Avelsnyheter
13 juni 2017 17:10

Cardento-sonen Algot död

Efter en kort internationell karriär verkade Algot 1182 de senaste åren i aveln. En akut försämring av hans hälsa fick ägarna att fatta det tunga beslutet, Algots säsong i år blev kort. Samtidigt lever han vidare - genom avkommor och i form av fryst sperma.

Cardento-sonen Algot död
Algot 1182 med Svante Johansson i Scandinavium 2010. Foto: Yvonne Karlsson

Kristina Krause och Johan Antonssons hingst 1182 har de senaste fem åren varit tillgänglig för avel. Han var landets sista här stationerade hingst efter Cardento. Algot 1182 (SWB f -00 e Cardento-Corland-Marcellus) förenade internationellt blod med en förädlingsgrad på 46,68 procent.

Bruksprovsbild 2009 på Algot 1182. Foto: Yvonne Karlsson

Hingsten godkändes efter fina prestationer på tävlingsbanan som 9-åring efter att ha sorterats bort i ett tidigare försök. Tävlingskarriären hanterades nationellt av Kim Krogh. Tillsammans med Svante Johansson startade Algot i Scandinavium och i Nations Cup i La Baule 2010. Tyglarna togs över av polacken Marek Lewicki som startade hingsten i flera världscupkval, senast 2012.

– Karriären tog slut när Algot skadade sig och som en komplikation fick medicinskt fång, berättar Kristina Krause.
– Algot tillfrisknade så pass att han kunde fungera som avelshingst men det fanns inget hopp om att han skulle kunna gå i sport igen, skadan var så pass permanent.
– I veckan här blev han plötsligt sämre och vi var tvungna att för hans skull ta beslut om avlivning, ingen häst ska behöva lida.

Algot var mitt under betäckningssäsong och efterfrågan på honom har försiktigt ökat allt eftersom avkommorna visat sig bra i tävling.

– Vi har fortfarande fryst semin kvar på Algot för de som vill. Det  är några stycken som använt den med gott resultat, berättar Kristina Krause.


Algot-avkomman Anton blev Riksfölsvinnare på Strömsholm 2010, uppfödda av Johan Antonsson och Kristina Krause. Foto: Kim C Lundin

Algot blup.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden