Hästägartips
12 mars 2019 17:00

Bygg för smart smittskydd

SmittskyddssäkertSVA:s statsveterinär Gittan Gröndahl vill lyfta fram att stallarna många gånger inte byggs på ett optimalt sätt för smittskydd. Här kommer nio tips på hur det går att bygga ett stall för smart smittskydd.

Bygg för smart smittskydd
Många stallar är idag inte optimala för smittskydd. Här kommer nio tips om vad du kan tänka på för att bygga ditt stall smittskyddssäkert. Foto: Jeanette Flensburg

Under denna vinter har begreppet smittskydd fått en betydligt större betydelse i landet än vad det vanligtvis har. Ridsport har tidigare skrivit om hur SVA:s statsveterinär Gittan Gröndahl tipsar om hur du undviker smitta med EHV-1 (läs artikeln här), men Gittan vill även lyfta fram att stallen inte byggs på ett optimalt sätt för smittskydd.

–  Varför byggs det inte mindre stallavdelningar där det är lätt att stänga av en avdelning istället för hela stallet?, säger Gittan Gröndahl till Ridsport.
–  Det finns fortfarande stallar som inte har ordnat med isoleringsavdelningar eller med rutiner för nyinkomna hästar. Det är stora risker de tar, och det är oerhörda summor som står på spel när man tar de riskerna.

Här kommer Gittan Gröndahls nio tips om hur stallet kan byggas på ett smittsäkert sätt. Även om du redan har ett färdigbyggt stall går det att plocka upp inspiration och idéer från dessa tips:

Nio tips för att bygga smart smittskydd:

 • Bygg för mindre hästgrupper
  Bygg gärna för mindre hästgrupper istället för ett enda stort stall. Då kan sjukdomen avgränsas effektivt när smittan kommer in i en grupp.
 • Bygg så att egna hästar inte blandas med besökande hästar
  Smittrisken ökar när främmande hästar hålls tillsammans, speciellt då många hålls under samma tak. Gårdens egna hästar ska enkelt kunna hållas skilda från besökande hästar, både inomhus och utomhus. Se till så att gästande hästtransporter kan parkeras avskilt.
 • Bygg lättstädat och lättvättat
  Se till så det blir lättstädat i boxar och övriga utrymmen. Välj inredningsmaterial som lätt kan tvättas och desinfekteras.
 • Bygg stall med god ventilation och luftkvalitet
  Höga halter av luftföroreningar i den luft som hästen andras medför skador i luftvägarna och nedsatt prestationsförmåga. För att få tillräckligt bra luft i stallet räcker det inte med högt till tak – man måste också se till att luften i stallet byts tillräckligt ofta.
 • Gör en enhet som kan användas för isolering
  Lägg det minsta stallet avsides och använd som ett välkomststall för nyanlända hästar. Vid behov kan det också användas för isolering av sjuka hästar. Gödsel ska också kunna hanteras separat, och en hage ska finnas i anslutning till stallet så att isolerade hästar kan komma ut utan att passera i närheten av andra hästar.
 • Bygg rätt för förvaring och hantering av foder
  Förvara foder hygieniskt och skyddat så att smitta inte kan spridas. Kärl för foder och vatten ska hållas rena, om de delas mellan hästar medför det hög smittrisk.
 • Ordna för fräscht vatten
  Vattenslangar kan föra smitta mellan olika hinkar om de doppas ned i vattnet. På tävlingar och liknande är det säkrast att varje häst har en egen vattenhink som fylls från en kran. Använda vattenhinkar bör tömmas på ett säkert sätt – i avloppet eller på en gödselhög.
 • Bygg tillräckligt många fräscha spolplatser
  Det bästa för smittskyddet är att varje grupp med hästar har en egen spolplats. Dessa platser används ibland också för sårvård, släng då inte använt material på golvet utan i en påse.
 • Handtvätt på strategiska ställen
  Sätt upp handfat, flytande tvål, pappershanddukar och handdesinfektioin för att underlätta den enkla vanan att tvätta händerna och skydda dig och hästarna mot smittor. Sätt upp handtvätt och handsprit vid ingången till fikarummet eller cafeterian.

Källa: Hästsverige.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden