Sport
28 februari 2015 18:11

Boyd Exell är fortfarande kung

Boyd Exell är fortfarande kung av svensk inomhuskörning men svenskarna, framför allt Fredrik Persson, trycker på allt mer.

Boyd Exell är fortfarande kung
Boyd Exell regerar i fyrspannskörningen. LottaPictures AB

När fyrspannskörningen gjorde comeback på Scandinavium var det fullt ös från början. Fem spann på plats i en riktigt tuff uppgörelse. Ännu så länge mest som ett showinslag, men ett showinslag av högsta klass.

Fredrik Persson, Johan Dengg, Axel Olin och ponnykusken Fredrik Rahm försökte verkligen ge den flerfaldige världsmästaren från Australien en match och det vara nära att det lyckats. Upplägget var precis som i världscupen. Grundomgång med hela gänget över två maratonhinder och portar av koner och så det två bästa till final.

Först ut Axel Olin som hade ingen mindre än Tomas Eriksson som groom på vagnen. Några misstag av Axel fick klockan att ticka på och nästa startande Fredrik Persson slog honom rejält. Så rejält att den tiden även räckte till att slå Boyd Exell. Med goda men långsammare insatser av Rahm och Dengg var det alltså Persson och Exell till final. Sverige mot Australien.

Och här visade Boyd att han även när det handlar om mest show alltid ger järnet. Ännu en seger alltså med Persson som god tvåa. Fredrik får dessutom chans till revansch redan i morgon när de gör om alltihop.

Tomas Eriksson var mycket nöjd med att numera ”bara” vara groom och inte känna pressen från publiken.
– Jag saknar det inte, det var väldigt skönt att ta ett definitivt beslut. Har man kört internationellt i 33 år så….

Tomas är dock kvar i körsporten, han har många inkörningshästar hemma, han tränar många kuskar och han ska också få extra fart på Axel Olin och hans spann..
– Han har två av mina hästar med, Pamino som en sponsor ställer upp med och Monzo som han har lånat många gånger.

Än så länge har Tomas de flesta av sina körhästar kvar hemma på Bjäre. Tanken var att de äldre av dem som till exempel ”Rolle” och Filur skulle pensioneras till hundra procent.
– Men  det är inget speciellt roligt liv för dem så vi har tänkt om lite där. Kanske lånar vi ut dem som läromästare till rätt folk. De mår inte bra av att inte göra något.

Tomas Eriksson stannar kvar i körsporten på flera sätt, men någon ordförandepost i till exempel körkommitten är inte aktuell ännu. Kanske, någon gång när han blir äldre! Först ska han sätta extra fart på Axel på finaldagen i Scandinavium. Och få publiken att inse att snart är det dags för körning på hemmaplan i centrala stan. Det är inte så långt till EM 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden