Hoppning
1 januari 2022 19:07
Ridsportplus

Cold Plays lillebror till Sverige

FramtidshoppViktoria Sander har haft ett tufft år efter förlusten av sina unga stjärnhästar i Valencia. Nu tar hon ny sats och bygger underifrån. Senaste tillskottet är en liten fölunge med en känd mästerskapshäst som storebror. "Cold Play var en fantastisk häst", säger Viktoria Sander.

Cold Plays lillebror till Sverige
Den råa diamanten är helbror med Cold Play. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Viktoria Sander driver Jumper Horses Sweden med fokus på att ta fram hästar för toppsporten. Tävlingshästarna rids och tävlas av svenskirländaren Thomas Ryan, som är sambo med Erica Swartz. För mindre än ett år sedan satt alla tre fast med ett stort antal hästar i smittkaosets Valencia. Väl hemma på svensk mark igen hade Viktoria Sander förlorat två av sina mycket lovande hästar, Smokey och Quintano, till det fruktade EHV-viruset.

– Jag har alltid tyckt att det är synd att året som har gått aldrig kommer tillbaka. Men efter det här året känns det otroligt skönt med ett nytt år, säger Viktoria Sander.

Nu har hon dessutom något alldeles extra att se fram emot. Strax innan det nya året ringdes in slog hon till på ett väldigt speciellt föl – en liten helbror till Fredrik Jönssons framlidne Cold Play. Underverket föddes i juni 2021 och lyssnar till namnet ”Cold Case” (Contendro-Argentinus-Grannus, uppf Guido Anneken).

– Det känns fantastiskt roligt. Cold Play var en fantastisk häst, sedan vet man aldrig vad som kommer att hända med den här. Mamman har ett otroligt ”record”. Hon har åtta avkommor som är tio år och äldre, varav tre har gått 1,60. Mormodern har också lämnat bra. Det är riktigt bra blod, säger Viktoria Sander.

Flera unghästar på tillväxt

Fölungen kom i hennes väg tack vare svenska Christine Stagge-Fältström som driver ett försäljningsstall i tyska Löningen. Hennes man Wolfgang Stagge är chef på Dressurleistungzentrum Lodberg, där bland andra Dante Weltino OLD och For Romance I står.
– De känner uppfödaren och fick veta att fölet var till salu. De lade ett gott ord för mig och jag slog till direkt, berättar Viktoria Sander.

Viktoria Sander har köpt flera hästar via Christine Fältström och hennes man, och det är också här hon har sina yngsta hästar.
– Jag har tre 1-åringar och tre fölungar. Det har blivit så fruktansvärt dyrt med hästar att man får köpa lite föl också. Blir de duktiga kostar de mycket redan som unghästar. Jag har bland annat några åringar efter Chacco-Blue och så har jag ett avelssto som är dräktig med Emerald (van’t Ruytershof).

– Det är ett jättefint sto efter Lordanos-Landadel. Som 3-åring var hon segersto i Oldenburgförbundet, men tyvärr skadade hon sig och kan inte hoppa längre. Förmodligen gjorde hon något i hagen. Hon var i träning men hann aldrig tävla, så nu får hon vara avelssto.

329107fa-6480-42ed-8b9a-72c1ddd9c869
Cold Case går med Viktoria Sanders unghästflock i Tyskland. Foto: Privat
Viktoria
”Det är roligt att ha några hästar med bra stam, och framförallt bra möderne”, säger Viktoria Sander. Foto: Privat

Med förlusten av Smokey och Quintano i Spanien raderas en del av en flerårig satsning.
– Efter det som hände i Valencia kände jag att jag tappade farten lite. Jag kände att jag ville satsa på lite yngre hästar, då får man ha dem hemma lite längre. Det blir många år där man bara har så otroliga förväntningar, säger Viktoria Sander.

Två tävlingshästar finns kvar i stallet. Den ena är Secret Star (HANN val f-15 e Stakkato Gold-Landadel, uppf Albert Sprehe, äg Jumper Horses Sweden) som vann 6-årsfinalen i Falsterbo i somras och ska gå Lövsta-finalen i Scandinavium.
− Secret Star var med i Spanien, men han var den enda hästen som inte blev sjuk, så han kunde åka hem tidigare, berättade Thomas Ryan efter segern i Falsterbo.

Kendrick 4 (OLD val f-14 e Kannan-Quattro B, uppf Rolf Moormann, äg Jumper Horses Sweden) är den andra hästen som klarade sig, och han kammade nyligen hem en finalseger i belgiska Lier.

Viktoria Sander tror på ett bra 2022.
– Det känns superspännande att ha en häst som tävlar i Göteborg, säger Viktoria Sander.
– Sedan ska min 7-åring, som nu blir 8, hoppa riktiga klasser. Det ska bli kul att se hur han mäter sig där. Vi har också tänkt köpa lite nya hästar, sådana som har blivit 5 nu. Det är väldigt kul med unga hästar som har bra kvalitet.

”Blev tio resor värre”

Det är dubbla känslor för Viktoria Sander när ”solskenstourerna” inom kort startar upp i södra Europa.
– När vi väl var hemma i stallet igen med alla hästar, då tänkte jag att jag aldrig mer skulle åka iväg på en så pass lång resa. Det kändes alldeles för riskabelt. Men om man ska vara med i sporten måste man ju tävla. Först tänkte jag att vi bara skulle åka till Tyskland, men nu har vi valt att åka till Arrezzo i mars som vår uppstart. Det är väl i princip som Spanien, men dit kan jag inte tänka mig att åka.
– Det ska iallafall bli jätteroligt och spännande, det kan ju inte bara hända samma sak igen.

Det har varit ett par märkliga år, konstaterar Viktoria Sander.
– Jag tänker på när vi åkte till Oliva för två år sedan, då fick vi vända i dörren när corona kom. Det var kaos i hela Europa med stängda gränser i vissa länder. ”Så jobbigt kan det inte bli igen”, tänkte vi när vi åkte till Valencia. Men det blev tio resor värre när alla hästar blev sjuka.

– Trots att jag har haft ett tufft år så har det aldrig nånsin varit roligare att hålla på med hästhoppning, eftersom Sverige har haft sådana enorma framgångar. Det var ju ett lyckorus som drog över hela Sverige, avslutar Viktoria Sander.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden