Avelsnyheter
21 september 2020 11:21
Ridsportplus

Blondie Bitsch – ett sto att räkna med

RidponnyavelNär Carina Johansson letade sto att börja sin ridponnyavel med fastnade hon för Blondie Bitsch i Danmark. Och stoet har inte gjort henne besviken – förra året blev sonen Belissimo godkänd och i år var dottern Cara Mia en av de absoluta topparna vid 3-årstesten. ”Det känns lätt att avla på ett sto med så starka kvalitéer”, säger Carina.

Blondie Bitsch – ett sto att räkna med
Carina Johansson köpte ridponnystoet Blondie Bitsch i Danmark för fem år sedan. Hon har redan gjort stort avtryck i aveln både i Danmark och Sverige. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En av årets toppindivider vid årets ungponnytester var ridponnystoet Cara Mia (e Leuns Veld’s Lord). Vid 3-årstestet på Grevagården fick hon dubbla utmärkelser med 51 poäng både som gångarts- och hopptalang, och med den totalen och sina 9-9-9 i gångartssiffror blev hon årets högst bedömda gångartsponny totalt.

Cara Mia är en dotter till det danska sportponnystoet Blondie Bitsch (e FS Don’t Worry), som ägs av Carina Johansson i Borås. Blondie hade redan lämnat flera framgångsrika avkommor i Danmark när Carina köpte henne, och de två svenskfödda avkommorna som hunnit bli visade har nått stora framgångar – förutom Cara Mia är Blondie även mor till den godkända ridponnyhingsten Belissimo RP 193 (e FS Mr Right) som blev bästa 3-årshingst när han visades vid ASRP:s bruksprov förra året. Belissimo var Carina Johanssons första ridponnyföl.
– Det var en fantastisk känsla när han blev godkänd och jag var överlycklig, säger Carina Johansson.
– Det är en höjdpunkt i ens avelskarriär.

Belissimo
Belissimo RP 193 är Carina Johanssons första ridponnyföl – och han blev godkänd hingst. Foto: Pernilla Hägg

Var på jakt efter ett Don’t Worry-sto

När Carina och hennes mamma Eva Johansson köpte Blondie Bitsch, hade de under lång tid sneglat på ridponnyer. Tidigare hade aveln varit på SWB och haflinger, men 2015 var året de var på jakt efter ett ridponnysto. Och helst skulle det vara en avkomma till FS Don’t Worry – hingsten som dominerat den tyska ridponnyaveln och har lämnat mängder med godkända söner, flera EM-vinnare i dressyr och en lång rad avkommor som vunnit och placerat sig på Bundeschampionatet.
– Blondie låg på annons i Danmark, och hon hade ju gett bra redan då.
– Alla hennes visade avkommor hade gått vidare till den danska elitutställningen, och hennes mamma hade blivit bästa sto både i Danmark och Holland som 3-åring.

Blondie Bitsch hade under flera år varit avelssto vid Stutteri Bitsch i Danmark, och hon var till salu för att Henriette Bitsch och hennes man lade ner verksamheten. Carina och Eva åkte till Danmark för att titta på stoet innan köpet.
– Hon visade sig vara otroligt snäll och timid, och vi var ju väldigt intresserade av stammen.
– Inte bara av pappan utan även av stostammen. En bra stostam är en bra början för en fortsatt avel.

Kunde inte behålla Belissimo

Det blev köp och Blondie Bitsch flyttade till Sverige. Här seminerades hon med FS Mr Right, och när Belissimo föddes året därpå kände Carina direkt att ”det här blir bra”.
– Han rörde sig fantastiskt, men eftersom jag inte har någon möjlighet att ha hingstar så sålde vi honom som 1-åring till AnnaMalin och Charlotta Lydén i Jönköping.

119563973_659499018031363_413319805724289380_n
Årets föl heter Bocelli och är en helbror till Belissimo. Foto: Privat

Sedan seminerades Blondie med Leuns Veld’s Lord, och resultatet blev Cara Mia som Carina har tänkt att behålla som avelssto. Därpå fick Blondie vila från aveln i två år, men i år har hon ett hingstföl vid sidan som är en helbror till Belissimo.
– Jag tar inte föl varje år för jag vill hinna med fölen också, så jag vill inte föda upp för många. I år har vi inte betäckt något för det blev så krångligt med Covid-19.
– Men nästa år planerar vi att betäcka både Blondie och Cara Mia.

Det finns flera kandidater som lämpliga partners till Blondie, och Carina tycker finns många hingstar som passar till henne, och beskriver stoet både som självbärig, balanserad och lätthanterlig för barn.
– Det känns lätt att avla på ett sto med så starka kvalitéer.
– Hon har lite veka kotor som vi måste tänka på, och sedan väljer jag hingstar med lite vackrare huvuden, men annars är hon precis så som en ponny ska vara.

119567729_1224896061208494_6505899401624136101_n
Cara Mia är en av årets högst bedömda ponnyer med 51 poäng som såväl gångarts- som hopptalang. Foto: Privat

Är utbildad till LA-nivå

Trots de fina framgångarna är det ingen diva som Carina har i stallet. Hon beskriver Blondie som låg i rang, och en ponny som kan hanteras av alla. Dessutom tar hon väl hand som sina föl. I ridningen däremot har Blondie visat upp en stor portion energi.
– Hon ska vara utbildad till LA-nivå, men vi har egentligen inte ridit henne något.
– Men när hon skulle stambokföras behövde vi göra ett ridprov på henne, så min dotter red henne förra sommaren. Då märkte vi att hon är väldigt pigg i ridningen.

Totalt har Blondie fått nio föl – sex i Danmark och tre i Sverige. De tre första är ston, och alla tre är visade i Danmark där de blivit medaljkorade.
– I Danmark delar de upp bedömningen på de olika öarna, och beroende på poäng så går de vidare till elitutställningen. Det är de som går vidare till den som blir medaljkorade, förklarar Carina.

De två äldsta avkommorna tävlas både i dressyr på FEI-nivå, medans det tredje fölet Burberry Bitsch (e FS Champion de Luxe) enbart har gått som avelssto. Hon ägs av Stutteri Lund, där hennes hittills fyra födda avkommor alla har utmärkt sig.
– Alla de tre första har blivit ”årets hingstföl” i Danmark, och årets hingstunge kom tvåa.
Lunds Dorian Gray som föddes förra året är fantastiskt fin och han fick tre tior i protokollet när han visades.

119561998_974881186320486_4386781950135697291_n
Blondie Bitsch är som en ponny ska vara, tycker Carina Johansson. Foto: Privat

Även barnbarnet godkänd hingst i Sverige

Den äldsta avkomman till Burberry Bitsch är Lunds Bitsch Boy (e D-day AT), som har hunnit bli fyra år gammal och han godkändes för dansk avel förra året. I år blev han färdigkårad i Danmark, och i våras blev han en av hingstarna som ASRP godkände på dispens för svensk avel.
– Burberry Bitsch blev själv utsedd till ”dagens sto” med tio på trav när hon visades som föl, och hon vann sitt ridprov som 3-åring med höga poäng.

Förutom glädjen att ha ett sto som Blondie i stallet och föda upp fina avkommor, är Carina glad över alla vänner som köpet av henne har inneburit.
– Vi har blivit som en familj som följer och hejar på varandra, säger Carina med värme i rösten.

Fakta

Blondie Bitsch

Blondiebitsch2
Carina Johansson och Blondie Bitsch. Foto: Privat

Namn: Blondie Bitsch RP 1391 H

Ras: Dansk sportponny

Född: 2002

Härstamning: e FS Don’t Worry u Mögelholts Carrera e Casper-Mischaz x. Även modern Mögelholts Carrera är elitpremierad. Morfar Casper är Preferent och Prestatie i Holland samt Elit vid Syndicat Linaro i Frankrike, mormor Anousca är Preferent i Holland.

Uppfödare: Morten Lund Olesen, Danmark

Ägare: Carina Johansson, Borås

Största meriter: Elitpremierad i både Danmark och Sverige. Mor och mormor till två godkända hingstar.

Föllista:

  • Bitsch de Luxe sto f-06 e FS Champion de Luxe, medaljkorad i Danmark, tävlad FEI dressyr
  • Banana Bitsch sto f-07 e FS Champion de Luxe, medaljkorad i Danmark, tävlad FEI dressyr
  • Burberry Bitsch sto f-09 e FS Champion de Luxe, medaljkordad i Danmark, mor till avelshingsten Lunds Bitsch Boy och flera avkommor som utsetts till bästa hingstföl i Danmark.
  • Be Bop Bitsch val f-11 e FS Champion de Luxe, tävlad LA dressyr i Sverige
  • Barbeque Bitsch val f-12 e Rogilds Diablo, tävlad LA dressyr
  • Bollywood Bitsch val f-14 e A New Star
  • Belissimo RP 193 hingst f-16 e FS Mr Right, godkänd hingst
  • Cara Mia sto f-17 e Leuns Veld’s Lord, dubbla utmärkelser på 3-årstest med 51/51 poäng
  • Bocelli hingst f-20 e FS Mr Right

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden