Fälttävlan
14 maj 2016 19:24

Carlerbäck bästa svensk i SET

Den tyska ledningen höll i sig ända in i mål och Marina Köhncke segrade i Eketorps tvåstjärniga internationella klass som var första omgången av Swedish Eventing Trophy. Bästa svensk var Viktoria Carlerbäck som red in på bronsplatsen.

Carlerbäck bästa svensk i SET
Viktoria Carlerbäck flög fram till tredjeplatsen med Zlatan B. Lottapictures AB

Återigen visade Skåne upp sig från bästa sida och såväl Swedish Eventing Trophys enstjärniga som tvåstjärniga premiäromgång avgjordes i solsken på Eketorps gård. Den internationella CIC2*-klassen var helgens höjdpunkt och som enda tyska ryttare bland 25 starter höll Marina Köhncke fanan högt. Med Let’s Dance 73 (val, f 2007, e Lancer II-Contender) höll hon hårt om sin ledning från gårdagen då hon var enda ryttare på under 40 straff efter dressyr och banhoppning. Tio tidstraff i dagens terräng gav totalt 49,2 straff och segern i årets första SET.
– Målet var att kvala till trestjärnigt och nu kan det nog bli en trestjärnig i Polen härnäst, säger Marina Köchnke och passar på att berömma sin egen uppfödning som gjorde allt rätt på Eketorp.
Även naturen och banan fick sig en dos beröm av den tidigare OS-ryttaren som även förr har fixat framgångar på svensk mark, inte minst lagsilvret på VM 1990 i Stockholm.

Viktoria nöjd med dagen
Norska Hans Bauer gjorde dagens bästa tvåstjärniga terräng med Praestegaardens Leopold med 0,4 straff och det skickade upp honom från sjätte plats till prispallens silverplats.
Bronsplaceringen gick till Viktoria Carlerbäck som därmed var bästa svensk. Med 56,3 straff efter 11,6 för tiden i terrängen säkrade hon och Zlatan B sin pallplats. Dagens första tvåstjärniga runda gjorde hon tillsammans med Volt af Källstorp och med totalt 64,1 straff kom de just utanför placering.
– Jag var förberedd på att det skulle vara tufft i terrängen och man ska inte vara rädd för att gå ner en klass här – det känns nästan som trestjärnigt. Båda hästarna gjorde fina rundor så jag är väldigt belåten, säger Viktoria.

De utländska gästerna la beslag på snudd på samtliga sju placeringar i klassen, men Therese Viklund och Viscera såg till att det blev en svensk placering till. Landslagsryttaren blev sjua på 59, 6 straff.

Säker seger i CIC1*
Även i CIC1*, där 50 ekipage deltog, blev det gårdagens ledare som tog slutsegern. Jonna Britse och Quattrino (sto, f 2005, e Quite Easy-Guido, uppf Eskil Assarsson) drog bara på sig 0,8 straff i terrängen och vann SET:s enstjärniga premiär med 7,7 straffs marginal på sina 36,8. Finlands Eirin Losvik med Daffodil’s Flamenco blev tvåa.

I högsta ponnyklassen, CCIP2*, kastades ledarlistan om ordentligt efter terrängen där bara Frida Edin och Hof Ter Eekter’s Covitha kom i mål utan fel på hinder. Inför morgondagens banhoppning har de en betryggande ledning med 20,2 straffs marginal till tvåan, Amanda Berglund och Eastwood U Idefix.

Imorgon fortsätter tävlingarna och den tillhörande lantlivsmässan. Utöver ponnyernas avgörande hoppning står terräng för regionala ponny- och hästklasser på schemat. Swedish Eventing Trophy rullar vidare på Strömsholms nationaldagstävlingar första helgen i juni och mynnar slutligen ut i finalen i september där den tvåstjärniga vinnare får 80 000 kronor.


Den tyska vinnaren och den svenska trean i den tvåstjärniga klassen hade trevligt i väntan på prisutdelningen.
Foto: Madeleine von Koch

Läs mer om Eketorp Eventings och Stensäters RF:s internationella fälttävlan i nästa nummer av Ridsport.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden