Avelsnyheter
5 mars 2015 13:11
Ridsportplus

Cruising lever vidare

I år är det 15 år sedan den irländske legendaren Cruising blev tvåa i världscupfinalen i hoppning i Göteborg. Nu visar Irland upp hans två kloner.

Cruising lever vidare
Cruising och hans klon Cruising Encore.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Crusing (ISH e Seacrest-Nordlysxx-Water Serpentxx) blev 29 år gammal och dog i september 2014 efter en karriär som internationell topphäst och avelshingst. Han var urstark och en mycket pigg pensionär in i det sista.
Med irländaren Trevor Coyle hade han stora framgångar, förutom värdlscupfinalen även placeringar på mästerskap. Som avelshingst låg han på WBFSH:s topplista 1996-98.

På Irland har det fötts många avkommor och där finns fler än tio godkända söner. Men i resten av Europa har det tagit lite stopp trots mycket fina avkommor i sporten. När den godkände sonen Flexible vann världscupfinalen 2012 med Rich Fellars kunde det halyft, men Cruising har både mankhöjd och okänt möderne emot sig för att attrahera stora skaror.

Hemliga kloner
Cruisings ägare familjen McCann på Hartwell Stud i Kildare tog för några år sedan det djärva beslutet att klona sin legendar och 2012 föddes de två ynglingarna Cruising Arish och Cruising Encore. De hölls länge hemliga och familjen är förvånade över att de lyckades hålla locket på så länge. Det irländska förbundet Horse Sport Ireland som driver stamboken Irish Sport Horse Studbook, ISH, välkomnar klonerna för användning.
– FEI tillåter numera kloner att tävla och vi har ändrat stadgarna i vår stambok för att tillåta registreringen av klonerna, säger Damian Mc Donald, vd, på ISHs hemsida.

– Cruisings genbas är mycket irländsk och det är väsentligt för en stor andel av de irländska uppfödarna.
Med de två klonerna till sitt förfogande, lika mörka skimmlar som Cruising i sin ungdom, kommer europeiska uppfödare sent omsider att få ta del av den irländske legendaren med 51,56 procent förädlande blod.

Se videon om de två klonerna:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden