Fälttävlan
11 februari 2017 16:45

Chris Burton: ”Hästar är som äkta män”

OS-medaljören Chris Burton har drillat ett trettiotal fälttävlansryttare inför publik på Flyinge. Där beskriver han hästar som äkta män. "Om man tjatar om samma sak hela tiden slutar de lyssna", förklarar Chris.

Chris Burton: ”Hästar är som äkta män”
OS-medaljören Chris Burton håller clinic på Flyinge.

Mitt i den skånska vintern med snödrev och iskalla vindar bjuder Swedish Eventing in till en inspirerande fälttävlansdag på Flyinge.

Bronsmedaljören från OS i Rio, Chris Burton, drillar ett trettiotal ryttare inför publik på lördagen. På söndagen får ytterligare ett antal ryttare möjlighet att träna för honom utan publik.
—Hästar är som äkta män. Om du tjatar om samma sak hela tiden slutar de lyssna, förklarar han för ryttarna i juniorgruppen.
– Ni måste träna era hästar så hjälperna går igenom direkt, och sen slutar ni. Har ni lärt in att hästarna svarar på hjälperna vet de vad de ska göra när ni rider Burghley.


Chris Burton in action. Foto: Kajsa Ededahl.

Chris är engagerad i alla ekipagen och han tycker sig ha fått en mycket positiv bild av svensk fälttävlan. Ryttarna är bra och han har fått se många mycket bra hästar, säger han. Han framhåller framför allt de unga ryttarna i den allra första gruppen.
— Det är en glädje för mig att få undervisa så bra ryttare, säger han.


Anna Freskgård var en av ryttarna som deltog vid clinicen på Flyinge. Foto: Kajsa Ekedahl.

Även i landslagsgruppen blir han exalterad över bra ridning.
— Hästar gillar såna här ryttare, säger han berömmande.

Chris passar även på att sitta upp på Sandra Gustavssons häst Top Girl. Eftersom han inte känner hästen börjar han med att testa om gas och broms fungerar. Gasen är det inte några som helst bekymmer med konstaterar han efter en ökning genom ett hörn.

Chris betonar att ridningen måste vara situationsanpassad, och uppmuntrar ryttarna att ta egna beslut. Vid ett tillfälle frågade han ryttaren när hon bestämde sig för hur många språng hon skulle ha till nästa hinder. ”I luften” blev svaret. Det hade Chris inga problem med, och betonar att ibland måste du ta beslut på det sättet.

Överlag tycker Chris att många ryttare håller lite väl mycket i tygeln och rider med bromsen i. Det gillar inte han. Om ryttaren hela tiden tjuvhåller lite finns det en risk att den till sist kommer lägga av.
— Men det här är inte ett svenskt problem, jag ser det över hela världen när jag tränar elever.

Niklas Lindbäck red i OS-gruppen. Han är mycket nöjd med både träningen och arrangemanget.
— Det är kanske inte så mycket nytt, men det är nyttigt att få arbeta med noggrannhet och detaljer på det här sättet.
Niklas gillar även möjligheten att titta på de andra träningarna och på det sättet få mer till sig.
— Genom att se hur han reagerar och ger feedback på de andra ekipagen får jag mer med mig hem. Dessutom är det inspirerande med en sån här träff under den mörka och tråkiga vintern.

Även Cris Burton är mycket nöjd med arrangemanget på Flyinge och han tycker att han blivit mycket väl mottagen.
— Jag kommer gärna tillbaka, hälsar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden