Sportnytt
3 april 2020 18:24
Ridsportplus

Blufftäcke annonserades i SvRF:s medlemstidning

MisstagEtt täcke för över 40 000 kronor som sägs öka immunförsvaret och prestationsförmågan samt ge bättre narkos under en operation. Inget av detta är bevisat genom forskning, och ändå hade Häst&Ryttare en helsidesannons om täcket i sitt senaste nummer.

Blufftäcke annonserades i SvRF:s medlemstidning
Förbundsveterinär Peter Kallings beklagar att annonsen fanns med i Häst&Ryttare. Foto: Anna Nyberg/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Förbundsveterinär Peter Kallings är den första att beklaga att annonsen slank in i tidningen.
− Detta är en synnerligen tveksam annons från företaget i fråga, och dess innehåll är inte något som Svenska Ridsportförbundet står för, så annonsen borde därmed inte förekomma i Ridsportförbundets egen medlemstidning och officiella organ, konstaterar han, när Ridsport ber honom kommentera publiceringen.

Saknar vetenskapliga belägg

Priset för täcket och ett par damasker är 43 600 kronor, och enligt marknadsföringen ska dessa förbättra hästens återhämtning, ge en bättre narkos vid operation, öka immunförsvaret och öka prestationsförmågan.
− Det finns inga vetenskapliga belägg alls att detta skulle fungera på häst, säger Peter Kallings.
− BEMER- metoden, utläst Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation (low-energy pulsed electromagnetic field (PEMF) therapy), anges kunna ge en ökad mikrocirkulation enligt de vetenskapliga referenser företaget hänvisar till. Man kan dock inte framföra medicinska påståenden om det inte finns för stöd för det för aktuellt djurslag, i detta fall på häst.
− Deras påståenden i annonsen om ”bättre narkos under en operation och snabbare återhämtning efter den” anges som ”användarobservation … 2017” och är därmed inte något man kan hänvisa till utan endast ett subjektivt tyckande.

Går inte att kontrollera

Kallings konstaterar att inte heller påståendena om att BEMER förbättrar återhämtning och avslappning samt förbättrar lösgjordheten för optimal träning är belagda.
− Publikationen de hänvisar till är inte publicerad och går inte att få tag på så att man kan kontrollera den. På hemsidan hänvisas det till en välkänd vetenskaplig databas, PubMed för vetenskapliga studier, men inte till specifika studier av BEMER, och vad gäller häst återfinns inte en enda studie eller artikel.

− Att det skulle förebygga och öka immunförsvaret och öka prestationsförmågan finns överhuvudtaget inte några uppgifter om eller referenser till i annonsen eller på deras hemsida, utan är endast sådant som brukar påstås då det låter bra men man inte vet.

Ger tävlingskarens

− Skulle påståendet stämma att täcket ökar prestationsförmågan är det dessutom i strid med gällande lagar och regler om täcket används samma dag du tävlar, eftersom det då klassas som otillåtet, säger Peter Kallings.

Skulle påståendet stämma att täcket ökar prestationsförmågan är det dessutom i strid med gällande lagar och regler

Den som köper detta set med täcke och skydd för 43 000 kronor får ett snyggt förpackat, mycket dyrt set som inte kan sägas ha några som helst av de utlovade effekterna på häst, enligt veterinär Peter Kallings.
− Så länge det inte finns oberoende studier som visar dessa effekter på häst får man betrakta det som falsk marknadsföring. Framför man påståenden som i den aktuella annonsen, måste man också kunna styrka dem.

Reagerade direkt

Peter Kallings reagerade på annonsen när han fick Häst&Ryttare i brevlådan.
− Jag tog kontakt med Ridsportförbundets kommunikationsavdelning.
− Här har det brustit i granskningen av annonsmaterial. Vid tidigare tillfällen har tveksamma annonser uppmärksammats och åtgärdats av kommunikationsavdelningen och chefredaktören på ett bra sätt, så detta är nog att betrakta som ett olycksfall i arbetet. Annonsen i fråga togs bort i den digitala versionen av tidningen som nu ligger ute på Ridsportförbundets hemsida, säger Peter Kallings.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden