Lisa Gustavsson
Blogg
Lisa Gustavsson är ryttare och tränare och ingår i landslagets observationstrupp i Working Equitation, WE. Tidigare har hon tävlat hoppning upp till 140 och MSV dressyr.
Lisa Gustavsson
7 juni 14:51

WE-bloggen: ”Hästarna gynnas inte av att gå mot klockan i tidig ålder”

WE-bloggen: ”Hästarna gynnas inte av att gå mot klockan i tidig ålder”
Vår bloggare Lisa Gustavsson och hennes häst Tore spanar in banan. Foto: Privat

Nu är det dags att passa på och lägga in förslag till tävlingsreglementet. Använd den demokratiska rättigheten vi har och påverka vår sport från grunden. Det är viktigt att våga engagera sig i saker som behöver förändras eller utvecklas. Här hittar ni länken till synpunkter på TR. Om vi som ryttare, arrangörer och funktionärer väljer att inte lägga in synpunkter kan man inte heller klaga när något blir galet och det finns en ännu större risk att de som bestämmer gör det godtyckligt och att det framför allt inte baseras i verkligheten utan förändras till det som passar byråkratiskt istället. Sämre för sporten helt enkelt.  

Mitt förslag

Själv har jag lämnat in förslag på att det ska finnas möjlighet att starta unghästar i avd B där speeden inte är med. Det är såklart min högst subjektiva åsikt att hästarna inte gynnas av att gå mot klockan i tidig ålder. I hoppning är det inte ens tillåtet förrän hästen fyller sex år och då måste den ha gått två felfria rundor i klassen innan för att visa att den är redo. Fyra-  och femåriga hästar får inte gå på tid överhuvudtaget.

Undantaget är Falsterbo och liknande tävlingar där det helt plötsligt är tillåtet men det är en helt annan diskussion för ett annat forum. I WE är det extra viktigt att engagera sig i frågor om förändring eftersom grenen är så ung och fortfarande i stor utveckling, allt förändras fortare än i till exempel dressyren där de har fullt upp med att fundera på om de kan tillåta lättridning på fler ställen än vid ökning av steglängden i lätta klasser.  

Splittrad känsla

Just speed överlag i låga klasser känner jag mig lite splittrad kring. Jag förstår att många, inklusive jag själv, tycker att speeden är det bästa med WE. Samtidigt ser jag att den gör att många ekipage har svårt att komma vidare från travklasser eftersom deras hästar hetsar upp sig väldigt mycket i galopp. Detta främst på grund av att de enbart har galopperat inne på banan när det varit dags för speed.

Utöver det finns det många ryttare som är nöjda med att tävla i travklasser och då ska de självklart få rida alla tre moment. Jag har exempelvis elever med fantastiska varmblodstravare som gör travprogrammen riktigt fint och är supersnabba i speeden men har kommit upp i en ålder där det inte känns aktuellt att lära dem galopp, de ska inte hindras från att vinna alla travklasser där ute. Dessutom gillar jag inte att reglera saker som man som ryttare ska kunna påverka själv. Därför är en möjlighet att rida avd B i mitt tycke en bra lösning.

De som vill tävla på riktigt och rida speed får det och för de ekipage som vill fokusera på utveckling i lugn och ro har möjlighet till detta. Här är det också viktigt att tränare kommunicerar till nya ryttare hur man förhåller sig till speed för att nå de mål de själva satt upp för sig själva och sin häst.  

Film ovan: Tores långsamma speed från förra helgen, Jag försöker ta kortare vägar men undvika att skynda på i något moment, det kostade mig en placering men det är viktigare att befästa ett lugn på tävling än att vinna idag.  

Återhämtningsdags

Här hemma har hästarna haft en lugn vecka, det ger jag dem alltid efter tävlingar. Det är dock allt annat än lugnt på gården med 8 dagar kvar till första ridlägret och det känns som att varje gång något stryks från att göra listan så tillkommer två nya måsten. Lite träningar både hemma och iväg har jag hunnit med ändå. Det är lite paus i tävlingsterminen här nere så vi fokuserar mycket på att bygga upp inför hösten.

Övar övergångar och flera tränar på att komma vidare till nästa nivå. Har man en inplanerad tävling så vill man ju gärna öva så som hindrena ska ridas enligt den klassen. När det är paus gäller det att passa på att öva på det som är nytt och känns lite svårt. Jag upplever att det blir mindre frustration hos ryttarna när tävlingarna är lite längre bort. Mer fokus på prestation och mindre på resultat. Och som vi alla vet får man släppa på perfektionen när det är dags att lära sig nya saker. För mig är den utvecklingen mycket viktigare än priser på tävling.

För några veckor sedan lyckades jag guida ett ekipage till deras första lyckade galoppombyte, det kändes som en riktig vinst! Det gjorde också mig helt plötsligt tacksam för att det varit så svårt att få till rena byten på Zaphira som gjort “hoppbyten” hela sitt liv. 

Zaphirapabron

Önskar er en bra vecka

Nu vet jag hur man gör och kan hjälpa andra, vilket är något som jag brinner för. Jag tycker det är så roligt att hålla träningar och se andra utvecklas. WE har bra övningar oavsett om man bara vill jobba på relationen med sin häst eller rida VM! Lycka till med träningar och tävlingar i veckan och vill ni se mer av mig och mina hästar kan ni följa oss på WE_med_LisaGustavsson  

/Lisa


Lisa Gustavsson
20 september 17:06

WE-bloggen: ”Varför fäster vi så mycket vikt vid hästens huvud?”

WE-bloggen: ”Varför fäster vi så mycket vikt vid hästens huvud?”
En bild som för symboliserar varför vi håller på med hästar. Grim och Ofelia har en moment i skottkärran. Foto: Lisa Gustavsson

Sedan jag kommit hem från Vetlanda har livet gått i full fart. Under den närmaste veckan har jag haft träningar fem kvällar. Extra kul var att få besöka Eriksmåla och träffa många nya duktiga ekipage, flera är jag säker på att jag får träffa på tävlingsbana framöver.

Det är alltid svårt att komma till ett nytt ställe och träna, vilken nivå man ska lägga sig på och hur djupt man ska gå i deras ridning. Tacksamt med WE är att många av hindren hjälper en lösa mycket problem. En av ridskolehästarna, som för dagen tränades av en av Eriksmålas duktiga ridlärare, visade upp detta på ett oerhört fint sätt. Han började lite som en kamel – ni som vet, ni vet. Med uppmuntran från mig att strunta i huvudets position och arbeta framåt samt låta honom ha kul. Det var uppenbart att många ryttare hade varit irriterade på huvudpositioner på hästen. Sagt och gjort och sista 10 minuterna gick det knappt att känna igen hästen så fin var den. Det var ett tydligt kvitto på hur viktigt det är att vi inte fäster oss vid huvudpositioner och rider våra hästar framåt, mjuka och glada så kommer formen på köpet. 

Eriksmåla
Träningsdags i Eriksmåla! Foto: Lisa Gustavsson

Det här med huvudposition och hästar är ju något människan inte verkar kunna släppa. I det viktorianska England band man upp hästarnas huvud så högt som möjligt då det ansågs tjusigt. I vissa westerngrenar ska de helst ha huvudet långt nere vid knäna. Alla känner vi till debatten med rollkür. Varför fäster vi så mycket vikt vid hästens huvud? Är det så enkelt att det är det första man ser och det som lättast bedöms, det är ju betydligt svårare att se lätthet och egenbalans. De flesta människor som ridit mycket och är framgångsrika pratar om att man inte ska lägga så mycket fokus på formen, men faktum är att domarna skriver ÖT (över tygeln) på hela pappret om en häst skulle gå i öppen form utan att kröka på nacken.

Vid de tillfällen känns det som allt annat glöms bort, hur gick resten av programmet, var punkterna bra, satt ryttaren fint, hade hästen öronen framåt?

Hur ska man då som tränare kunna motivera sina elever att inte fokusera på formen?

Jag tänker inte heller sätta mig själv över detta, jag tycker också det är fult och blir frustrerad om jag rider en häst som inte vill samarbeta och springer med huvudet i vädret. Frågan är varför det är så frustrerande? Lyssnade på ridpodden för några veckor sedan – ett avsnitt där just hästens form diskuterades. Då lyftes ett intressant faktum att i USA fokuserar de inte alls på kröken på nacken vilket i sin tur gör att man ser ryttare på internationell nivå rida fram sina hästar med huvudet rakt ut. Genom att ha en annan grundlära, så ändras hela synen på just formen. Människor är väldigt påverkbara, kolla bara hur fort modet ändrar sig och de flesta hänger på. Ibland ska det vara supersmala jeans som knappt går att få på, ett par år senare måste vi ha jättevida jeans där man går och trampar på kanten. 

Det är på grund av hur lätt vi förändrar vad som ses som vackert vi behöver utomstående människor som tittar in och säger ifrån när saker blir vansinniga. De flesta av oss utomstående tycker att överdriven rasavel är fel. Varför avla på hundar som inte kan andas eller får så dåliga höfter att de inte kan gå vid fyra års ålder, bara för att man efterfrågar ett specifikt utseende på utställningen. I varje specifik rasklubb ser man inte problemet. En organisation kan inte kontrollera sig själv när den blir hemmablind. I fallet med hästhuvudets position tror jag att vi måste rannsaka oss själva lite och fundera på varför vi tycker att något är vackert och något annat är fult. I viktorianska England var för övrigt kamelpostionen att föredra och det är något som är värt att fundera på!

Vill ni se mer av mig finns jag på Instagram, annars kommer nya tankar nästa vecka!

/Lisa 


Lisa Gustavsson
13 september 16:40

WE-bloggen: ”Stolt över min gren som premierar mjuka hjälper”

WE-bloggen: ”Stolt över min gren som premierar mjuka hjälper”
Vetlandas fina ridhus. Foto: Privat

I helgen har jag, Zaphira och familjen varit i Vetlanda och tävlat, där anordnades Svenskt mästerskap och Riksmästerskap. Inledningsvis vill jag berömma arrangören för en fin tävling med fantastiska banor och det gav verkligen känslan av hästfest. Tävling på flera banor samtidigt och denna nya utebana med fibersand är verkligen fantastisk. 

Nyabanan
Nya utebanan.
Ridhusinrifran
Framridningsridhuset, med sina fina arkitektoniska detaljer, är över 70 år gammalt.

I sann WE-anda var det en väldigt familjär känsla och det var verkligen ett nöje att titta på junior och young rider klasserna. Så fin ridning på trygga glada ponnyer och hästar bådar verkligen gott inför framtiden. 

Framitdensweryttare
Grim hälsar att Zaphira egentligen är hans häst och han vill tävla som de andra barnen. Morfar agerar hästskötare. 

Nästa höjdpunkt var ju självklart att se SM för seniorer. Det var verkligen inga enkla banor men de dansade igenom dem på en hand och jag fick lite nya idéer för hur jag ska lägga upp min kür. Ida Maria Johansson och Hoxi tog sitt tredje SM-guld och red så nära prickfritt man kan komma.

Att sen en junior återigen knep andraplatsen får mig att tänka på devisen: “Hur bra du än gör något kommer det alltid finnas ett barn som gör det bättre” och Sara Nissling gör det sannerligen fint med sin Elvin B. Bronset knep sen Therese Edlund och hennes fina hingst Aragorn GE

Prisutdelningsm
Prisutdelning i tekniken, där Ida Maria Johansson vann. Anna Böhme Graneskog var tvåa, Sara Nissling tre och Therese Edlund fyra.

Jag och Zaphira red RM för seniorer som går i MSV B, vi startade med en ganska blygsam dressyr, hämtade upp det i Tekniken och avslutade med en tredjeplacering i Speeden trots att jag missade ringen. Totalt slutade vi på en femteplats och jag är rakt igenom nöjd med vår insats.  

Att det är internationella domare på SM och RM är ju utvecklande och det var intressant att läsa deras kritik. WAVE har ju nämnt SM som en tävling att hålla koll på och det går verkligen framåt för Sverige i WE. Jag är så glad över att min fina häst låter mig vara delaktig i detta och att hon är en sån dröm att ha med sig på allt. Det finns inget som bekymrar henne. 

Prisutdelningirmspeed
Prisutdelning från speedklassen.

Vi fick även allmänt bra beröm av överdomaren som vanligtvis inte är så mycket på WE-tävlingar men hon uttryckte också hur fin stämningen var och vad fint ungdomarna red och behandlade sina hästar. I dagens debatt angående hästvälfärd gör det mig väldigt stolt att både vara med och tävla samt utbilda andra inom en gren som genererar god ridning och hästhantering, som premierar mjuka hjälper, positivitet och samarbete. 

Zaphiraefterprisutdelning
Zaphira efter prisutdelning.

De närmsta två veckorna är väldigt intensiva med träningar på sju ställen och sen är det DM på hemmaplan nästa lördag.

Vill du följa mina turer närmare kan ni följa mig på @WE_med_LisaGustavsson. Vill ni också se alla andra projekt och djur vi har på gården så finns även Instagramkontot @Skrubbeboda_gard, lycka till med träningen i veckan!

 /Lisa  


Lisa Gustavsson
6 september 15:50

WE-bloggen: Ridning är som en terapisession

WE-bloggen: Ridning är som en terapisession
Lisa Gustavsson och hennes Zaphira. Foto: Privat

Nu är startlistorna ute för årets Svenska Mästerskap i Working Equitation. Ni hittar länken till Equipe här. Trots att jag är väldigt nervös, ser jag fram emot tävlingen. Det var en så fin upplevelse i Linköping förra året! Jag och Zaphira ska starta Riksmästerskapsklassen. För att vara kvalad dit, behöver man ha startat MSV B med lägst 62% i både teknik och dressyr samt genomfört en speed. Det behöver inte vara vid samma tillfälle. För att kvala till SM behöver man genomfört teknik och dressyr i svår klass på 62% samt genomfört en godkänd teknik, inte heller här behöver man ha gjort det vid samma tävlingstillfälle. 

Jag ser fram emot att se SM-ekipagen, att se bra ridning är alltid utvecklande och det kommer ett par riktigt duktiga ryttare till Vetlanda nästa helg. Jag rekommenderar starkt att man åker dit och tittar på om det finns möjlighet. Vi har även både juniorer och young riders till start i RM. För juniorerna behöver man ha genomfört LB med minst 62% i både teknik och dressyr, för young rider är det samma procent fast i LA. 

Zaphria Betar
Zaphira betar nöjt efter söndagens träningstävling.

I söndags var jag och Zaphira och genrepade dressyrmomentet på träningstävling hemma.  Jag är väldigt glad att jag åkte på det, behövde en bra runda i ryggen innan RM. Zaphira gjorde en strålande insats och slutade på 68%, hoppas på att kunna göra om det på lördag. 

Det är fullt upp hela veckan hemma med förberedelser, utöver det har jag just nu väldigt mycket träningar. I snitt tre kvällar i veckan och det kommer in nya förfrågningar hela tiden. Det är så roligt att nya ryttare får upp ögonen för vår fina sport varje dag. Flera av de som tränar har som mål att starta distriktsmästerskapet om några veckor. I Blekinge får vi fler och fler starter varje år. Jag tycker det är väldigt roligt att vara delaktig i något som utvecklas i full fart. Hade någon sagt till mig på tävling för fyra fem år sen att nivån skulle höjas så mycket och så fort hade jag inte trott på dem. 

Tore På Tävling
Tore på tävling.

På träningarna den senaste veckan har vi övat mycket på vändningar och att hästarna bibehåller lugn och engagemang. Ryttarna är nog de som får öva allra mest. Att bibehålla fokus på uppgiften samtidigt som man planerar för nästa steg är oerhört svårt. Ibland känns det som om ridning är en lång terapisession. Jag är den första som kan erkänna hur mycket man får jobba mentalt med sig själv för att utveckla sin ridning. För hur ska hästarna kunna bibehålla sitt lugn och koncentration om inte ryttaren kan göra det? 

Zaphira På Prisutdelning - Kopia
Zaphira prisutdelning.

Ni får gärna hålla en extra tumme för mig, även om jag är väldigt nöjd redan bara över att vara med och ser det som ett tillfälle att utvecklas. Målet är ju såklart att rida SM i framtiden och då är det väldigt utvecklande att se de ryttarna som redan är på den nivån.

Ni kan följa mig på @WE_med_LisaGustavsson och jag hoppas vi ses i Vetlanda i helgen! /Lisa  


Lisa Gustavsson
30 augusti 22:02

WE-bloggen: Ett steg framåt och två tillbaka

WE-bloggen: Ett steg framåt och två tillbaka

Det finns en gyllene regel när det kommer till hästutbildning, “går det inte i galopp, går det inte i trav. Gör det i skritt och går det inte i skritt får man hoppa av”. Det mesta som inte fungerar med hästar brukar handla om att man ställer för höga eller fel sorts krav.  

Träning

Jag är just nu på en punkt med Zaphira där det känns som utvecklingen kommer väldigt långsamt och ibland känns det som ett steg framåt och två steg tillbaka. Som ryttare är det alltid svårast att utveckla sig själv. Unghästar går alltid framåt med stormsteg.

När man utbildar hästar i saker man kan och känner sig bekväm med, är det enkelt, främst eftersom det skapar ett lugn hos ryttaren att känna till nästa steg. Om en unghäst gör fel bekymrar man sig inte för att det inte ska gå utan gör bara lugnt om övningen tills det fungerar. För vissa går det fort, för andra tar det mer tid, men det går alltid. 

Att behålla den känslan som ryttare när man övar på saker som är nya för sig själv, är inte alls lika enkelt. Ridning är åtminstone för mig oerhört förknippad med min självkänsla. När det inte går bra, känns det mesta skit och när det går bra, är man uppe bland molnen. Detta är något jag alltid har fått jobba med oavsett disciplin. När jag tävlade hoppning och var supernervös inför en debut i högre klass trodde jag det hängde ihop med faktumet att jag inte vill dö, men det visade sig att jag var lika nervös av att starta högre klasser i både dressyr och WE. 

Det har också visat sig att jag blir lite överspänd av hela bedömningsmomentet. Att det sitter någon i änden av banan vars enda uppgift är att tycka till om hur jag rider är ju helt klart skrämmande. När man tänker på att detta är något man gladeligen betalar för kan man ju verkligen undra vad för motivation som ligger bakom. Fördelen som jag ser det är att man blir van vid att hantera sina känslor i pressade situationer. Om man jämför det med jobbet så finns det ingen situation där man i slutet av arbetsdagen behöver hämta ett samlat protokoll med procentsats över dagens insats samt en lista på vem av kollegorna som lyckats bäst.

Protokoll

Utöver detta har man alltid en massa “läktarryttare” som har lösningen på allt och berättar för en hur man skulle ha ridit eller tränat, detta trots att många av dem inte har tävlat det senaste decenniet. 

Hur hanterar ni dåliga känslor förknippade med träning och tävling? Jag backar! Min mamma har alltid sagt att man ska vänta med att gå upp i en högre klass tills klassen under känns lite tråkig. Precis som när slutan i galopp inte fungerar så får man göra det i trav, försöker jag hantera tävlingar som inte går bra. Backa ner någon nivå, sänka förväntningarna och låta saker vara enkelt och framförallt roligt. Det är ju trots allt därför vi håller på med våra hästar dag ut och dag in i alla väder. 

Hästar I Hagen

Vill ni se mer av vad vi gör på gården kan ni följa oss på instagram @Skrubbeboda_gard. Är det bara hästar och träning som är intressant så kan ni följa mig på WE_med_LisaGustavsson, Lycka till med träningen i veckan / Lisa  


Lisa Gustavsson
23 augusti 17:09

WE-bloggen: Så tränar du på parallellslalom

WE-bloggen: Så tränar du på parallellslalom
Tore på dressyrtävling. Foto: Privat

Parallellslalom är svårt för de flesta, det är många tighta vändningar på varandra och kräver att hästen lyckas balansera sig ganska bra även i låga klasser. Det kan ställa till med lite olika problem. Jag har på slutet tränat flera ponnyer som helt enkelt bara bryter av till skritt när det blir lite  kämpigt i svängarna.
Bild

BildBild

Under träningen i måndags provade vi på en kombinerad slinga där parallellslalom låg längs med ena långsidan. Jag byggde den med minst 10 meter mellan vänster och högerstöden och hade 8 meter på längden.

Svängarna  är således lika korta som på en tävling men det blir mer tid emellan för att hästen ska hinna komma fram lite mer innan nästa sväng. På andra långsidan placerade jag två bommar med 20 meter mellan där ryttarna fick öva på att länga steget. Målet var att bibehålla energin in i den något förenklade parallellslalomen så att det skulle bli mer flyt. Om man får klappa sig själv lite på axeln som tränare så måste jag säga att alla hästarna svarade väldigt fint på denna övning och jag kommer definitivt göra det igen. 

Jag upplever att parallellslalom tydligt visar upp hästarnas svagheter, har du en häst som bara vill ställa till höger visar det sig direkt i vänsterbågarna och vice versa. När det kommer till tempo upplever jag samma sak, de som är lite lata tycker det är kämpigt och blir ännu latare. Sen har vi de som blir heta och triggar igång sig själva ordentligt när det är dags för parallellslalom och då måste man istället jobba på att hålla dem lugna. Zaphira tenderar att bli het och slängig i bytena och jag åker tyvärr med lite. Vi har båda en del att jobba med helt enkelt. 

Zaphira i parallelslalom

Även med hästar som blir för heta jobbar jag med en mycket större uppbyggnad och till att börja med bara tre pinnar. Eftersom jag rider halvblod som är stora och tar tid på sig innan de kan göra små vändningar och samla sig hade jag gärna sett att avstånden anpassades mer i låga klasser. Men man får ta det för vad det är och träna som man själv tycker är lämpligt hemma. Jag tillåter även mina hästar att gå lite “päronbågar” för att få plats. 

När det kommer till hur man ska träna in parallellslalom verkar det finnas två läger som gör helt olika. Ena sidan är supernoga med att vägarna ska vara raka och böjarna på plats från början och att man istället får ta det i långsammare tempo, andra sidan tycker det är okej att ta ut svängarna lite och låta hästarna hitta sin takt. Vad man har för häst påverkar såklart också hur man väljer att träna den. Det är stor skillnad på att rida 6 meters vändningar på en liten lusitano som är 155 cm och avlad för att samla sig än ett halvblod på 175cm som är avlad på stora rörelser även om de bägge hästarna  är i samma utbildningsfas. Alla hästar har olika förutsättningar och det finns inte bara ett sätt att utbilda hästar, ridkonst är väl att hitta de vägar som fungerar för varje specifik häst.

Vill ni se mer av vad vi gör hemma på gården kan ni följa @skrubbeboda_gard på instagram, vill ni istället bara se vad som händer i stallet så är det @WE_med LisaGustavsson som har rätt material. Lycka till med träningen av hästarna i veckan och glöm inte bort att ha roligt! /Lisa 


Lisa Gustavsson
16 augusti 17:26

WE-bloggen: ”Små barn och WE”

WE-bloggen: ”Små barn och WE”
Agnes ringer i klockan. Foto: Privat

Jag vill börja med att tacka för all positiv respons från förra inlägget angående hur vi ser på barn i sporten. Denna vecka har jag tänkt spinna vidare på barn, fast istället fokusera på de allra minsta.

Jag har ett par elever som går i förskolan och på lågstadiet. Ett stort bekymmer i WE är just hur mycket man ska komma ihåg och vad som faktiskt  är rimligt att förvänta sig av så små barn. Successivt har jag kommit fram till ett system som fungerar bra som grund för de flesta småbarnsträningar. 

Grim Och Ofelia På Bron
Grim och Ofelia på bron. Foto: Privat

Jag inleder med en på-spåret-övning där alla kan vara med. Exempelvis så ligger slalom längs med ena långsidan, bron på kortsidan, en volt runt tunna på nästa långsida, samt avsluta med att flytta mugg på den sista kortsidan. Tänk lite hinderbana från barngympa när man var liten. På detta vis håller man lätt igång tre till fyra ekipage samtidigt.

Är någon helt ny måste man självklart gå igenom varje övning i lugn och ro men barn lär sig fort och efter ett par gånger har de full koll. Övning upprepas sedan i motsatt håll. Efter det brukar både barn och hästar vara väl igång. De känner igen sig i övningarna och det börjar bli dags att rida lite längre slingor. 

För att jobba på komihåget är det ju viktigt att få rida många hinder på rad men det kan också  vara svårt. Därför bygger jag upp banorna i två eller tre omgångar. Första slingan kanske är 6 hinder, alla rider var sin tur. Sen bygger jag på med ytterligare två hinder, tredje rundan likadant. Då är man utan problem uppe i 10 hinder och barnen har stenkoll. Att öva lite i taget gör att de känner sig bekväma även med de längre banorna.

Med vuxna brukar jag vända på hindren för att få nya vägar. Detta har inte alls varit lyckat med barn, då de missförstår och inte läser “logiska” vägar på samma sätt som vuxna gör och därför har jag börjat med att bygga upp banorna successivt.

Upprepning är inlärningens sanna moder. Fördelen med att rida slingor är att man känner igen sig och att det blir mindre fokus på att komma ihåg vart man ska och mer fokus på att rida. Som vi alla vet är det rätt mycket att hålla reda på när man rider överlag. Ska man sen också försöka hålla i en lans samtidigt, då behöver ordningen på hindren sitta, för det har man inte tid att fundera på. 

Agnes Rider Slalom
Agnes rider slalom. Foto: Privat

Överlag har jag mycket träningar just nu och jag försöker ständigt utveckla mitt koncept för att hela tiden bli en bättre tränare. Precis som med ridning behöver man öva på att träna för att bli bättre. Men det kräver också mycket tankar, planering  och funderingar utöver tiden man står på banan. Den förberedande kursen “Starta WE på DM” är fullbokad och jag ser mycket fram emot hur det upplägget ska fungera. Vi kommer att gå igenom alla hinder samt titta över dressyrprogrammet. Sista träningen ligger efter att banskisserna kommer ut.

Så kan man tillsammans med ryttarna gå igenom dem och kolla igenom om det är något som är oklart eller känns svårt. Jag brukar passa på att öva liknande linjer från tävlingsbanan för att förbereda hästarna, det är alltid lite lättare om de känner igen sig på tävlingsbanan. 

Gårdsarbete När Det är Som Bäst
Gårdsarbete när det är som bäst. Foto: Privat

Mer vardag, hästar och WE kan ni få om ni följer mig  på Instagram @WE_med_LisaGustavsson och vill ni se mer av gården och massor av andra djur så finns Instagramkontot @Skrubbeboda_Gard.

Lycka till med träningen i veckan!

/Lisa 


Lisa Gustavsson
10 augusti 13:54

WE-bloggen: Att träna barn är inte som att träna vuxna

WE-bloggen: Att träna barn är inte som att träna vuxna
Elin Bengtsson och Touch Me efter prisutdelningen. Foto: Privat

När man själv är lite ringrostig på tävling är det ju skönt när ens elever lyckas. 14-åriga Elin Bengtsson och Touch Me slog till med en andra plats i LB och hade hela 72% i tekniken, med 64% i dressyren och godkänd speed. Detta i sin tur leder till att Blekinge har sin första junior genom tiderna kvalad till Riksmästerskapet i Vetlanda i september. Lite extra stolt blir man allt som tränare!   

Att få in flera barn och unga i sporten är ett av mina privata mål och WE är ett mycket bra sätt att lära sig hantera och reglera sin häst på ett tydligt sätt. När jag har haft träningar i hoppning, har jag alltid upplevt att det varit svårt att kommunicera noggranna vägar och har därför alltid använt rundningsmärken och gångartspassager. Det hjälper också hästen men framförallt krävs det att ryttaren gör sitt jobb noggrant och genomtänkt, annars krockar man med blomkrukan som i det här fallet fick agera rundningsmärke. I WE är ju denna form av markeringar en ständig del av banan och det blir tydligt att halten var för tidig om man inte når muggen. Då behövs inga ord från tränaren. 

Att träna barn är något jag brinner för men det skiljer sig också väldigt mycket från att träna vuxna. Något som är väldigt viktigt att ha med sig är ju att vi på flera sätt kräver mer av barnen i ridsporten än vad de gör i skolan. Som tränare kan det vara bra att orientera sig lite i åldrarna så man vet vad som är rimligt att förvänta sig. Visst är ofta ryttarbarn långt framme i utvecklingen tidigt men det är ändå viktigt att kraven inte är orimliga. Framförallt ska det vara kul både för häst och ryttare. Barns utveckling går så fort vilket i sig är väldigt inspirerande. Också hur de tar sig an varje uppgift utan att fundera över om det ska gå eller inte, de bara gör tills det går. Barn utvecklas otroligt av att man bara säger att de ska kämpa och är duktiga. Vi vuxna kräver lite tydligare korrigeringar. 

Grim, två och ett halvt år, och Ofelia flyttar mugg.

Vi kanske också behöver kolla över vårt belöningssystem och anpassa det lite mer efter barn och unga. Överlag tycker jag det kan vara svårt som barn att tävla bland vuxna och då kanske de kan förtjäna något extra pris på tävlingen. Varför inte ha pris till bästa junior eller att alla under 18 får med sig något litet pris hem som uppmuntran? Självklart ska ridning inte handla om priser, men barn har lite svårare än vuxna att tänka långsiktigt och kan behöva en omedelbar belöningsrespons. Att få känna sig duktig är nödvändigt och det är ju synd om unga människor ledsnar på att tävla Working Equitation eftersom de måste jämföra sig själva med andra som är fyra gånger så gamla som de är. 

Elin Och Touch Me Klar
Elin Bengtsson och Touch Me. Foto: Privat

Det är ju också lätt att snubbla in i elittänk när det var en nioåring på ungdoms-VM som avslutade med att göra byten i vartannat och undra varför vi ska dela ut små priser i LC till barn för att de ska vilja fortsätta. Då får man inte glömma att det finns många barn och unga inom ridsporten som inte har föräldrar som rider svår klass. De har inte heller en häst som är utbildad till Grand Prix. De flesta barn kämpar på med en bråkig russkorsning som kastar av dem tre gånger i veckan. I de fallen kan en liten godispåse och en rosett göra hela skillnaden så barnen vill kämpa på i några veckor till. Jag vet inte vad ni har för avfallningsrekord  där ute men mitt var på en shetlandsponny som heter Stjärna. 16 gånger på en halvtimme lyckades hon kasta av mig. Det ska tilläggas att Stjärna lever än vid 32 års ålder och blev en mycket uppskattad ponny som utbildat många små ryttare genom åren.  Hur många gånger har ni ramlat av på en träning som mest? 

Mer vardag, hästar och WE kan ni få om ni följer mig  på Instagram och vill ni se mer av gården och massor av andra djur så finns instagramkontot här. Kämpa på med djuren i regnet och så ser vi fram emot nästa vecka!     


Lisa Gustavsson
2 augusti 16:30

WE-bloggen: ”Det är inte över förrän det är slut”

WE-bloggen: ”Det är inte över förrän det är slut”
Lisa Gustavsson och hennes Zaphira. Foto: Privat

Med start i mitten av augusti har jag en kurs hemma på @skrubbeboda_gard där målet är att ekipagen ska kunna starta working equitation på vår hemmatävling i slutet av säsongen. Det är sex tillfällen, där vi går igenom hur hindren rids i respektive klass.

Vid ett tillfälle fokuserar vi på dressyrprogrammet som tillhör klassen. Jag finns även tillgänglig för stöttning på tävlingsdagen. Detta hoppas jag blir ett bra upplägg för att fler ska våga ge sig på att tävla. 

Zaphiraidressyrmomentet
Zaphira i dressyrmomentet.

Det är ju alltid lite nervöst och svårt att göra nya saker, så här kommer 10 snabba tips inför din första tävling i working equitation:

  1. Gå igenom programmen noggrant i förväg.
  2. Banskissen är väldigt viktigt i WE – läs på och ha den med när du går banan.
  3. Våga fråga om du är osäker.
  4. Det finns flera hinder man får skritta med maxbetyg 6, även i högre klasser.
  5. Det är alltid högerhand som arbetar.
  6. Finns inte onlineresultat- länken på equipe, så ligger den i Facebookgruppen “WE-resultat”.
  7. Man får inte neddömt i tekniken om man missar ringen.
  8. Om man tar ringen i speeden tjänar man 10 sekunder. 
  9. Varje moment är en egen deltävling. Du får rida speeden även om du blivit utesluten i tekniken eller dressyren. 
  10. Det är inte över förrän det är slut. Poängen brukar kastas om en del efter speeden så kämpa på ända in i mål!

I helgen ska jag till Fjälkestad med båda hästarna. Skisserna har kommit ut och känns bra. Jag är mest nervös över att komma ihåg sex olika programm och banor under dagen. Första gången jag har två hästar i olika klasser. Tore ska debutera LB:1 och det dressyrprogrammet är nytt för mig. Zaphira ska gå MSV B, som jag ridit ganska många gånger tidigare, så det känns tryggt åtminstone.

Jag har ju ridit många klasser i hoppning förr i tiden men hoppning går mer på känsla på plats medan i WE och dressyr är det mer smådetaljer att minnas. Var det att flytta undan för höger eller vänster skänkel över bommen? Är volten vid B eller F? Skulle klocka i korridor vara med i speeden? 

Alla dessa påståenden är tankar som brukar dyka upp under tävlingen, oftast ca 30 sekunder innan start, då gäller det att hålla sig lugn. 

Som upplägg denna vecka inför tävling har jag övat lite extra på dressyrprogrammen eftersom jag upplever det som min största svaghet. Båda hästarna har också gått varsin dressyrträning. Så länge jag gör mitt jobb går det bra men jag föredrar tekniken och speeden eftersom hästarna kan hjälpa en lite mer. De lär ju sig hur man gör varje hinder och kan stötta mer om ryttaren på ryggen blir lite nervös. Dressyren ställer mycket högre krav på att ryttaren ska hålla i alla trådar.  

Zaffran

Zaffran är ju bara tre år och har således inga direkta tävlingsambitioner än på ett tag men  tränar på hemma och travar nu utan bekymmer med ryttare på ryggen i lina. Än så länge har hon inte lyckats tappa sin ryttare heller.

Zaffran är lite känsligare än mina andra två och har en betydligt högre naturlig energi så jag har varit lite orolig för inridningen sedan hon föddes … Därför är man såklart extra glad att det inte verkar vara några större bekymmer. Jag är så tacksam för @sagajohanssoneq som hjälper mig och är så lugn och trygg på ryggen. 

Vill ni se närmare vad jag gör hemma om dagarna kan ni följa @WE_med_LisaGustavsson på Instagram.

Ska ni också tävla i helgen så önskar jag lycka till, vi kanske till och med ses i Fjälkestad? 

/Lisa Gustavsson, WE-ryttare


Lisa Gustavsson
26 juli 19:24

WE-bloggen om strålande insatser och utveckling

WE-bloggen om strålande insatser och utveckling

Här hemma har veckan börjat lite långsamt, årets sista ridläger avklarades i helgen. Denna gång för vuxna. Själva upplägget var mer fokuserat på WE och att alla ryttarna på söndagen skulle kunna genomföra en enklare variant av träningstävling. Jag kan rapportera att alla gjorde strålande insatser på sin respektive nivå och jag hoppas ekipagen fick med sig en god grund för att fortsätta utvecklas och komma ut på tävlingsbanan i WE. 

Traning

Att se andra utvecklas med sin häst och hjälpa dem överkomma olika hinder både i träning och hantering, att komma iväg, lasta och vara på ett nytt ställe, är ju minst lika viktigt som träningen i sig. Där har vi ju också ett ansvar som hästägare att man exempelvis kan lasta sin häst så den kan åka iväg till veterinären om något händer. Lastning är precis som att gå över en bro, ett test om ledarskap och samspel fungerar. Det handlar egentligen inte om att gå över bron utan att hästen litar så pass mycket på sin ryttare att den går framåt trots att det känns läskigt. En häst som känner sig trygg gör även nya svåra saker i god tro eftersom att den vet att ryttaren inte utsätter den för onödiga obehag eller för svåra situationer. Detta ställer i sin tur krav på ryttaren att inte ge sin häst omöjliga uppgifter och samtidigt i lugn och ro genomföra de uppgifter som påbörjats. En hästs förtroende ökar med varje avklarad svårighet.  

Ett vanligt problem är att ryttaren ställer till det för sig själv. Att vara rädd i ridningen eller i hanteringen är nog ett av de största problemen man kan stöta på i sin egen utveckling. Många som framförallt har unghästar kan tycka det är lite läskigt första minuterna innan hästen slappnat av. Mitt bästa tips då är att sätta upp en skirttslinga, exempelvis slalom på ena långsidan, en halt vid en kon på kortsidan, en korridor av bommar på nästa långsida, samt en volt runt tunna på sista kortsidan. Detta hjälper ryttaren att fortsätta framåt och hästen har något att koncentrera sig på. Att bryta dåliga tankemönster med en uppgift att koncentrera sig på är bra för hela ekipaget. 

Banan

Det har stått lite stilla med mina egna hästar eftersom det varit så mycket igång på gården de närmsta veckorna men nu har jag träningar inplanerade varje vecka framåt och första tävlingen efter sommaruppehållet den 5e augusti i Fjälkestad. Det är första gången jag rider två hästar i tremomentstävling. Lite nervös är jag över att hålla allt i huvudet, två olika dressyrprogram, två teknikbanor och två speedbanor. Det är ju mycket att komma ihåg i WE. Något vi övar mycket på mina träningar. Att rida banor på i alla fall ca 10 hinder så att ryttaren får en chans att öva på att komma ihåg långa banor eftersom det är så det ser ut när man kommer till tävlingen. Både kroppen och knoppen behöver träning och det gäller ju såklart ryttaren lika mycket som hästen. 

Jag lär mig lättast visuellt och brukar rita och skriva upp saker så jag kan se dem framför mig. Hur gör ni när ni ska lära er ett nytt dressyrprogram? 

Gardenockossanalice

Vill ni följa oss på gården mer frekvent i vardagen så finns vi på instagram @Skrubbeboda_gard. Vill ni däremot bara se hästar och framförallt Working Equitation kan ni kolla på @WE_med_LisaGustavsson. 

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden