Veterinärt
16 oktober 2017 06:28
Ridsportplus

Broskbildning kan störa hästens tillväxt

SkelettUnghästarnas skelett växer fram på era olika sätt.
Ibland händer dock något som stör blodförsörjningen till tillväxtbrosket, så att onormalt tjockt brosk bildas. Det kan orsaka störningar i leden

Broskbildning kan störa hästens tillväxt
Unghästars utfodring tros vara en orsak till störningar i skelettet kring lederna. Hästarna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Ann Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rubbningarna i tillväxtbrosket kallas osteochondrosis dissecans (OCD). De kan medföra att ledbrosket spricker och lossnar i en flik som sedan förbenas, vilket syns på röntgen som ett benfragment.

En rad vetenskapliga studier har gjorts för att undersöka orsaken till uppkomsten av OCD, och era pågår fortfarande. Det finns inget entydigt svar, men man vet att en rad faktorer är inblandade:

 •  Ärftlighet
 •  Utfodring
 •  Snabb tillväxt
 •  Kön
 •  Biomekaniska faktorer
 •  Allmän konstitution Ärftligheten diskuteras ofta, men följer inte alltid rakt nedstigande led. Ibland hoppar förekomsten av OCD över en generation och drabbar ”barnbarnen”, trots att deras far varit fri från defekten.
  Dessutom finns det motsatta scenariot: att defektfria hingstar kan ge avkommor med OCD.

I flera försök har forskare följt föl under uppväxten genom röntgen vid olika åldrar. De har då funnit att tillväxtrubbningarna hos unga föl inte alltid utvecklas till OCD, en del självläker före ett års ålder. De har även observerat att OCD är vanligare hos stora, grova hingstföl med snabb tillväxt än hos övriga föl.

Halka påverkade

I en holländsk studie från 2014 observerades att föl som ofta halkade i boxen också hade större andel OCD. Ju oftare fölens ben gled åt sidan, desto mer stördes blod- försörjningen i tillväxtbrosket, vilket kan vara en av orsakerna till OCD. Detta skulle tyda på att miljön är en mycket viktig faktor för att undvika OCD.

Den här tillväxtrubbningen kan förekomma i flera leder, där has- och knäled är de vanligaste. Röntgenfynd i dessa leder behöver generellt inte ha någon betydelse för användbarheten, men det är svårt att avgöra för varje individ. Vissa hästar kan prestera hela livet med ”lösa benbitar” i en has- eller knäled utan att vara märkbart besvärade. Hos andra uppkommer symtomen när de sätts i arbete, i första hand som en galla i leden, ibland hälta.

Dåligt skelett kan misstänkas

Dubbelsidig OCD i hasen kan oftast åtgärdas på ett bra sätt. Men om både has och bakknä är drabbade, kan man misstänka att hästen har dåligt skelett och prognosen blir sämre.
Stora defekter i knälederna ger lång konvalescens med tveksam prognos för framtida användbarhet. Grav OCD i bogled och halskotpelare saknar oftast effektiv behandling.

Kallblod och ponnyer får mycket sällan OCD. Forskarna tror att det beror på att de växer långsammare.

fler typer

Fragmentbildningar hos häst

Det finns flera andra sjukdomar i skelettet som forskare tidigare enbart bedömt vara en form av osteochondros, men som nu anses kunna vara orsakade av trauma, som till exempel kraftig belastning på ledbrosket och underliggande vävnad. Dessa är:

 •  Cystor i knäleden
  Detta är särskilt vanligt hos engelska och arabiska fullblod. De kan vara svåra att se på vanliga röntgenbilder från sidan, det kan behövas
  projektioner fram- och bakifrån för att upptäcka dem.
 •  Palmara fragment i kotorna
  Kallades tidigare Birkelandsfraktur och förekommer i kotbenet bak. Särskilt vanligt på travhästar.
 •  Chipfrakturer i kotledens fram­kant
 •  Hörnstödsavlösningar på kot­benet

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden