Avelsnyheter
16 juni 2018 20:54

Connaisseur T bär på WFFS-anlaget

Dödlig sjukdomSWB-godkände Connaisseur bär på anlaget som kan ge den dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS.

Connaisseur T bär på WFFS-anlaget
Connaisseur när han godkändes vid SWB:s bruksprov 2010. Arkivbild

Connaisseur (f 2007 e Con Amore-Donnerhall) har vid lämnat ett prov som visar att han bär på anlag för WFFS. Det här berättar Eurodressage.

Hingsten är godkänd för avel av Hannoveranerförbundet, KWPN och SWB. Han har numera kanadensiska ägare och verkar också i Kanada.

Connaisseur har tävlat internationellt och har verkat i Holland och Sverige. Han är far till flera framgångsrika avkommor, bland annat Haute Couture som blev tia på UVM 2017 och vann Pavo Cup samma år.

Det har också kommit testresultat för Sverigebaserade hingstarna Vdl Radisson 1164Sir Oldenburg och Canterbury 1226 som visar att ingen av dem bär på anlag för WFFS. Även SWB-godkände angloarabhingsten Fango In Blue AA är WFFS-negativ.

Ridsports samlade rapportering om WFFS

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-