Fälttävlan
20 augusti 2017 19:49

Bronset stärker svenska landslaget mot VM och OS

Några timmar har gått sedan Sverige kammade hem bronset på EM i fälttävlan – ett resultat som stärker laget inför kommande, ännu viktigare, mästerskap enligt förbundskaptenen.

Bronset stärker svenska landslaget mot VM och OS
Fredrik Bergendorff. Foto: Trevor Meeks

Sverige tog ett bejublat lagbrons (läs mer om resultatet här) och alla sex svenska ryttare visade att de är att räkna med på yttersta toppnivå. EM, som avslutades under söndagen, blev en blågul framgångshistoria och en riktig boost för sporten.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff har haft sitt jobb i åtta månader.
–  Allt vi har gjort under de här åtta månaderna… Att det redan har blivit något så bra av det och att ryttarna verkligen kan prestera på topp – det känns otroligt bra och kul. Nu ska det bara bli bättre och bättre, vi arbetar vidare framåt, säger Fredrik Bergendorff.

”Kortfattat ska det bli mer fokus på individen och individuella upplägg. Sverige har få ryttare och hästar, och vi måste ta hand om dem vi har och titta närmare på just deras förutsättningar. Vi ska tillsammans ha klart för oss vad målet är och höja nivån för varje ekipage på hemmaplan.” Så sa Fredrik Bergendorff i januari till Ridsport om sin strategi och det arbete som tog vid i början av året.

Redan från start har du även pratat om sammanhållningen och med jämna mellanrum samlat ihop gänget. Mer fokus på individuellt upplägg, mer fokus på sammanhållning. Hur har den sistnämnda varit under EM tycker du?
– Väldigt härlig. Vi har verkligen varit ett team och alla ryttarna har hjälp varandra. Stämningen är helt otrolig i gruppen, ryttarna har hållit ihop och jobbat för och med varandra. Vi har även fått höra av andra lag hur det märks att vi arbetar så bra tillsammans.


Ett av alla tillfällen Sverige fick jubla: Felfri banhoppning av Niklas Lindbäck och Focus Filiocus. Foto: Nigel Goddard

Något annat väldigt uppmärksammat är det faktum att Sverige som enda nation hade alla sex ekipage igenom terrängen, varav fyra felfria på hinder, samt att samtliga i morse fick grönt ljus på vetchecken där andra ekipage försvann.
Vad säger det om kvalitén och ryttarnas jobb?
– Precis det du säger – kvalité, och såklart att ryttarna gör ett väldigt bra jobb. Alla har arbetat ytterst proffsigt med sina hästar. Även om bronset och resultatet naturligtvis är jättebra betyder det faktum att samtliga hästar är igenom mästerskapet på bästa sätt egentligen ännu mer för oss.

Efter alla höjdpunkter under veckan, med personliga rekord, felfria terränger och snygga avslutningar i banhoppningen – är det någon särskild insats du vill framhålla?
– Haha, faktiskt inte och det är just det som är så underbart. Jag skulle kunna prata om var och en av ryttarna hur länge som helst och framhålla så mycket bra med deras prestationer.

När Fredrik Bergendorff startade sitt uppdrag klargjorde han att ett lyckat EM skulle vara bra Sverige för rutinens och meritens skull. Det viktigaste är dock att landslaget blir så bra som möjligt för att göra ett stabilt VM 2018 och förhoppnings OS-kvala redan då, för att därmed kunna lägga allt krut på upplägget mot OS och medaljjakten där.
Vad betyder det för er mot kommande mästerskap, VM 2018 och OS 2020, att det nu blev ett så pass bra EM?
– Otroligt mycket. Det ger förstås en väldigt positiv känsla och ryttarna får ännu mer bevis på att de, och därmed svensk fälttävlan, definitivt hör hemma på den här nivån. 


Svenskt ärevarv –  förhoppningsvis på väg mot lyckade VM och OS. Foto: Nigel Goddard

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden