Avel
3 oktober 2016 05:30

Breeders Trophy-vecka väntar

Redan idag sjuder Flyinge av aktiviteter inför Breeders Trophy, avels och sportchampionat för SWB-registrerade unga hästar och en handfull godkända hingstar från utländska förbund. Ridsport rapporterar på plats under hela veckan.

Breeders Trophy-vecka väntar
Dragon Welt vann 3-årsklassen 2015 med Ida-Linn Lundholm. I år får hingsten, grundregistrerad i Hannoveranerförbundet, tillträde genom att han godkändes i på bruksprovet i februari. Crafoord-hallen kommer bara att användas för framridning. Kim C Lundin kim@witnet.se

Det har höjts många varningsflaggor och uttalats en del hårda ord om Swede Horse beslut att stänga sin flaggskeppstävling för utlandsregistrerade hästar. Inför evenemanget kan flera farhågor strykas – det blir varmt, späckade dagar, mingel och webbsändningar i massor.

– Vi hade en förväntan och en budget på cirka 800 deltagarbevis totalt inför årets finaler, berättar Lottis Levin som arbetar med Swede Horse nästan året runt.
– Vi har till dags dato kommit upp till 821 för hoppning och dressyr, totalt 870 med fälttävlan.
Deltagarbevisen är den första viktiga intresseavstämningen. Jämförelsevis såldes 1250 förra året då även hästar registrerade i annat förbund kunde delta. Här finns den lite mer än 30-procentiga minskning av arrangemangets omfång som verksamhetsledaren Tomas Torgersen pratade om som motiv för beslutet i höstas. Deltagarantalet är i stort sett det förväntade sett till årgångarnas storlek med två undantag. Det är få 4-åriga hopphästar som kvalat, via kvalitetsbedömning eller de speciella semifinalerna, rrespektive få anmälda 7-åringar. Just de äldsta hopphästarna är de som i störst utsträckning kan tävla på alla nivåer och tävlingar, kategorin har aldrig varit lika stor som för 5- och 6-åringar.

Med minskad kostym är programmet nu inne i en och samma arena. Hoppfolket kan känna sig som hemma i Stora Ridhuset, dressyrentusiasterna kan glädjas åt värme, riktiga stolar och närhet till mat- och dryck. Att få in alla i samma hall krävde mindre startfält men också rätt radikala ändringar för dressyrupplägget. Borta är lilla finalen eller andra chansen som använts inte minst för att få med tillräckligt många Breeders Trophy anslutna till finalerna några år bakåt i tiden. Hoppformatet innehåller mindre förändringar, inga tröstfinaler arrangeras utan bara finaler under söndagen.

Trots mindre kostym blir det relativt sett mer prispengar att dela på för de som tar sig till final. I år får 4-6-åriga Breeders Trophy-finalister dela på 596 000 kr exklusive moms, 2015 var den summan 631 000 kr. I år redovisas prispengar utan moms jämfört med tidigare år. I tillägg delar 3- och 7-åringarna på nästan 100 000 kr exklusive moms. Sedan tidigare är nygodkända hingstar direktkvalade även om de är registrerade i annat förbund än SWB. Skulle de vinna eller placera sig blir det inte någon uppfödarpremie. Deras ägarpremie går Swede Horse in och betalar från tävlingsbudgeten, godkända hingstar registrerade i andra förbund kan inte ta del av Breeders Trophy-pengar. Det finns i år gott om plats för sittande i Flyinges Stora Hallen. Testridningen med Charlotte Dujardin på lördag eftermiddag är så gott som utsåld, ströbiljetter finns kvar. Till de andra dagarna säljs de i kurarna utanför. För uppfödare med hästar med i år blir det en ganska fantastisk exponering. Det är webbsändning tisdag till torsdag med svenska Equisport.tv, livesändningen är gratis, vill man titta från arkivet kostar det lite grann. Fredag till söndag sänder europeiska Clipmyhorse.tv.

Programmet i sin helhet
Start- och resultatlistor, dressyr (börjar tisdag)
Start- och resultatlistor, hoppning (börjar onsdag)

Webb-TV
Equisport-TV live tisdag till torsdag
Clip My Horse fredag till söndag.

Hoppning

anmälda

3-åringar

24 varav 14 är RIKSSTO

4-åringar

22

5-åringar

121

6-åringar

74

7-åringar

22

 

 

Dressyr

anmälda

3-åringar

35 varav 15 är RIKSSTO

4-åringar

40

5-åringar

42

6-åringar

22

7-åringar

15

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden