Prylspaning
29 januari 2021 10:45
Ridsportplus

Broddverktyget som får plats i fickan

Ridsport testarOavsett om du broddar varje dag eller tre gånger om året är 
verktygen nyckeln till ett smidigt broddande. Vi har testat Horsetools HT1-1.

Broddverktyget som får plats i fickan
Litet och smidigt – men inte så ergonomiskt. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Broddandet kan pröva tålamodet. Är det inte broddnyckeln så är det gängtappen som försvunnit – antalet verktyg för att få halkskyddet på plats känns ibland övermäktigt. Företaget Horsetools har därför introducerat HT1-1 på den svenska marknaden. Ett ”all inclusive”-verktyg.

Det lilla multiverktyget består av en hovkrats, en kniv, en rensnål, en gängtapp och broddnycklar i fyra olika storlekar. Det levereras i ett hölster som går att fästa i bältet.

För att göra verktyget säkrare att använda så används själva locket till verktyget som ett handtag, vilket ger bättre grepp till det annars  lilla verktyget. Locket säkrar dessutom verktygen så att de är stilla under arbetet.

Behöver släppa hoven för att byta funktion

Rensnålen är riktigt bra, men gängtappsfunktionen är klumpig och svår att få rätt – speciellt om du har små händer. Broddnycklarna på sidan fungerar bra men de broddnycklar du vecklar ut har sina brister. Bland annat att verktyget tar i skon om broddnyckeln kommer för långt ner på brodden. En annan nackdel är att du behöver släppa ner hoven för att byta funktion på multiverktyget, ett problem som inte finns när du använder dig av olika verktyg.

Trots en bra idé är multiverktyget ingenting för den som snabbt behöver brodda en eller flera hästar. Men tack vare att det ryms i fickan finns potential att ha multiverktyget som en nödlösning vid tävling, på långritten eller på helgkursen.

Hiss eller diss?

Tummenned
Diss

Redaktionens omdöme: Diss. Bristande ergonomi gör broddprocessen ännu tråkigare än den redan är. Plus för bra idé, möjligheten att ha allt i samma verktyg och att det får plats i jackfickan.

Fakta

HT1-1

Vad? Multiverktyget HT1-1.

Funktion? Ett multi-verktyg med fokus på broddning.

Pris? 549 kronor inklusive frakt.

Finns? horsetools.com

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden