Ridsport åsikt
13 mars 18:00

”Bruksprovet är inget publik-jippo”

"SWB fick omedelbart belöning i sin iver att stryka hingsthållarna medhårs. Samtidigt har det aldrig varit så tomt i hallen, men det ingick i planen." Ridsports Kim Lundin anar fler inskränkningar i vad som får höras och göras i anslutning till det svenska bruksprovet.

”Bruksprovet är inget publik-jippo”
Tomma läktare under bruksprovet. Här visas Formalin e Floricello.

Solidaritet för allas bästa. Nej, det är inte en politisk paroll. Det är en liten jämförelse. Stoägare och hästägare uppmanas att visa på 3-årstest, förlåt, i år unghästtest, för sin egen skull och för hästens utbildning och meritering. Men, framför allt för att alla ska kunna ta del av hur fadershingstarna förärver sig och hur populationen utvecklas.

Våra avelsindex bygger på ett solidariskt arbete där alla som visat häst bidrar. Visst, avelsproffsen visar bara hästar som de bedömer har en chans till goda poäng. Vi vanliga dödliga visar för att vi tycker att det är roligt, tror vi har en pärla och gillar tanken på att bidra till statistiken.

Ibland har det visat sig vara en dyrköpt erfarenhet. Pärlan kommer hem med ruggigt tråkiga poäng, för evigt publicerade och till allmän beskådan, drabbar stoets index negativt och blir svårsåld.

För en enskild uppfödare kan detta bli en mycket tuffare stötesten att tackla än för ett proffs som alltid kan finna avsättning för en häst.

Nu går SWB långt i att tillmötesgå proffsens önskan om allt mindre transparens i processen kring avelsvärdering av hingstar, en gren där SWB tidigare varit ledande, en föregångare och ledfyr. Det tyska systemets sämsta delar kopieras – inte är det de webbsända öppna sport-proven där ALLA resultat publiceras inom några få timmar som har varit inspirationen i alla fall.

Uppfödarna uppmanas att solidariskt ställa upp och visa sina hästar för att samma proffs och hingsthållare så småningom stolt ska få visa upp höga avelsindex på sina godkända hingstar.

Varför inte hålla samma linje mot dem?
Svaret är naturligtvis att bruksprovet och det svenska systemet till varje pris måste försvaras. Det betyder att det är viktigt att många visar hingst i systemet.

I år var det fler hingstar än på många år, så SWB fick omedelbart belöning i sin iver att stryka hingsthållarna medhårs. Samtidigt har det aldrig varit så tomt i hallen, men det ingick i planen. Bruksprovet är inget publik-jippo.

Okommenterat betyder fritt fram för spekulation och denna har varit i gång sedan dag ett i sociala medier, till och med mer än tidigare år. Nästa steg blir antagligen att förbjuda, filmning, fotografering och mobilanvändning i hallen, så att inte fel saker kommer ut. Kanske redan nästa år?

Det här är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i krönikan. Texten publicerades första gången den 9 mars 2017 i Ridsports pappersutgåva.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar