Boktips
10 oktober 2017 08:58

Boktips: Anna Bråkenhielm talar till punkt

HANDBOKHon är kvinnan bakom Expedition Robinson, grundare av Skillinge Dressyr och en av initiativtagarna till hästfesten på Elmia.
Entreprenören och hästälskaren Anna Bråkenhielm har skrivit en bok om sitt liv – från stall till styrelserum.

Boktips: Anna Bråkenhielm talar till punkt
Anna Bråkenhielm talar till punkt i en ny bok. Foto: Kim C Lundin/Bonnier Fakta

Vid fyllda femtio summerar Anna Bråkenhielm sitt liv i en bok som lär intressera långt fler än de som känner henne via ridsporten.
För de flesta svenskar är ju Bråkenhielm i första hand känd som affärskvinna och tv-entreprenör, som bland annat gjorde Expedition Robinson till ett succéformat.
Boken är en resa genom Anna Bråkenhielms karriär och privatliv, två världar som för henne är tätt sammankopplade och som kantats av enorma framgångar och rejäla nederlag.

Intensiv kärlek till hästar


Anna Bråkenhielm skriver om att göra karriär och nå framgång trots dålig självkänsla. Den intensiva kärleken till hästar löper genom boken, från barndomens plikttrogna stalltjänst till kapitlet där hon beskriver historien om sin ögonsten Dan Brown (f 2008, e Dancier, uppf Hans Hosp), valacken som på grund av extrem värdeökning nu ”står uppstallad i största hemlighet” hos Jan Brink.

För karriärister och hästälskare

Anna Bråkenhielms bok kan läsas både som en livsskildring och som en handbok för entreprenörer. För en hästälskare med yrkes­ambitioner är den inspirerande också för att stalltjänst och superkarriär aldrig ställs mot varandra, tvärtom.

Ett starkt driv


De avsnitt som handlar om manlig dominans på arbetsplatser, där Anna Bråkenhielm ger ”gubbarna en match” är underhållande, matcherna Anna vs gubbe slutar ofta minst 1-0.
Med starkt driv kan man, trots dålig självkänsla, komma långt. Det är ett av grundbudskapen i boken skriven av en kvinna som fick sparken första gången i tidiga 20-års åldern och då valde att köpa en häst för avgångsvederlaget.
Anna Bråkenhielm sätter också fingret på något som fler aktiva inom ridsporten borde uppmärksamma; den nästintill totala dominansen av män på poster och uppdrag där ridsport och avel genererar riktigt stora pengar.

Denna text publicerades första gången i den 5 oktober i Ridpsorts pappersutgåva nummer 19-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden