Avelsnyheter
24 maj 2017 16:26

Breeders-vinnaren Quarton såld till OS-ryttare

Per-Arne Persson har sålt Quarton – Breeders Trophy-vinnare och finalist från unghäst-VM. En 28-årig tvåfaldig OS-ryttare tar över tyglarna.

Breeders-vinnaren Quarton såld till OS-ryttare
Per-Arne Persson med Quarton vid unghäst-VM 2016. Kim C Lundin, Kim@witnet.se

Quarton (SWB, val, f 2009, e Quarterback-Don Schufro, uppf Per-Arne Persson) är såld till danska Anna Kasprzak, som bland annat har ridit de två senaste olympiska spelen.
– Jag är otroligt glad att kunna sälja honom till en så duktig och ambitiös ryttare som har alla möjligheter att ta honom vidare, säger Per-Arne Persson till Ridsport.

Vunnit i Danmark
Anna Kasprzak är elev hos Andreas Helgstrand och där har Quarton stått för försäljning. Under tiden har han vunnit sina starter med beridaren Bettina Jæger Jensen, inklusive debuten i Intermediaire I i Herning med ett par procents marginal.

I Sverige red Yvonne Österholm Quarton in Quarton vid 2,5 års ålder. Hon har sedan dess varit ständig ryttare på valacken fram till Breeders Trophy-segern i höstas. De tävlade tre unghäst-VM och var i final såväl 2015 som 2016.
– Yvonne har gjort ett väldigt fint jobb med honom som unghäst och kan ta åt sig en stor del av äran för det här, säger Per-Arne om försäljningen.

”Snäll individ”
Han har ännu inte hunnit se det nya ekipaget tillsammans, men Andreas Helgstrand har intygat att de passar bra ihop.
– Det är extra roligt att han hamnar på så nära håll som Danmark – då kan man ha lite mer kontakt än om hästen säljs till något land längre bort.

Per-Arne själv beskriver Quarton som en väldigt snäll och trevlig individ, och framhåller extra mycket hästens gångarter. Hans sto Delight (F.2) (SWB, f 2000, e Don Schufro-Mowgli, äg/uppf Per-Arne Persson) är även mor till nygodkända hingsten Demand (SWB, f 2014, e Ampere, äg/uppf Per-Arne Persson).

Fler talanger kan det komma att bli. Delight går nämligen just nu utanför Per-Arnes fönster med sitt föl efter Dream Boy och har i år inseminerats med Totilas-sonen Total Hope.


Yvonne Österholm och Quarton vann Breeders Trophy i höstas. Foto: Roland Thunholm

Quartons nya ryttare Anna Kasprzak har ridit två OS. Här pustar hon ut på Donnperrignon. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden