Sport
25 november 2016 14:11

Cho-Cho Macacho bäst

Champion of the winners är en härlig samling av landets bättre än bäst unghästar. I Friends visade så gott som alla upp sig på bästa sätt. Ņrets champion heter Macacho riden av Ebba von Essen, en värdig vinnare med marginal. (uppdaterad)

Cho-Cho Macacho bäst
Macacho och Ebba von Essen är Champion of the Winners 2016 Mikael Persson/MiP Media

När det var dags för Champion of the winners i Friends Arena blev det dags för unghästbedömning inför ett mycket meriterat domarkollegie. Holländska Mariette Sanders van Gansewinkel, fransyskan Isabelle Judet och Magnus Ringmark dömde de fem bedömningsgrupperna tillsammans. Patrik Kittel och Carl Hester fortsatte jobba extra som kommentatorer.

Macacho från Jeanette Joelsson och Per Janssons uppfödning på Stall Goddag rids av Ebba von Essen. En mäktig häst med häftig mekanik som har Grand Prix skrivet på sig om allt går vägen. Idag gick det hela vägen och lite till.
– Det här är en riktigt härlig häst, sa Patrik Kittel.
– Vill jag ha den här hästen med hem, ja det vill jag! Han visar otrolig potential för piaff och passage, grattis det här är en blivande stjärna, sa Carl Hester.
Domarna delade ut 87 procent för de såg helt klart potentialen medan publiken stannade på 76,833 procent.


Från Danmark kommer Fireball Macohl som går under arbetsnamnet ”Bollen” rids och utbildas av Marina Mattsson. De såg betydligt lättare ut tillsammans på banan idag än när de vann unghästklassen för 5-åringar på Elmia. ”Bollen” är avslappnad och samarbetsvillig som få. 
– En otroligt välgående häst även om den inte flashar, har god talang för samling och bättre ökad skritt finns knappast, sa Patrik Kittel.
– Den här hästens temperament verkar otroligt lätt att träna, han har en helt otrolig skritt och är så väl förberedd i övergångarna från skritt till galopp. Den här hästen har bra galopp och skritt, traven kommer att hitta rätt med mer styrka, så fint temperament och fin ridbarhet, kommenterade Carl Hester.
Domarna delade ut 83,4 procent medan publiken tyckte 81,1 procent.


Karin Öljemark fick sent bud på att hon och Tiger G kunde ta en plats i finalen men satsade likväl. Det gjorde de med den äran, Tiger G har en härlig trav och var obekymrad om den stora arenan. 
– En riktigt rörlig häst med fin mekanik, sa Patrik Kittel.
– En härlig silhuett med väldigt fin och lugn kontakt med bettet av Karins fina händer. Det är så typiskt att du får den skritten du vill ha när du väl gjort sista halten och skrittar ut, en riktig framtidshäst, sa Carl Hester.
Domarna delade ut 79 procent men detta var mer en publikfavorit som fick 81,105 procent i publik-appen.

Först ut av de 6-åriga hästarna var Cobra CS riden av Lisa Johansson, en vacker svart dam som var högt placerad på Elmia för knappt en månad sedan. De hann knappt börja sitt program innan huvuddomaren Mariette Sanders van Gansewinkel blåste i pipan och de fick gå ut efter en tröstande applåd. Orsaken annonserades först inte av speaker eller domare men uppgavs senare vara oren gång.

Mariette Sanders van Gansewinkel förklarar läget.
Uppdatering:
En halvtimme efter de lämnat banan var tävlingsveterinären Axel Wallman och kände igenom Cobra och gjorde böjprov utanför arenan.  Cobra var  utan tvekan 100% ren på alla ben. 


”Firren” har ett vackrare namn, Fiera Girl (36), och är uppfödd av Malin Myrman. Hon rids här liksom i unghäst-VM av Yvonne Österholm. Tillsammans har de i år gått från klarhet till klarhet, de kommer att vara mer än redo för nästa års utmaningar i 7-årsklasserna.
– Yvonnes häst gör jättefina byten och bra halter, sa Patrik Kittel.
– Det är ett jättesvårt program för unga hästar, det här stoet är riktigt bra i galoppen. Hon kunde vara lite mer ärlig i kontakten men en h’äst som ser både nöjd ut i arbetet och är välutbildad, sa Carl Hester.
Domarna delade ut 78,4 procent medan publiken delade ut 76,462 procent.


Sist ut bland potentiella champinjoner var norska Siljebakken med tyskfödde Bøgegårdens Santiago, godkänd hingst i DWB. Han är en vacker svettfux som även gästade Falsterbo tillsammans med Silje som arbetat många år som beridare i Danmark. De gör ett stadigt program men Santiago blir titt som tätt för kort i halsen och kryper bakom hand. Spänning kröp in i ritten.
– Fantastiskt galopp och en söt uppsyn, sa Patrik Kittel.
– Om jag vaknade på juldagsmorgon och någon sa att den här var min julklapp hade jag varit själaglad. Gångartsmässigt älskar jag hans gångarter. Idag blir han lite kort men när hans ryttare får honom att länga ut halsen blir det hur bra som helst, sa Carl Hester.
Domarna delade ut 79,4 procent medan publiken gav 80,308 procent.


Årets Champion of the Winners segrare är Macacho.

Resultat

Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Foto: Mikael Persson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden