Blogg
31 augusti 2013 21:45

Bra dag på jobbet

Svenska fälttävlanslandslagets terrängtränare Jan Jönsson har haft en bra dag på jobbet. Det har jag som ridsportjournalist också haft. Detta är åttonde gången som jag följer laget på ett mästerskap. Ingen gång har det blivit lagmedalj. Sex gånger har det blivit en fjärdeplacering.

Visst. Jag har också sett Linda Algotsson ta EM-silver med Stand By Me. Och jag har bevakat fyra världscupfinaler varav samma Linda Algotsson har vunnit två. Men så nära, så nära som det är att Sverige tar en lagmedalj som det är nu har det aldrig varit när jag har varit på plats. Det är frestande att skriva att silvret är så gott som klart. Men det är det naturligtvis inte. Tre nedslag ner till bronset och åtta nedslag ner till fjärdeplatsen kan låta mycket, men när pressen på hemmaplan blir stor och nerver börjar dallra för den som sitter på en häst som är tung i kroppen dagen efter en terräng kan bommarna börja rulla lätt. 

Men vad som än händer i morgon har terrängdagen varit en succé för svensk fälttävlan. Att presentera så många fina ritter som har kablats ut i direktsänd tv på den fantastiskt vackra terrängbanan har varit ren propaganda för sporten. En medalj vore pricken över i.

Mitt jobb är inte att var supporter – mitt jobb är att alltid ha bevakning på det svenska fälttävlanslandslaget och skriva även när det inte går så bra eller händer saker som de inblandade helst inte vill att jag ska skriva om. Och inte minst även mellan mästerskapen när ”alla” andra har glömt bort sporten. Men blir det medalj i morgon kommer det bli svårt att hålla mig journalistiskt neutral och professionell – och det tror jag gäller för mina svenska kollegor också.

Men låt oss njuta lite till av dagen som har varit innan nervositeten över söndagen blir för stor. Häng med på en bildresa utanför tv-sändningarna och tidningsbilderna.

Jag trodde på britterna inför det här mästerskapet. Men laget försvann från medaljstriden med sina första två ekipage. William Fox-Pitt kunde knappt glädjas åt att ligga tvåa individuellt. Här blir han intervjuad av brittisk press efter sin ritt. 

Det var inget fel på stämningen i det svenska teamet efter terrängen. Här ger svenska lagets hopptränare Maria Gretzer Niklas Lindbäck tummen upp för hans insats under lördagen.

Var är alla fotografer? Jo, vid vattenhindren. Garanterat bra bilder!

Magnus Gällerdal, som har ridit i fälttävlanslandslaget i många år hade hittat till Ribersborg. Han följer barntrenden som just nu går hos fälttävlansryttarna och hade med sig dottern Emelie ut i terrängen.

Dag Albert var ute och cyklade i terrängen. Ja, inte när han red förstås – men efter sin fina felfria runda.

Det fanns många svenska hjältar på Ribersborg under lördagen. Men här kommer den störste av alla. 23-årige Ludwig Svennerstål hade fullt fokus innan han gick ut i terrängen. Nu är han på bronsplats inför hoppningen med Shamwari.

Vägen till den svenska terrängsuccén på Ribersborg började här, på stigen mot startfållan. 

Mellan hav och stad. Ribersborg är en unik tävlingsplats. Här myser några av fälttävlanshästarna efter terrängen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden