Avelsnyheter
11 april 2020 09:48
Ridsportplus

Bordeaux – en produkt av urstarkt möderne

HingstporträttKWPN-hingsten Bordeauxs äldsta avkommor är tio år i år, men har redan bevisat hans goda förärvning genom resultat upp till GP-dressyr. Dessutom har sju söner och tre sonsöner godkänts för avel.

Bordeaux – en produkt av urstarkt möderne
Bordeaux under Isabell Freese vid EM i Göteborg 2017. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hingsten Bordeaux föddes 2006 hemma hos familjen Lisman i Dreumel. De hade betäckt sitt välmeriterade sto Venna (e Gribaldi) med hingsten United (e Krack C). Stolinjen kan följas bakåt till Herbert de Baeys välkända uppfödning. Han är en av de mest framgångsrika uppfödarna av dressyrhästar genom tiderna, och ligger bakom tre OS-guld i rad – Ahlerich/Reiner Klimke 1984 och Rembrandt/Nicole Uphoff 1988 och 1992. Han har också fött upp den inflytelserika GP-hingsten Rubinstein I och GP-hästen Amon/Annemarie Sanders-Keijzer. Alla dessa hästar kommer från samma mödernelinje som Bordeaux.

Venna fick fyra föl efter United. Det första var Bordeaux, tre år senare kom helbrodern Eros, som tävlar internationellt i lilla rundan under John Thijssen. Bordeauxs helsyster, elitstoet Fenna, fick 82 poäng vid IBOP-testet (ett nederländskt test för att bedöma hästens gångarter och hoppteknik, reds anm) och tävlar nu i svår dressyr. Hon har dessutom fått föl efter Hermès och Just Wimphof.

Ville köpa det bästa avelssto som gick att hitta

Uppfödaren och hingsthållaren Joop van Uytert berättar att det var han som hjälpte uppfödarfamiljen Lisman att hitta Bordeauxs mormor Leandra M.
– Familjen kom till mig och sa att de ville köpa det bästa avelssto jag kunde hitta. De är riktiga bilfantaster och sa att stoet skulle vara lika bra som en Bentley. Jag hittade Donnerhall-dottern Leandra M, som Hans Peter Minderhoud hade tävlat i svår dressyr, ett väldigt intressant sto med superstam. En av de första hingstar de betäckte henne med var Gribaldi. Resultatet blev Venna, ett mycket vackert sto som hade lite mer blod och längre ben än sin mor. Tyvärr dog hon i förtid.

Fakta

Framgångsrika Bordeaux-avkommor i sporten:

 • Ironman H (ue Rousseau) UVM-finalist både som 5- och 6-åring med Yvonne Österholm.
 • Bohemian (ue Samarant) Grand Prix med Cathrine Dufour.
 • Rose of Bavaria (ue Florestan I) Grand Prix med Laura Tomlinson.
 • Bluetooth OLD (ue Riccione), Grand Prix med Ingrid Klimke.
 • Barosso (ue Saros xx), lilla rundan med Larissa Pauluis.
 • Fergievrouwe (ue Ferro), lilla rundan med Iris Hoppel.
 • Geronimo (ue Gribaldi), lilla rundan med Floor van Kempen.
 • Hariona-Donna (ue Wynton), lilla rundan med Sofie Lexner.
 • Galina (ue Jazz), lilla rundan med Judith Ribbels.
 • Grenoble M.H. (ue Elcaro), lilla rundan med Aleksandra Artamonova.

Familjen Lisman brukade alltid lämna sina unghästar till Joop van Uytert, för att de skulle få växa upp på hans gård.
– I mars det året då Bordeaux fyllde två år, stod jag och tittade på unghästarna som rörde sig fritt. Jag tyckte att jag hade en väldigt fin Don Schufro-son det året, men en ganska omusklad 2-åring kom in i paddocken och överglänste honom med fantastiska rörelser. Jag kunde bara hoppas att den hingsten också var min. Jag noterade vilka tecken han hade och gick hem för att kolla upp honom. Det visade sig vara Bordeaux.

Jm-091113-bordeaux10bew
Så här såg Bordeaux ut när han godkändes för avel 2009. Foto: Persburo Melissen

Då ägdes han fortfarande av familjen Lisman och de var inte intresserade av att sälja.
– Bordeaux var kvar här och förbereddes för hingstprovet, och under den perioden fick jag möjlighet att köpa honom, tillsammans med Paul Schockemöhle. Han blev segrare i Den Bosch, och när jag ser tillbaka på videoklippen från premieringen tycker jag fortfarande att han rörde sig fantastiskt där.

Bordeaux var en favorit redan från början

Arie Hamoen var ordförande i hingstpremieringsnämden när Bordeaux segrade.
– Bordeaux var en av våra favoriter redan från början. Han var kanske inte den mest spektakulära hingsten i sin årgång, men han visade fantastisk förmåga redan från början. Han klarade arbetet väldigt bra under bruksprovet, ryttarna tyckte att det var ett nöje att rida honom. Hans ridbarhet och temperament var alltid ett plus, och det har inte förändrats. Man kan se hans goda psyke och mekanik även i avkommorna. Jag tycker att detta är vad som gör Bordeaux så speciell, säger han.

180202806_abfa4
Joop van Uytert ägde tidigare Bordeaux tillsammans med Paul Schockemöhle, men har nu köpt även hans andel. Foto: Arnd Bronkhorst

Bordeaux har alltid kombinerat sitt avelsarbete med en tävlingskarriär. Som 4-åring, efter en hel avelssäsong i Tyskland, var han trea i finalen i Pavo Cup, riden av Theo Hanzon. Som 5-åring fick han stå över tävlandet, tills Eva Möller började rida honom som 6-åring. Ekipaget blev fyra i unghäst-VM i Verden.

Fakta

KWPN om Bordeauxs avkommor:

 • Vad gäller exteriören producerar Bordeaux avkommor som har lång hals med mycket naturlig resning och god plats för övergången till nacken. De har något omusklad länd samt ett påtagligt sluttande kors. Avkommorna är ibland tryckta i sina framknän, deras hovar är ofta trånga och har höga trakter. I övrigt är de välbenade, men stundtals tåtrånga fram.
 • Vad gäller gångarterna har Bordeauxs avkommor en vägvinnande skritt. Deras trav har power, mycket rörlighet och bärighet samt en bra steglängd. De visar en galopp som är stor, med mycket power och utmärkt balans.

Bordeaux behöll sitt lätta och lediga sätt att röra sig under hela sin karriär. Som 8-åring tävlade han med goda resultat under Eva Möller i lilla rundan internationellt. Som 10-åring startade han Intermediaire II. Året efter tog Isabel Freese över tyglarna. Under två säsonger tävlades han i Grand Prix av norskan, som arbetar för Paul Schockemöhle. Höjdpunkten var deltagande i EM i Göteborg 2017.

2019 leasades Bordeaux på ett år med option på förlängning till den japanska ryttaren Akane Kuroki, som siktar på OS i Tokyo 2020. (Samma ryttare köpte också den svenska hingsten Zuidenwind 2019, reds anm). Kuroki startade bara med Bordeaux en enda gång under 2019, och fick dryga 65 procent i en nederländsk GP-tävling. Kontraktet förlängdes inte för 2020.

Far till odiskutabel premieringssegrare

På ett ganska begränsat antal avkommor har Bordeaux producerat ett flertal hästar som lyckats bra i tävling och vid premiering. En av dem är Le Formidable, som var den odiskutable segraren vid KWPN:s hingstpremiering 2019. Andra är Pavo Cup-vinnarna Guadeloupe-Beau och Johnny Depp. Tyskfödda Bohemian (Cathrine Dufour) och Rose of Bavaria (Laura Tomlinson) visar att avkommorna har stor talang för Grand Prix. Bordeaux har för närvarande sju söner och tre sonsöner som godkänts för avel i KWPN. I Sverige finns Ironman H som blev bruksprovsvinnare i dressyr 2017 och har deltagit vid unghäst-VM tillsammans med Yvonne Österholm.
– En viktig egenskap hos Bordeaux-avkommorna är deras temperament. De är alla väldigt fina att arbeta med, de är mycket träningsvilliga, hävdar Joop van Uytert.
– Som föl är de kanske inte de mest spektakulära, men när de väl mognar blir de hästar som visar stor kraft vid ridning. De rör sig smidigt genom hela kroppen – det visade Bordeaux själv redan när han longerades som unghäst. Detta tillsammans med det fina temperamentet ger mycket bra sporthästar. Jag har alltid sagt att du kan förbättra din avel med hjälp av Bordeaux. I framtiden kommer det absolut att vara en tillgång att ha Bordeaux i stammen på ett avelssto.

Ironman H Yvonne Österholm-8611
Ironman H och Yvonne Österholm representerade KWPN vid unghäst-VM förra året och kom på tionde plats i finalen. Foto: Pernilla Hägg
317,-le-formidable-kwpn19n5732
En av Bordeaux mest omtalade söner är Le Formidable, som godkändes på KWPN:s hingstpremiering 2019 Foto: Hippofoto/Dirk Caremans

Nu är Bordeaux 14 år gammal, har tilldelats den högsta avelsutmärkelsen Keur i KWPN,  och har återvänt till Heerewaarden norr om ’s-Hertogenbosch – Joop van Uytert har köpt Paul Schockemöhles andel i hingsten och äger honom nu själv.

Ska extraknäcka som läromästare

Bordeaux ska också extraknäcka som läromästare för Joops hustru Renate van Uytert-van Vliet.
– Det är en stor bonus att jag kan rida och lära mig mycket av honom, säger Renate, som tävlar i lilla rundan och har varit framgångsrik med många unghästar.
– Han är verkligen en trevlig häst, en professor. Men det blir en omställning för mig. Jag har haft alla mina andra hästar ända sedan de reds in – Bordeaux är van vid andra ryttare. Jag har inga planer på att tävla ännu. Nu ska vi vänja oss vid varandra och bli ett ekipage. Om vi ska tävla vill jag att det ska gå bra.
– Bordeaux har sin box mitt emot sin son Johnny Depp. Om de är lika? Ja, de har båda samma fina temperament och är båda så trevliga att rida. De har absolut den där viljan att samarbeta och är lika fina att hantera i stallet, tycker Renate van Uytert-van Vliet.

Dufour-c-stut18sl857-007-143
Cathrine Dufour på Bordeauxs hittills mest framgångsrika tävlingsavkomma, GP-segraren Bohemian. Foto: Hippofoto/Stefan Lafrenz

Fakta

Bordeaux

KWPN-hingst född 2006, mörkbrun, 168 cm. Utsedd till Keur-hingst i KWPN 2020

Uppfödare: Lisman Stables, Dreumel, Nederländerna

Ägare: Joop van Uytert

Härstamning: e United (e Krack C-TCN Partout) u Venna e Gribaldi-Donnerhall

Avelsvärde: Bordeaux har i svenska blup ett totalt avelsvärde på 155, typ 123, extremiteter 100, skritt 133, trav 150, galopp 139 och 147 för temperament gångarter.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden