Sverige
8 september 2016 17:39

Chockfaktura ledde till egen prisjämförelse

Hästens operationer och vistelse på Evidensias djursjukhus i Strömsholm blev en ekonomisk chock för Maria Young Shing. Nu har hon jämfört kostnaderna med vad det hade kostat på en annan klinik. ”Vi känner oss lurade, men framförallt ledsna. Nu vill jag informera andra om skillnaderna” säger Maria till Ridsport.

Chockfaktura ledde till egen prisjämförelse
Maria Young Shings jämförelse sprids online.

*Bandage helt ben Strömsholm 1 403 kr, annan klinik 482 kr
*Arbetskostnad bandagebyte Strömsholm 556 kr, annan klinik 0 kr (ingår i stationärvårdsavgiften)
*25 ml furix Strömsholm 450 kr, annan klinik 36 kr
*26 ml Flunixin Strömsholm 299,65kr, annan klinik 122,20 kr

Siffrorna är några av dem som finns i Maria Young Shings jämförelse mellan sin egen faktura från Djursjukhuset Strömsholm och vad motsvarande skulle ha kostat på en annan klinik. Jämförelsen finns på Marias Facebook och resultatet har fått stor uppmärksamhet.
– Folk tror knappt att det är sant när de ser jämförelserna. Vi känner oss lurade, men framför allt ledsna och kränkta då djursjukhuset inte har hållit det som sagts. Nu vill jag informera andra om skillnaderna, säger Maria.

Historien började när dotterns foderhäst under ett träningsbesök hos Lotta Björe i Eskilstuna plötsligt blev sämre efter ett trampsår. Strömsholmsjukhuset låg närmast till hands.
– Därför åkte vi dit, även om vi hade hört om hemska överpriser innan, säger Maria.

Det hela slutade med två operationer och en ungefär veckor lång vistelse på sjuhuset för hästen. Första operationen kostade 25 000 kronor, precis som utlovat, men i övrigt blev fakturan enligt Maria långt större än vad de hade blivit lovade – inte minst det sagda dygnspriset på 2 500 kronor som ökades på med allehanda tillägg. Dagen innan de skulle hämta hästen fick de veta att notan låg på drygt 123 000 kronor.
– Jag skrek rakt ut på telefon och de lovade att se över det, men till sist blev räkningen drygt 151 779 kronor. Visst har jag tackat ja till dyra operationer och vård, men till ett visst pris. Runt 95 000 var vad jag hade accepterat.

Maria Young Shing gjorde vad hon kunde och tog hjälp av en advokat. Djursjukhuset ville enligt Maria inte diskutera saken och slutligen fick familjen betala drygt 91 000 kronor själva utöver de 60 000 som gick på försäkringen.
– Bemötande från klinikchefen har varit väldigt nonchalant och jag har fortfarande inte kunnat få svar på hur de kan säga ett pris och sedan fakturera ett annat.

 
Sidan tre på fakturan.

Den här historien är upprinnelsen till Marias prisjämförelse som nu sprids på Facebook.
– Många är nog inte medvetna om skillnaderna och att det skulle få sådan här stor spridning kunde jag inte tro. Jag hoppas att det kan hjälpa andra och göra så att de slipper ta lån på huset för att kunna betala sina veterinärräkningar.

Den jämförda kliniken har gett sina prisuppgifter till Maria, men vill inte medverka med namn.
– Den andra kliniken är en välrenommerad klinik som likt Strömsholm har jour och utför operationer. De har inte exempelvis en stor magnetkamera som på Strömsholm, men det kan ändå inte förklara varför samma operation skulle vara 10 000 dyrare hos dem.

Maria Hofling, press- och informationsansvarig på Evidensia Djursjukvård, känner till prisjämförelserna som finns på Facebook.
– Det är svårt att tolka den här typen av specifikationer. Vissa uppgivna skillnader kan stämma, medan vi i några fall misstänker att det inte är exakt samma sak som jämförs. Det kan gälla exempelvis styrkan på en viss medicin.
Evidensia kan inte uttala sig närmare om Maria Young Shings fall.
– Vi kan inte uttala oss om det på grund av sekretess och kan inte gå in på några detaljer. Däremot kan vi säga att vi har en annan bild av det här fallet och vår dialog med kunden. Vi vill också gärna uppmana kunder att vända sig till oss med sina frågor och funderingar.
Maria Young Shing gjorde ju det, men upplevde att bemötandet var nonchalant.
– Det är alltid tråkigt när kunderna inte nöjda. Vi jobbar med kundnöjdhet och försöker alltid bli bättre. Det är tråkigt för alla när något inte fungerar och om vi vet att vi har gjort något fel försöker vi reda ut det.

Del 2 i Maria Young Shings serie jämförelser på Facebook:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-