Avel
1 maj 2023 17:31
Ridsportplus

Bruksprovsvinnare från förr –vart har de tagit vägen?

Ur arkivetDet är 24 år sedan det första gången utsågs två bruksprovsvinnare - en i dressyr och en i hoppning. Ridsport har kollat med visarna Birgitta Kjellin och Andreas Jönsson vad de minns av topphingstarna det året.

Bruksprovsvinnare från förr –vart har de tagit vägen?
Andreas Jönsson med Advokat, och Birgitta Kjellin med Weltman.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport gräver i arkivet och hittar en bild av bruksprovsvinnarna 1999, Weltman visad av Birgitta Kjellin, och Advokat visad av Andreas Jönsson.

  Minns ni hingstarna?

  Birgitta Kjellin: ”Det är klart att jag minns Weltman. Han kom till oss när han var 2,5 år, han var svart, tjock och jättesnäll och hade världens gulligaste ansikte.

  Han hade extremt bra galopp och skritt men inte mycket till trav, benen gick upp och ner. Men han var så snäll och det är svårt att pressa en sån kille. När jag kom in på bruksprovet sa det pang och allt det jag inte hade sparkat på för att få fram, det visade han.

  Weltman hade en väldigt intressant stam med gammalt svenskt fullblod, och en häst med Weltmeyer i sig som inte blev fux – bara en sån sak.  Han såldes till Lövsta där han hamnade perfekt. Det blev en liten saga av Weltman.”

  Hade många hingstar det året

  Andreas Jönsson: ”Ja, jag minns Advokat mycket väl, även om vi hade många hingstar till bruksprovet det året. Advokat vann hoppdelen av provet, han var en snäll och trevlig häst – som inte blev något alls.”

  Fakta

  Bruksprovsvinnare 1999

  • Vad? Bruksprov. För första gången utses en bästa hopp- och en bästa dressyrhingst i stället för en enda bruksprovssegrare.
  • Var? Flyinge.
  • När? 1999.
  • Vilka? Advokat (1995-2008, e Acord II-Calypso II) med Andreas Jönsson och Weltman (1995-2018, e Welthrum-Ecuador xx) med Birgitta Kjellin.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden