Nyheter
30 april 2021 11:00

Hopphingsten Couleur Rubin fyller 25 år

JubilarNär Couleur Rubin föddes för 25 år sedan fick uppfödaren höra att han var en färgglad rödhake med sin breda bläs och fyra vita strumpor. Men hoppa kunde han, bland annat med Ludger Beerbaum i sadeln – och nu fyller hingsten 25 år.

Hopphingsten Couleur Rubin fyller 25 år
Lars Schoon, koordinator på DLZ:s seminstation, Couleur Rubin med sin uppfödare Harli Seifert, Therese Nilshagen, huvudberidare på DLZ, Rubin Royal OLD (som också fyllt 25) och Wolfgang Stagge, verksamhetschef. Foto: Tanja Becker

”Vad ska du göra med den där färgglada rödhaken?”, fick uppfödaren Harli Seifert höra när Couleur Rubin (f. -96, e. Cordalmé – Grannus) föddes för 25 år sedan, fuxfärgad med bred bläs och fyra vita strumpor. Harli Seifert kan fortfarande höra den kommentaren ringa i öronen, enligt ett pressmeddelande från Dressagepferde Leistungszentrum Lodbergen, DLZ. Men på löshoppningen fick hingsten en tia av domarna för sin stora förmåga, maximala försiktighet och för sitt goda uppförande.

Att hopphingsten står på ett dressyrstall beror på att Harli Seiferts hingststation gjordes om till DLZ år 2008.

Couleur Rubins karriär fortsatte med ett silver i Bundeschampionat för femåringar och placering i världscupfinalen 2006 med Ludger Beerbaum i sadeln. Då var Couleur Robin bara nio år gammal. Ekipaget radade upp segrar efter det, och bara i Tyskland har hästen hoppat hem fem miljoner kronor.

”Ett stort fan”

Therese Nilshagen är huvudberidare på DLZ och Ridsport ringer upp henne för att höra mer om den berömda hingsten.
– Jag tycker du ska prata med Wolfgang Stagge, han kan allt om hästen, säger Therese Nilshagen och lämnar över luren.

Verksamhetschefen Wolfgang Stagge visar sig vara en stor beundrare av Couleur Rubin.
– Ja, jag är ett stort fan. Jag har känt honom sedan han var två år gammal, jag brukade hjälpa till här i stallet när jag var ung. Han är en personlighet, och trots att han är 25 år ser han ut som en tolvåring. Couleur Rubin är smart och tycker att han är kung i stallet, säger Wolfgang Stagge.

”Grannus är bra för sporten”

Wolfgang Stagge födde upp Castle Forbes Cosma (f. -00, e. Couleur Rubin – Peter Pan), som tävlats av både Jessica Kürten och Roger Yves Bost.
– Jag tog ett föl efter Couleur Rubin även förra året, och jag tycker det är synd att så få använder honom. Hoppvärlden snurrar så fort, alla vill ha de senaste hingstarna, men Couleur Rubin har Grannus-blod som är väldigt bra för sporten. Dessutom är han så frisk även vid 25 års ålder, säger Wolfgang Stagge.

Numera går hingsten i hage och njuter av livet, och rids inte mer.
– Men jag tror att om du skulle lägga på honom en sadel och rida så skulle han tycka att det var kul.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden