Dressyr
21 januari 10:37

Briar har galopperat vidare

BortgångenInte ett öga var torrt när den legendariske dressyrhingsten äntrade arenan på Scandinavium bara dagar innan pandemin tog över världen. Nu har Briar 899 somnat in för gott. "Briar var fortfarande samma häst ända in i slutet, energisk, nyfiken och väldigt glad", skriver Dalhem Farms i ett pressmeddelande.

Briar har galopperat vidare
Hade Briar fått bestämma hade han tävlat ännu, berättade ägaren Hans-Ynge Göransson för publiken som rördes till tårar av det minst sagt överraskande besöket under GHS 2020. Foto: Pernilla Hägg

– Briar har lämnat oss. Han skulle i år ha fyllt 31. Även om man är medveten om att livet går mot sitt slut, är det ändå väldigt sorgesamt när det är dags, skriver uppfödaren och livslånge ägaren Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson i ett pressmeddelande på fredagen.

Briar inledde tävlingskarriären tillsammans med Jan Brink och gjorde sin debut i Aachen 1998 som 7-åring. Hingsten gjorde en formidabel karriär som tävlingshäst och deltog i flera OS och Världscupfinaler samtidigt som han hade en parallell karriär som avelshingst och nedärvde både gångarter och god hoppförmåga. Han finns även efter sin död fortsatt tillgänglig via frusen semin.

Briar beskrivs av Hans-Yngve Göransson och Kristina Gustafsson som samma häst ända in i slutet, han var energisk, nyfiken och väldigt glad. Briar avled på morgonen den 11 januari.

– Till alla de som varit delaktiga i Briars karriär, använt, uppskattat och hejat på Briar vill vi rikta ett hjärtligt och innerligt tack, skriver ägarna som också berättar att hingsten får sin sista vila i anslutning till de hagar på Dalhems Gård, Söderslätt, där han växte upp.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden