Avelsnyheter
9 december 2016 11:15

Caramia gav mersmak – Saint Amour åter i Sverige

Vad har världshästen Ohlala gemensamt med Svante Johanssons EM-partner hingsten Saint Amour 1125? En hel del - framförallt stoet Caramia uppfödd av Leif Nilsson med familj i skånska Vollsjö. De har blivit hingsthållare och fortsätter med avel på den framgångsrika stolinjen.

Caramia gav mersmak – Saint Amour åter i Sverige
Dottern Caramia och Leif Nilsson - Saint Amour med Svante johansson under EM i Windsor - idag som gentleman med Sofia Nilsson Falkman. Foto: EM Windsor Roland Thunholm

I Ridsport nr 24 kunde prenumeranterna läsa om Leif Nilsson och Viveca Nilsson Falkmans köp av hingsten Saint Amour 1125 (Hann f -99 e Stakkato-Sherlock Holmes). Saint Amour har en fin sportkarriär med Svante Johansson såsom världscupseger i Göteborg 2009 och EM i Windsor. 


Nu har den 17-årige sporthingsten har funnit sig tillrätta i Vollsjö sedan början på oktober, han rids och motioneras av dottern Sofia Nilsson Falkman.

Familjen är framgångsrika uppfödare till Ohlala (SWB f -04 e Orlando u Carrera e Cardento) som är en av världens mest framgångsrika hopphästar tillsammans med Lauren Hough. Hennes moder Carrera stammar från stoet Miss Larette som Leif Nilsson hade stora framgångar med, en mycket speciell dam. Carrera dog förra året och det blev aldrig något helsyskon till Ohlala trots försök. Ättlingar till Carrera finns kvar i stallet i Vollsjö, framförallt Caramia (SWB f -07 e Saint Amour u Carrera e Cardento) som tävlas framgångsrikt av Sofia Nilsson Falkman på 1,40-1,45-nivå. Skimlarna Diablo, född 2008 efter Jaguar Mail, och KS Cajun, född 2011 efter Corlensky G, ska så småningom följa i tävlingsspåren.


Saint Amour snusar lite på sin dotter Caramia.

– Vi behåller Caramia, hon ska få föl via embryotransfer i vår med hingsten Dominator Z. Hon är intressant i sporten och vi behåller henne för framtida avel, berättar Leif Nilsson.
De åkte till Danmark och Højelse Hesteklinik för att utföra embryotransfern inte minst för att de hade tillgång till flera mottagarston.

Hur hamnade då Saint Amour i stallet, blir det hingsthållning nu?
– Jag har alltid varit imponerad av honom som sporthäst. När vi för många år sedan tittade på hästar nere i Tyskland visade Eva Bitter upp honom. Då hade Saint Amour redan varit i final i Bundeschampionatet både som 5- och 6-åring. Bitter hade ridit fadern Stakkato också och vi fick se film på dem båda, identisk hoppning. Han är liten men med massor av kapacitet, smidig och klarar alla avstånd. Precis det känner vi igen på Caramia, precis som ”Ulla”. 

Saint Amour och Leif Nilsson.

– Tanken är att han ska få några sista bra år här hos oss på sin ålders höst. Nästa säsong får han verka i avel på Blädde gård, berättar Leif Nilsson.
– Jag tror att han kan passa riktigt bra på Cardento-ston till exempel.


Dottern Caramia och fadern Saint Amour 1125, ganska lika med samma huvud och typ.

Hingstköpet innebär en ny roll för Leif Nilsson som verkat som tävlingsryttare, tränare, domare, uppfödare och hästförmedlare.
– Jag har alltid medvetet valt bort hingstar i stallet här hemma av säkerhetsskäl, nu är flickorna större och Saint Amour en riktigt gentleman.
Hingstar har inte funnits i familjen sedan Leifs far hade Irco Marco och Bonaparte på station.


Idag är Saint Amour en riktig nalle, menar Sofia Nilsson Falkman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden