Avelsnyheter
10 november 2016 13:54

Comfortuna VDL lämnar Sverige för hemlandet Holland

Under sina tre år hos Magnus Ŗsterlund har Comfortuna VDL 1292 vunnit 6-årshoppningen i Falsterbo, varit i final på unghäst-VM och legat bra till på listan över landets populäraste hingstar. Nu far hingsten tillbaka söderut.

Comfortuna VDL lämnar Sverige för hemlandet Holland
I Falsterbo blev det bland annat seger 2015 för ekipaget.

Comfortuna VDL 1292 (f 2009, e Berlin-Nimmerdor äg VDL Stud) som Magnus Österlund har utbildat och tävlat i tre års tid är på väg hem till VDL i Holland.
– Det är så det fungerar, särskilt om hästen är bra, säger Magnus om att Comfortuna flyttar vidare.
­– Nu blir Comfortuna snart åtta och de vill eventuellt att han ska tävlas mer utomlands. De har också som mål att ha honom i avel även i Holland.

Under tre år tillsammans har Magnus och Comfortuna tävlat upp till 1,40 med flera framgångar. Ryttaren själv rankar segern bland 6-åringarna i Falsterbo 2015 högst, men det finns några andra höjdpunkter också.
– Inte minst unghäst-VM förra året. Att gå felfritt alla tre dagarna var häftigt och den tävlingen är ju det största man kan göra med yngre hästar, säger Magnus om insatsen som gjorde dem till bästa svenska 6-årsekipage på plats 15.

Han berättar vidare att han inte var helt övertygad om att just Comfortuna skulle bli så bra som han faktisk blev. Magnus tyckte förstås att Comfortuna hade potential, men han var ganska sen i utvecklingen och lite svag. Han beskriver hur hingsten blommade ut månad för månad.
– Hans stora vilja att vara felfri är en otroligt bra egenskap och efterhand hittade jag nycklarna för att anpassa mig till honom. Just eftersom han var lite svag i början gällde det att hitta rätt knappar och begära lagom mycket.


Bruksprovet 2014. Foto: Laila Berglund

I mars 2014 godkändes Comfortuna VDL på Bruksprovet och i år ligger han på placering sex över landets populäraste hopphingstar med sina 102 betäckningar. Även framöver kommer han att finnas tillänglig för svenska stoägare via spermaimport.

Magnus är sedan flera år flitigt anlitad av VDL och hästarna kommer i ett stadigt flöde. Just nu har han fem-sex VDL-hästar i stallet. Om någon av Magnus framtida hästar lever upp till Comfortunas standard återstår att se, men Magnus tror åtminstone att det på avelsfronten krävs en hel del för att axla manteln.
– Som hingst är det svårt att vara omtyckt av alla, men Comfortuna är en av dem som nästan alla gillar – både uppfödare, domare och andra i branschen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden