Körning
9 februari 2020 19:12

Boyd Exell kvar på körningens tron

VärldscupfinalBoyd Exell gjorde det igen. På söndagen tog Mästarnas mästare nionde titeln. Han tappade inte greppet om fyrspannens världscup den här gången. Ännu ett guld till denne magiske kusk och i helgens finaluppgörelse i franska Bordeaux var det mesta klart från början.

Boyd Exell kvar på körningens tron
Boyd Exell. Roland Thunholm

Jovisst har det varit mycket snack om att Bram Chardon, i den senaste omgången har varit ett extra starkt hot och visst vann den unga nederländaren finalen förra året. Liksom en annan nederländare, Koos de Ronde som vann den första körningen i lördags. Där Australiens Boyd Exell var tvåa och Jozsef Dobrovitz, Ungern, trea, Bram ”bara” fyra.

Men när det sedan blev final mellan de tre bästa och där Boyd Exell sällan saknas, ja då går det för det mesta australiensarens väg.

Årets finalstartfält innehöll förutom Exell, de Ronde, Dobrovitz och Chardon även ”gamle” Chardon det vill säga pappa Ijsbrand, Glenn Geerts från Belgien och Benjamin Aillaud från Frankrike. Den sistnämnde fick hänga med på ett wild card.

Stark press

Till den allra sista uppgörelsen där bara tre kuskar kör gick Exell, de Roonde och Ijsbrand Chardon. Gissa om pressen var stark, speciellt på Exell. Alla vill ju vinna över honom, nu vill de övriga vara med mer och dela på glansen i toppen.

Dock inte denna gång. Spannet var i superform, liksom kusken och det blev felfritt och så snabbt att de andra två inte hade en susning på segern som gav 260,93 poäng totalt.

De Ronde hade 272,88 och tog silver, Chardon var ganska tätt efter på 275,07 men fick nöja sig med brons.

SWB-sto i segerspannet

En snabb koll i hästlistan visar att många världscupskuskar numera kör med lipizzanerhästar i spannet. Av 28 hästar som gick i finalen, var 13 av den rasen. Dock inte i segerspannet där det fortfarande finns ett svenskt halvblod, Demi från Bollerup. Stoet e D-Day-Napoleon hänger fortfarande med i den absoluta toppen.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden