Hoppning
22 mars 2019 06:30

Cornado NRW tillbaka på banan – med ett öga

EnögdDet är bara några månader sedan Marcus Ehnings framgångsrika topphäst Cornado NRW fick sitt ena öga bortopererad. Nu är hingsten tillbaka på banan.

Cornado NRW tillbaka på banan – med ett öga
Marcus Ehning och Cornado NRW vid förra årets världscupfinal i Paris. Foto: Roland Thunholm

Tyska toppryttaren Marcus Ehning skriver på sociala medier om comebacken för Cornado NRW (WESTF hingst f-03 e Cornet Obolensky-Acobat I, uppf Antonius Shulze-Averiek) under tävlingarna i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna där han levererade två felfria rundor upp till 1,45.
– Cornado har visat sig från sin bästa sida idag. Vi är så glada att han klarade borttagandet av ögat och vi är överlyckliga över att ha honom tillbaka på tävlingsbanan, skriver Marcus Ehning.

Det var strax innan jul som det upptäcktes problem med Cornados öga. Bara några dagar därefter fick det opereras bort, och därefter har rehabiliteringen gått snabbt.
– Nu verkar det inte bekomma honom alls, säger Marcus Ehning till World of Showjumping.

Här ses Cornado vid sin första tävling som enögd:

Den numera 16-åriga hingsten har varit i toppsporten under många år. Marcus Ehning har ridit flera världscupfinaler med Cornado och även ett världsmästerskap. Cornado är godkänd i flera avelsförbund och har även ett stort antal tävlande avkommor efter sig. I SWB finns sju avkommor till Cornado registrerade – samtliga utlandsfödda utom en.

Tornesch tävlade med ett öga

Att hästar i toppsporten kan klara av att komma tillbaka på högsta nivå finns det flera exempel på. En av de mest kända för den svenska publiken är Tornesch 1042 (KWPN f-00 e Lux Z-Libero H, uppf A. Noordhof-Nieborg), som tillsammans med Malin Baryard Johnsson tävlade på högsta nivå.

Tornesch hade en skada på ögonlinsen som upptäcktes redan när hingsten var fem år, men först när Tornesch var 13 år gammal avlägsnades ögat. Han kunde därefter komma tillbaka i toppsporten och fortsatte tävlandet på allra högsta nivå. Tornesch fungerade därefter som framgångsrik läromästare till Emelie Hugoson-Feldt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden