela tiden. Jag såg också att de riggade upp repen för att släppa ut ridskolehästarna till sin lösdrift. Det tänkte jag blir PERFEKT att träna på! För det är ju inte nu vi ska vara som bäst. Det är först om några år och fram till dess måste vi ta oss igenom alla små hinder och utmana oss så vi är redo till fullo så gott det går.

Ungefär så tänker jag.

När vi red fram där ute så kom ju sedan ridskolehästarna som ett skott ut från sitt stall. Oj vad de var glada! Dahlia blev minst lika glad hon! Men vet ni, trots att hon blev spänd så kunde hon ändå jobba med mig. Sedan när vi kom in på banan och var helt själva var hon ändå mottaglig för mig.

Hon var absolut spänd, det kommer ta ett tag och komma till total avslappning. Galoppen blev lite kort och laddad. Men allting satt och jag var verkligen så glad efteråt. Vi red på 66,7 procent i MSV B och blev placerade. Hittills har hon varit placerad i alla sina MSV B starter i år.

På söndagen var det dags för Las Vegas och Grappa Q. Vegas fick debutera MSV C och gjorde det med bravur! Ett kval satte vi till MSV B. Han var otroligt laddad men lyssnade så väl på mig och levererade så bra galoppfattningar. Alla fattningar var bättre än dem vi någonsin gjort hemma. Så jag kände mig överlycklig! Hans galopp är så mäktig. Hör man honom galoppera så måste man gå och se vad det är som händer ha, ha!

Det är sån spänst i sprången. Han är sju år gammal och ägs också av Våxtorps Djurklinik.

Grappa Q startade även en MSV B5. I dag tänkte jag att nu ska vi prova att spänna bågen lite. På honom har man fått vara lite försiktig med det. Det har nästan varit så att han blivit alldeles för spänd och börjar knarra med sina tänder och lite annat om man ber om lite för mycket. För då ger han allt och lite till. Därför har jag verkligen bara velat ge honom lite space på banan och i träningen och väldigt sakta börjat plocka ihop honom men släpper snabbt ut honom igen.

Så han känner att ”aaaah, detta var ju inte så jobbigt, hääärligt”. Jag har ju inte ridit så mycket på honom heller, så då får man ibland också tänka på att inte samla ihop för mycket och kräva för mycket.  Jag kommer ju som en helt ny ryttare och rider kanske inte helt likadant som han är van vid. Vissa hästar behöver lite mer utrymme helt klart.

Men den här starten kunde jag verkligen rida med ännu mera spänst. Wow! Det var verkligen megabra! Vi satte till och med våra seriebyten. Det har tagit lite tid för mig att rida in mig på hur han vill ha sina serier gjorda. Men nu börjar vi verkligen synka på nästan alla plan.Vi red ihop 67 procent och kom på fjärdeplats i klassen.

Kerstin har jobbat i helgen och har hjälpt till så mycket med hästarna för mig. Fixat alla fina knoppar på dem, hjälpt till att ta ur dem, packat, mockat lastbilen. Verkligen bortskämd med en grym groom! Praktikant- Isabella har också hjälpt till en hel del.

Detta är min ”lediga” helg.

Försöker vara ”ledig” varannan helg ungefär eller en helg i månaden. Det är LYX!

Tack alla fina hästägare för ert förtroende, mina sponsorer och Kerstin och alla alla andra !

Kort film från nästan allas starter kommer här:


Sofie Relander
8 oktober 2020 21:38

”Jag har inte vågat ringa Lussan än”

”Jag har inte vågat ringa Lussan än”
Barbaresco MW på Flyinge. Foto: Privat

Nu har båda Breedersveckorna gått och vi är tillbaka till verkligheten igen.

Fast för mig kommer det nog ta ett tag att riktigt komma tillbaka till ”verkligheten”. För nu kan man säga att ATG-talang verkligen drar igång. För ett tag sedan fick jag reda på att jag var en av tio ryttare som blivit uttagen till detta projekt.

I år öppnade de upp fyra nya platser för hoppryttare, då det var rekordmånga som sökte. Så vi är totalt tio. Sex hoppryttare, två dressyr- och två fälttävlansryttare. Tänk att detta drar i gång nu. Jisses! Den 27 oktober har vi vår första träff. Den kommer vara uppe i Stockholm under två dagar.

Det som hela detta projekt går ut på är att hjälpa oss ryttare ännu lite till. Det är Svenska Ridsportförbundet som tillsammans med ATG gör det möjligt.

Hon är absolut inte läskig, det är inte det.

Det vi får hjälp med är väldigt mycket upp till oss också. Vi har en viss summa pengar/bidrag som vi får använda till något som hjälper oss i vår satsning. Något som höjer oss ett snäpp till.

Vi i dressyren får ha tillgång till Lussan som mentor, fast jag har inte vågat ringa henne än. Hon är absolut inte läskig, det är inte det. Jag har tränat för henne ganska många gånger via landslagsträningarna men även via talang nivå 3 och det har absolut inte varit läskigt.

20201008_150630_grappa_q
Duktiga Grappa Q! Foto: Privat

Men det är så himla pirrigt att ringa henne, det är ju Lussan vi pratar om. Vad ska jag fråga, vad kan jag fråga? Vad får jag fråga? Haha….här kommer min osäkerhet in i att inte vilja göra fel. Så nu får jag tänka som i ridningen. Bara gör det! Så innan dagen är slut ska jag ringa Lussan (ooooh shiiiit).

Vi kommer ha mycket avsutten träning är jag helt 100 på. Jag är rätt säker på att vi kommer få läsa på om juridik, ekonomi, mediaträning och så vidare. Så vi kommer få lära oss att hantera hela vårt företagande på ett mer säkert vis. Jag tror man kommer bli lite mer enhetlig efteråt. Jag är ju absolut bombsäker på att jag kommer lära mig så mycket av så mycket nyttigt som man bara kan och kanske annars inte tänker på.

Just nu innan vår första träff så ska vi fylla i en kostregistrering. Detta gör vi för att de sedan ska kunna ge oss individuella kostråd. Kosten har ju egentligen väldigt stor påverkan på oss. Stress, muskelmassa, magsystemet, humör, prestation med mera är sådant som hänger ihop med vad vi äter och när vi äter.

Jag är ju världens tårt/kakmonster.

Så just nu väger jag varje livsmedel för sig, knappar in det i en app där jag kan söka upp vad det är för livsmedel och sedan hur mycket av det. Inte superkrångligt. Ni kommer ihåg att jag gjorde detta för ett par veckor sedan kanske, men då bara i tre dagar. Detta är samma, fast i sju dagar! Så ja, några fler dagar blir det.

Jag behöver i alla fall inte själv räkna så mycket på något. Vilket jag hoppas få lära mig mer om sedan. Jag är ju världens tårt/kakmonster. Så någon ”ajabaja” kommer jag helt säkert att få. Men det kan vara nyttigt för mig att verkligen få veta hur illa det egentligen är att äta sådant varje dag som idrottare. Få veta vilken egentlig påverkan det har på min kropp.

Fast mina matvanor i övrigt tror jag ändå är väldigt sunda.

Träning är nästa grej, det kommer säkerligen bli mycket av det där. Jag tror vi kommer göra ett cooper-test eller liknande. Vet inte så mycket om det, men tror det är någon form av konditionstest.

Jag gymmar ju lite här på gym i Bua (det ligger nära och bra). Nu har jag även börjat ta med mig Kerstin, min fina fina hästskötare. Hon tycker det är superskoj med gym och har själv tränat väldigt mycket tidigare. Så det är en rolig person att ha med sig, hon är verkligen motiverad och smittar med sig av det. Med på gymmet har jag också Linus (min kille) som hjälper mig otroligt mycket. Han hjälper till med övningar, peppar mig och håller mig motiverad. Så jag har ett himla gott gäng runt mig. Det är otroligt viktigt, då får man rätt energi.

Om nu min mamma kan stå ut med det…

Vi kommer även få ha Johan Plate som mental tränare. Honom har jag också haft tidigare, då i talang nivå 3. Det kommer bli väldigt spännande att se vad vi kommer få lära oss mer av nu. Det som är så himla bra är att jag har min mamma som är mental coach här hemma. Så med henne kommer jag kunna fortsätta mitt arbete med som jag får av Johan mellan gångerna vi träffas. Om nu min mamma kan stå ut med det, jag tror det, hon brukar göra det.

Vi har även gjort en personlighetsanalys. HA HA…det va skoj att se resultatet. Väldigt mycket som stämde in. Väldigt roligt att läsa igenom. Det var säkert 40 sidor med analys av mig. Hur jag är, hur jag hanterar situationer, hur andra uppfattar mig, vad jag kan tänka på, mina starka sidor jag ska ta tillvara på. Vilka sidor som jag kanske borde jobba på. Den var verkligen superintressant! Så det hoppas och tror jag att vi kommer få jobba vidare med.

Det är en riktigt jäkla powerboost inför vintermörkret.

Den 27 oktober kommer jag dra upp till city, storstan, huvudstaden Stockholm! Ska bli väldigt spännande att åka dit, ser så fram emot detta. Jag kommer helt säkert skriva löpande om vad vi gör och vad jag får lära mig!

Jag ska även ta mig en funderare över vad jag kan använda mina individuella medel till. En PT, en mental coach, en resa till Tyskland i två veckor med Barcelona för träning, alltså det finns så många fantastiska möjligheter med detta och jag är ENORMT tacksam över denna möjlighet jag har fått med detta nu. Det är en riktigt jäkla powerboost inför vintermörkret.

Tycker man det är kul att kolla vloggar så finns det en ny ute, den är från dag två på dressyrbreeders.

Ha en fin vecka!

Sofie

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-